+17° - +39°
Nincs front

Mitől romolhat el a leghosszabb emberi kapcsolat?

A testvéri kapcsolat a nagy érzelmek próbája. A testvérek gyűlölik vagy szeretik egymást, megbíznak egymásban vagy éppen a legnagyobb riválisokká válnak. Idős korban viszont sokszor újra egymásra találnak. Ha a szülők megkülönböztetik a gyerekeiket, sokat ronthatnak a testvérek helyzetén.

Sokszor úgy érezzük, megváltozott a viszonyunk a testvérünkkel: csak ritkán találkozunk vele, általában ünnepekkor, egyébként pedig mindenki építi a maga karrierjét vagy a saját családjával foglalkozik. Ez azonban részben természetes folyamat: sokszor fizikailag is messze kerülnek egymástól az érintettek: más városba - manapság egyre többször: más országba - költöznek.
A szakértők azért megnyugtatnak: ez gyakran csak átmeneti állapot. A kötelék, ha gyerekkorban elég erős volt, akkor kibírja a nagyobb távolságokat is.

Van egy fázis, amikor szem elől vesztik egymást

"Van egy fázis, amikor a testvérek szem elől vesztik egymást" - mondja a müncheni fejlődéspszichológus, Hartmut Kasten, aki a Die Welt német napilap internetes változatának nyilatkozott.

Nemcsak a fizikai távolság, hanem az eltérő foglalkozások is szerepet játszanak ebben. Az sem kizárt, hogy az egyik testvér élettársa nem bírja a fivért, nővért, ezért ritkul a találkozás. A testvérkapcsolat mégsem ér ezzel véget. Kasten szerint ez ugyanis a leghosszabb viszony az ember életében - végigkíséri azt, még ha nem is akarunk tudomást venni róla.

Szinte elszakíthatatlan kötelék a közös gyermekkor, amely életre szól - szintén. A testvérkapcsolat sosem ér véget: még "fű alatt" is tovább él, ha már nincs semmilyen kontaktus, akkor is - magyarázza a családkutató. Sokakban megvan ugyanis a csírája annak, hogy újra egymásra találjon a másikkal. Ami, ha megvalósul, idős korban valódi áldás is lehet: a testvérek egymás mellé vagy összeköltöznek, egymást segítik a problémák megoldásában.
Ezért lesznek rosszban a testvérek (Fotó: Europress)

Ezért lesznek rosszban a testvérek (Fotó: Europress)


A jó gyerekkori viszony általában megmarad később is

Az újra egymásra találás nagy előnyt jelenthet idős korban Thomas Hax-Schoppenhorst szerint, aki pedagógus és a témában könyvet is megjelentetett. Sokszor más tényezők segítik az összetartozás érzésének megerősödését. Például az idősödő szülők ellátása, gondozása újra összehozhatja a családot. Ugyanakkor mindez ambivalens érzelmeket is ébreszthet. Régi sérelmek is újraéledhetnek, vagyis kirobbanhatnak az elfojtott konfliktusok. Mindez attól függ, hogy milyen volt a testvérek viszonya gyerekkorukban: akik jóban voltak egymással akkor, azok nagyobb eséllyel maradnak jó viszonyban később is.

A rossz viszonyban viszont a szülőknek lehetett nagy szerepük, akik gyakran megkülönböztetik a gyerekeiket - mondta Cordula Ziebell, aki pszichoterapeutaként foglalkozik testvérkapcsolatokkal, különösen a nővérek-húgok viszonyát próbálja "kezelni". A konfliktusok természetesen válsághelyzetekben robbannak ki. A szülők halála után a örökség elosztása robbanásveszélyes helyzeteket teremthet - ezt megerősíti Hartmut Kasten is. Ezért nagy a szülők felelőssége: fontos, hogy mindent megtegyenek gyermekeik harmonikus kapcsolatáért.

Nem minden a szülők hibája

Persze mindent nem lehet a szülőkre hárítani: akinek esetleg problémás volt a gyerekkora, annak érdemes félretennie a fenntartásait, felnőttként máshogy kezelheti a konfliktusokat. Cordula Ziebell szerint a terápiáján résztvevő lánytestvérek sokszor kezdik azzal: "de a húgom...", "de a nővérem...". Valójában azonban nem a másik megváltoztatásán kell ügyködnie az érintetteknek, hanem a maguk negatív beállítódásain kell túllépniük.

A problémák kiélezése helyett a kommunikációra és a saját belátásra helyezik a hangsúlyt terapeuták. Hax-Schoppenhorst szerint sokszor egy levél jobban esik a hosszú évek után, amikor a testvérek ismét felveszik egymással a kapcsolatot. Ekkor még nem kell azonnal a múltat feldolgozni. Először elég, ha valaki kifejezi a szándékát a találkozásra. A közös múlt sem mindig elég ugyanis az összekapcsolódás felélesztésére: tudomásul kell venni, hogy ugyanaz az esemény nem mindenkinek jelenti ugyanazt. A másik helyzetének mérlegelése sokat segíthet a szakértők szerint a viszony helyreállításában.

Akiknél viszont erre nincs szükség, és a közös múlt mindig is összekapcsolta őket, azoknak ez óriási tőkét jelent, vélik a kutatók.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +39 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban szerdán délelőtt napos idő lesz, csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag