Nagy változás történt a táppénzben

HáziPatika

Egyre többet költött az Egészségbiztosítási Alap táppénzre: 2014-ben 68, 2015-ben 77, 2016-ban pedig 89 milliárd forintot, a táppénzkiadások aránya pedig 3,6-ról 4,2 százalékra nőtt.

Mindez a Központi Statisztikai Hivatal minap publikált tanulmányából derült ki, amely elsősorban a 2014-2016 közötti időszakot vizsgálja.

A munkavállalók 1,3 millió napot töltöttek gyermekápolási táppénzen 2016-ban

A gyermekápolási táppénz-kiadások aránya az összes táppénz-kiadáshoz viszonyítva 4-5, a baleseti táppénz-kiadások aránya 10-11 százalékot tett ki. A táppénz napi átlagos összege 10 százalékkal, 3082 forintról 3386 forintra nőtt. Mivel a baleseti táppénznél - az általános szabálytól eltérően - a napi átlagkereset 100 százalékában (úti balesetnél 90 százalékában) határozza meg a törvény a táppénz mértékét, ennek az ellátásnak jóval magasabb az egy napra jutó átlagos összege: 2014-ben 5582 forint volt, 2016-ra több mint 500 forinttal emelkedett - tájékoztat a Világgazdaság.

Betegszabadság és táppénz: mennyi az összeg?

Bárkivel előfordulhat, hogy egészségügyi okokból hosszabb-rövidebb ideig nem tudja ellátni munkahelyi teendőit. Öröm az ürömben, hogy ilyen esetekben sem maradunk anyagi bevétel nélkül. Lássuk, mire számíthatunk, ha bekövetkezne a baj!

A naponta átlagosan táppénzen lévők 59-60 százaléka nő volt, táppénz gyermekápolási táppénz betegségek betegszabadság
Tavaly a táppénzen lévők 59-60 százaléka nő volt

Miért megyünk táppénzre?

Míg 2014-ig a terhesség, szülés és gyermekágy volt a harmadik leggyakoribb oka a táppénz igénybevételének, 2015-től már a fertőző és parazitás megbetegedések.

Két betegségcsoport emelkedett ki a táppénzes esetek gyakoriságát tekintve 2014-16 között. Az esetek negyede valamilyen csont-izomrendszeri vagy kötőszövetet érintő betegségből adódott, ezen belül az esetek több mint felében hátfájdalomból vagy porckorong-rendellenességből. Az esetek 19-20 százalékában a légzőrendszer megbetegedése miatt kényszerültek táppénzre a munkavállalók.

Ritkábban, de tovább megyünk táppénzre

Az ezredfordulótól 2003-ig a táppénzen lévők napi átlagos száma és a táppénzes napok száma folyamatosan emelkedett, miközben a táppénzes esetek gyakorisága - a 2003-as évet kivéve - csökkent, vagyis egyre ritkábban, de egyre hosszabb időre mentek táppénzre a munkavállalók. 2003 után azonban mindhárom mutató értékében tartós visszaesés kezdődött, 2013-ra a táppénzes esetek száma 1 millió 320 ezerről 825 ezerre, a táppénzes napok száma 45 millióról 20 millióra, a napi igénybe vevők száma pedig 56 százalékkal (124 ezerről 54 ezerre) esett vissza. Trendváltozás 2014-ben következett be, amelyről itt olvashat bővebben.


A naponta átlagosan táppénzen lévők 59-60 százaléka nő volt

Magasabb arányuk elsősorban abból adódott, hogy az összes lezárt táppénzes eset 20, majd 2016-ban már 30 százalékát kitevő gyermekápolási táppénzt 10-ből 9-szer az anyák vették igénybe. Az ellátottakon belül jelentősen növelte a nők arányát az is, hogy a táppénzes esetek 7-10 százalékát veszélyeztetett terhesség miatt állapították meg.

A férfiak száma csak az üzemi, a közúti, illetve az egyéb baleset kategóriákon belül volt magasabb. Legtöbbször az egyébként is legnépesebb 34-39 éves korosztály, legritkábban az 50-54 éves korosztály vette igénybe az ellátást. Az ezer foglalkoztatottra jutó táppénzes esetek alapján az látható, hogy 2014-ben és 2015-ben a 30-34, 2016-ban a 35-39 évesek mentek legtöbbször táppénzre. A nemek szerinti bontásból kiderül, hogy ez az eloszlás a 30-39 éves nők nagyszámú táppénzes eseteiből adódott, akik beteg gyermeküket ápolták. A férfiaknál éppen a 30-39 éves korosztályt érintette a legkevésbé a táppénz - írja a lap.

Nem maradnak otthon a szülők a gyerekkel

2017. március 13-án arról számoltunk be, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az 1995-ös 2,3 millióról 2015-re 1,1 millióra csökkent a gyermekápolásra igénybe vett táppénzes napok száma. A szülők ugyanis félnek, hogy bajuk támad munkahelyükön, ha a gyereket ápolják ahelyett, hogy dolgoznának. Szerencsés helyzetben ugyan el tud menni a szülő táppénzre, vagy ideális esetben a közelben él a nagymama, nagypapa, aki segíthet, de nagyon sok olyan munkahely van, ahol nem nézik jó szemmel, ha valaki hosszú napokat, heteket van otthon.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag