Mit hozott a Jézuska?

Kibontottuk az ajándékokat, s örömet, közönyt vagy éppen csalódást éreztünk. A karácsonyi ajándékozás mögött bonyolult pszichológiai összefüggések állnak, amelyek alól nem vonhatjuk ki magunkat. Elmondjuk, hogy melyek ezek.

A fösvénység, zsugoriság egy elég széles körben, szinte általánosan érvényesülő tulajdonság, még ha erről nem is szívesen beszél senki. Pénzügyi- és viselkedésszakértők éppen ezért gondolják, hogy a karácsonyi ajándékozás -legalább is elméletileg - az emberi természet megerőszakolása, hiszen nagyon irracionális.

A racionalitást szem előtt tartó közgazdászok úgy vélik, hogy ha tényleg számítanak az érdekei annak, akik meg akarunk ajándékozni, úgy a legjobb, ha pénzt adunk nekik egy pár zokni vagy egy sál helyett, amelyet gyorsan elhordanak vagy elveszítenek. Tore Ellingsen és Magnus Johannesson a Stockholm School of Economics kutatói a "Szembetűnő nagylelkűség" című tanulmányukban fel is sorolják az okokat, hogy a pénz ajándékozása miért sokkal ésszerűbb dolog.

karácsonyi ajándék
Itt a karácsonyi ajándék. Mi mennyi?

Először is, aki ajándékot vásárol, azt kockáztatja, hogy olyasvalamit szerez be, amit a címzett nem akar, ezért az ajándék nem képvisel számára értéket. A pénz azonban lehetővé teszi számukra, hogy pontosan azt vegyék meg, amit kívántak. Másodszor hatalmas mennyiségű időt és egyéb forrásokat kíván az ajándék beszerzése. A pénz viszont sok időt és stresszt takarít meg, s a felesleges fogyasztás elkerülése miatt még a Föld megóvásában is segít.

Globális pazarlás érzelmi alapon

Joel Waldfogel, a minnesotai Carlson School of Management alkalmazott közgazdaságtan professzora egy olyan kiterjedt kutatást folytatott le, amelyben a, megmutatta a nagy felmérések részesülők ajándéka, hogy amikor megkérdezték a résztvevőket, hogy mit szólnának ahhoz, ha az ajándékok helyett készpénzt kapnának. A megkérdezettek általában hajlandónak mutatkoztak elfogadni a kápét, még akkor is, ha az összeg jóval kisebb volt, mint amennyit az ajándékuk valóságosan ért. Ez azt mutatja, hogy globálisan hatalmas pazarlás folyik, s igen magas árat fizetünk az érzéseink kedvéért.


A karácsonyi szezonban a jótékonysági mozgalmak mindig nagyon aktívak, s igyekeznek felhívni a figyelmet a hátrányos helyzetűekre. E szervezetekre általánosan jellemző, hogy szinte sohasem kérnek ajándékot, sokkal inkább pénzadományokat, mert pragmatikusan ezzel tud a jótékonykodó a leghasznosabban hozzájárulni a segélyezés céljaihoz. Ha ez nyilvánvalóan hasznosabb, mint a többi ajándék a jótékonyság területén, így közgazdászok továbbra is az irracionális paradoxon fennállását látják abban, hogy összevissza vásárolgatunk egymásnak nem igazán optimális ajándékokat.

Tore Ellingsen és Magnus Johannesson a Journal of Public Economicsban publikált írásában kifejtette, hogy milyen különböző okokból nem adunk ajándékba pénzt. A pénz először is kellemetlen képzettársításokat ébreszt, amelyek közül az első helyen áll az önzés. Különböző pszichológiai kísérletek igazolják, hogy a pénz puszta jelenléte, vagy akár az is, ha tudat alatt megjelenik a fogalma, az embereket abba az irányba tolja, hogy meggondolatlanul viselkedjenek. Kísérletek igazolják azt is, hogy az emberek nagylelkűbbek, amikor arra van esélyük, hogy az idejüket áldozzák egy dologra, mintha csak egyszerűen pénzt adományozhatnának.

Ajándékok ténylegesen jelezik a megbecsülést a másik irányában, és ez megmagyarázza, hogy miért fordítunk sok időt és erőfeszítést rájuk, s miért preferálnak az ajándékozók olyan dolgokat, amelyek sokba kerülnek. Az egyik érv készpénz ellenében karácsonykor, hogy túl könnyű lenne tettetni a kapcsolatokat, ha csak bankókat csúsztatnánk egy cifra borítékba. Az emberek ösztönösen tudják ezt, és a szeretet, a megbecsülés sokkal jobb tesztjének tartják, ha olyasmit kapnak, amire időt kell szánni, vagy kényelmetlenséggel, erőfeszítéssel jár a beszerzése. Azok, akik túl könnyen lendülnek túl az ajándékozáson lehet, hogy ezzel mélyen rejtőző bizonytalanságukat mutatják ki. Például meglehet, hogy csak a véletlenen múlik, a szeretőjük vagy a feleségük, az aki általában több elbűvölő ajándékot kap.

Az ajándékozás varázslata

Karácsonykor azért sem valószínű a pénz ajándékozása, mert hiába is hevernének készpénzkötegek a fa alatt, ha a pénz ajándékozása válna normává, az oly mértékben kiüresíthetné a kapcsolatokat, hogy azok ettől el is romlanának. A jelenlegi racionális és hatékony világban, ahol a karácsonyi szezonban azért a pénz az úr, fontos megválaszolni, hogy miként vagyunk képesek megkülönböztetni magunkat a tárcánk vastagságától? Emiatt válik egyfajta varázslattá az optimálistól távol álló ajándékok cseréje. Ellingsen és Johannesson idézik azokat a közgazdászokat, akik szerint ezekkel az alacsony használati értékű dolgokkal az emberek valójában meggátolják az olyan kapcsolatok kialakulását, amelyeket csak az ajándékok összegyűjtse motivál.

Ellingsen és Johannesson fehívták a figyelmet egy másik kutatásra is. Sebastian Kube közgazdász, Michel André Maréchal és Clemens Puppe a Bonni Egyetemen embereket alkalmaztak, akik váratlan ajándékot kaptak a munkaadójuktól vagy pénzben vagy valami másban. A nem pénzbeli ajándék értéke ismert volt, s megfelelt a pénzbeli ajándék értékének. A résztvevők a készpénzt preferálták, de nem a pénzbeli ajándékot tartották a kedvesség hitelesebb jelének. Dolgozók folyamatos teljesítményére a készpénz ajándék csak gyengén volt hatással, a nem pénzajándék viszont pozitív és erős hatást gyakorolt. Ha ezek a nem pénzbeli ajándékok nem a karácsonyi ajándékdömping idején jelennek meg, akkor még erősebb hatásra lehet számítani.

Mindenkinek ismerős az érzés, amikor a csodás karácsonyi csomagolópapír alól olyasmit bukkan elő, aminek nem igazán örülünk. Íme egy lista, melyek általában a legfeleslegesebb meglepetések. Részletek!

Ellingsen és Johannesson úgy vélik, hogy habár a legtöbben kápét szeretnének, mégis igen kevesen kérnek készpénzt, mert a kutatások tanúsága szerint senki sem akar úgy megjelenni, hogy a pénzszerzés mozgatja. Az ajándékok - bármi is legyen a csomagolópapír alatt - az igazi kifejezői a megbecsülésnek, s ez egy alapvetően pszichológiai tényező. Minden jelen feltár valamit arról, hogy mi az ajándékozó azt hiszi a címzett. A megajándékozottak pedig azt hiszik, hogy minden dolog amit kapnak, feltár valamit az ajándékozó személyéről.

Akár a férfiak, akár a nők önérzetből és szeretetből adnak ajándékot. De úgy tűnik, minél többet adunk, és szeretettel fogadjuk el, amit kapunk, és (talán) ha visszafogjuk az önérzetünk, annál jobb karácsonyunk lehet. Egy ajándék a megértés külső megnyilvánulása. A tökéletes ajándék az, amit a címzett valóban akar, élvezi és értékeli, de nem vásárolna meg magának.

Forrás: psychologytoday.com  

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+14, +23 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik a felhőzet, szórványosan kell záporokra készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag