Sokan házasodnak, de mégtöbben válnak

HáziPatika

Pár év alatt csaknem másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma, amely még így is kevesebb, mint ahány frigy válás vagy elhalálozás miatt megszűnt.

A 2010 óta tartó házassági bummot elemezte a KSH

A házasságkötések számának 2011 óta tartó emelkedése először 2017-ben torpant meg: a 2017 első tíz hónapjában megkötött 46 061 házasság 2,5 százalékkal volt kevesebb az előző év azonos időszakában regisztráltnál. A teljes 2017-es év végleges adatai még nem szerepelnek a KSH honlapján - írja a Magyar Nemzet. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss tanulmánya szerint hét év alatt közel másfélszeresére, 35,5 ezerről 51,8 ezerre nőtt a házasságkötések száma Magyarországon. 

Január ezért a válás hónapja

Magyarországon naponta több mint ötven pár dönt úgy, hogy kapcsolatuk már nem megmenthető, a legtöbb válás pedig az ünnepek utáni időszakra tehető. Miért épp januárban hozzuk meg ezt a nehéz döntést? Kiderül korábbi cikkünkből.

Csökkent a felsőfokú végzettségű házasulók aránya, házasság, menyasszony, vőlegény, esküvő
Lecsökkent a felsőfokú végzettségű házasulók aránya

A tanulmány 2016-ig vizsgálja a házasságkötések alakulását

A "házasságok mérlege" a tanulmány szerint azonban még mindig negatív eredményt mutat, vagyis összességében továbbra is csökken a házasságban élők aránya. 2016-ban ismét 10 ezerrel kevesebb házasság jött létre, mint amennyi válás vagy elhalálozás miatt megszűnt. Ám ez még így is a legkedvezőbb érték az eltelt 36 évben.

2010-ig évenként háromszor ennyi volt a "deficit", vagyis 30-35 ezerrel több házasság szűnt meg, mint amennyi létrejött. A 2010-es év negatív rekordot hozott: ez volt az egyetlen év, amikor kétszer annyi házasság szűnt meg özvegyülés és válás miatt, mint amennyi újonnan létrejött.

A változás részben a növekvő várható élettartamnak is betudható

Vagyis annak, hogy kevesebben hagyják özvegyen házastársukat. A 60 éves és idősebbek körében 2,5-szer magasabb az özvegy nők aránya, mint a hasonló családi állapotú férfiaké.

Mérséklődött a válások száma is

A válások száma 2014-ben hosszú idő óta először csökkent 20 ezer alá, 2016-ban az elmúlt 53 év legalacsonyabb esetszámát regisztrálták. Nem a legfiatalabbak házasodnak, de nem biztos, hogy ez baj. A KSH adatai szerint a húszas éveik elején járók házassági kedve nőtt 2010 óta a legcsekélyebb mértékben. Ebben az életkorban volt hosszabb távon a legnagyobb a visszaesés a házasságkötések számában.


A mostani növekedést legnagyobbrészt az ennél idősebb korosztályok növekvő házassági kedve produkálta. Az átlagosnál nagyobb mértékben, több mint másfélszeresére a 30-as éveik elején járó nők és férfiak házasságkötései emelkedtek. A 2010 és 2016 közötti többlet-házasságkötések túlnyomó részét, több mint 82%-át az először házasulók növekvő száma eredményezte; 16-17%-kal az elváltak, 1% körüli értékkel pedig az özvegyek járultak hozzá a házasságok számának növekedéséhez.

Csökkent a felsőfokú végzettségű házasulók aránya

Továbbra is általánosan jellemző, hogy azonos iskolai végzettségű párok kötnek egymással leggyakrabban házasságot. Ha magasabb valamelyikük iskolai végzettsége, akkor legtöbbször a nőé.

Az ennél alacsonyabb végzettségűeké pedig valamennyi végzettségi kategóriában nőtt a KSH tanulmánya szerint. Ott emelkedett a legdinamikusabban a házasságkötések száma, ahol a felek középfokú végzettségűek voltak. 2016-ban azok a házasságok váltak a leggyakoribbá, ahol mindkét fél középiskolát végzett, emellett a nyolc általánost végzett menyasszonyok és vőlegények között is nagyobb mértékben nőtt a házasságkötések száma, mint a felsőfokú végzettségűek körében.

A gyermekes párok aránya az elmúlt hat évben jelentősen nőtt a házasságkötéseknél. A KSH feltételezi, hogy az élettársi kapcsolatban élők gyakrabban kötnek házasságot, mint korábban. Ha ugyanis mindkét fél először házasodik, akkor valószínűleg közös gyermekekről van szó, akik a korábbi élettársi kapcsolatból születtek.

Az élettársi kapcsolatot ezért kell bejelenteni

Érdemes hitelesíteni az élettársi viszonyt - korábbi cikkünkben közjegyző magyarázta el, hogy ez milyen jogokkal járhat.

A több házasság viszont nem eredményezi automatikusan több gyermek vállalását is. Másfelől pedig rengeteg olyan ország van, ahol kevesen kötnek házasságot, még sincs demográfiai probléma - erről korábban Kapitány Balázs, a KSH demográfusa beszélt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag