Nem ambíciózusak a szexista apák lányai

Egy kutatás alapján azoknak az apáknak, akik a nemek közti egyenlőség hívei, és akik időnként saját maguk is részt vesznek az otthoni háztartási teendőkben, általában ambiciózusabbak lesznek a lányaik.

Természetesen nem arról van szó, hogy a lányok munkahelyi ambíciójáért az apák a felelősek, sokkal inkább arról, hogy a lányok az apjukról veszik a mintát arra nézve, hogy mit vár el a világ egy nőtől.
Amint arról a kutatást vezető Toni Schmader, a British Columbia Egyetem pszichológusa a Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság éves találkozóján beszámolt, a nemi sztereotípiákat nélkülöző apák lányai ugyanolyan lelkesen tudnak játszani egy Transformer figurával, mint a Barbie babával, és később belőlük is hiányozni fognak a különböző nemekhez kapcsolódó előítéletek.

Schmader és munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogyan alakulnak ki fiatal korban a nemi sztereotípiák, ezért 196 általános iskolás fiút és 167 általános iskolás lányt, valamint mindannyiuknak legalább az egyik szülőjét kérték fel egy kérdőív kitöltésére, melyben a nemi sztereotípiákról, az elvárt viselkedési típusokról és a háztartási munka megosztásáról kérdezték őket. Az eredmények azt mutatták, hogy a legtöbb háztartásban - még akkor is, ha az anya is dolgozott - a nők végezték a házimunka nagyobb részét, azaz legtöbbjük a munkahelye után otthon még egy második műszakban is dolgozott. Az is kiderült, hogy a gyerekek nemekkel kapcsolatos sztereotípiáit zömében a nők befolyásolják, azaz a gyerekek többnyire ugyanúgy gondolkodnak a női és férfi szerepekről, mint az anyjuk.

A fentiek mellett azonban még egy fontos dologra hívta fel a figyelmet a tanulmány, méghozzá arra, hogy a gyerekek valódi viselkedésének befolyásolásában mégis inkább az apának van kulcsszerepe, ugyanis minél kevesebb nemi sztereotípia él egy apa fejében, annál valószínűbb, hogy lánya később nem elégszik meg a háztartásbeli szereppel, hanem munkahelyi karriere vágyik. Ezek a lányok már gyerekkorukban sem ragadnak bele a nemi szerepükbe, azaz nem akarnak mindenáron rózsaszín ruhában járni, és a babák mellett "fiús" játékokkal is szívesen játszanak. Az apa gondolkodásmódja mellett az is befolyásoló hatással bírt, hogy a szülők milyen mértékben osztják meg a házimunkát, ahol ugyanis az apa is kivette abból a részét, ott szintén kevésbé ragadtak be a lányok a nemi szerepükbe.

A vizsgálatból arra nem derült fény, vajon a fiúk hozzáállását miért nem befolyásolta ilyen mértékben az apa viselkedése és gondolkodásmódja, és arra is csak találgatások születtek, a lányokat miért befolyásolja nagyobb mértékben az apai minta, mint az anyai. Talán az állhat a háttérben, hogy az apákra még mindig úgy néznek a gyerekek, mint a legfontosabb személyre, akinek a véleménye igazán döntő, valamint, hogy a lányok az apákat a saját jövendőbeli párjuk előképének is tartják.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag