+18° - +38°
Nincs front

Milyen foglalkozás illik személyiségünkhöz?

Kiss Verus

Legyen szó akár arról, hogy mi akadtunk meg és döntünk úgy, szakmát váltunk, akár arról, hogy gyermekünket szeretnénk jó irányba terelni, a személyiségtipológiák mindig segíthetnek megtalálni a tulajdonságainkhoz legjobban passzoló foglalkozást.

Szakértők szerint minél komplexebb az érdeklődési körünk, annál nehezebb a dolgunk, már ha döntenünk kell, milyen szakma vagy tudomány az, ami mellett elköteleződünk. Az sem ritka, hogy valaki sem a közép-, sem a felsőfokú tanulmányai után nem látja világosan, mit is kezdene magával, ilyenkor - ha minden kötél szakad- akár szakember segítségét is kérhetjük. Az egyetemi, főiskolai karrierirodákban, állásbörzéken és a Kortárs Segítőknél bármikor kaphatunk pályaorientációs tanácsokat, akár a munkaügyi központokban.
A vacillálást és keresgélést megkönnyíthetik azonban első körben az önismereti tesztek is: az alábbiakból érdemes kikeresni azt a típust, amiben leginkább magunkra (pályaválasztó gyermekünkre) ismerünk, az irány pedig adott.

 • A realisztikus

 • Mi jellemző rá? Aktív, kitartó, élvezi a kétkezi munkát és inkább magában tevékenykedik, mint csapatban. Szívesen van a szabadban, a fizikai munka sem áll távol tőle. Szereti inkább magától, autodidakta módon elsajátítani a munkafolyamatokat. Élvezi, ha munkájának van valamiféle "kézzelfogható" eredménye. Szívesen dolgozik eszközökkel, állatokkal, növényekkel, a célokra, tényekre koncentrál.

  Hogy látja saját magát? Praktikus, realista, feltalálja magát bármilyen körülmények között.

  Mit kerüljön? A társas, szociális tevékenységeket, ahol rá van szorítva a másokkal való kapcsolatteremtésre (tanítás, gyógyítás, help-desk).

  Milyen foglalkozás való neki? Mérnök, állatorvos, sofőr, szakács, villanyszerelő, rendészet.
 • Kutató személyiség

 • Mi jellemző rá? Elemző, intellektuális, figyelmes, élvezi a tudományos elfoglaltságokat. A mindennapokban is szeret mindent jó alaposan megvizsgálni, az apró részleteket sem téveszti szem elől. A kihívások éltetik,remekül összpontosít, inkább önállóan szeret dolgozni.

  Hogy látja saját magát? Precíz, intellektuális, gondolkodó.

  Mit kerüljön? A túlságosan szabályozott munkakörben leginkább csak fuldokol, és a vezető szerepkör sem feltétlenül fekszik neki.

  Milyen foglalkozás való neki? Technikus, biológus, szociológus, vegyész, orvos, fordító, építész, fizikus, meteorológus, gyógyszerész.

 • Művészi személyiség

 • Mi jellemző rá? Intuitív, élvezi a kreatív tevékenységeket (zenélés, képzőművészet, színészet, építőművészet, dizájn). Rugalmas, de nem híres alkalmazkodási képességéről. Lobbanékony, érzelmes és mindenre nyitott. A munkában éli ki eredetiségét, képzelőerejét, sajátos ötleteit.

  Hogy látja saját magát? Eredeti, kifejező, független, kötöttségektől mentes.

  Mit kerüljön? Túlságosan keretek közé szorított tevékenységek, monotonitás, egyhelyben végzett munka, ami nem igényel kimozdulást.

  Milyen foglalkozás való neki? Újságíró, belsőépítész, rendező, színész, író, táncos, divattervező, grafikus, zeneszerző, tánctanár, karmester, operatőr, bohóc, asztrológus, díszlettervező, lakberendező, fényképész, kirakatrendező, divattervező.

 • Szociális személyiség

 • Mi jellemző rá? Humanista, türelmes, szeret másokon segíteni (amolyan Terézanyu). Az emberi kapcsolatok állnak a középpontban nála. Ha kell, tapintatos és meggyőző tud lenni, képes hatni embertársaira. Keresi a lehetőséget, hogy csapatban dolgozhasson, a beszélgetés, az emberi szó az egyik nagy problémamegoldó fegyvere, a családban, iskolában, közösségben is mindig ő a konfliktusrendező.

  Hogy látja saját magát? Segítőkész, barátságos, megbízható.

  Mit kerüljön? Gépekkel való foglalatoskodás, a kizárólag egyedül megoldandó feladatok.

  Milyen foglalkozás való neki? Tanár, tanácsadó, ápoló, terepeuta, asszisztens, könyvtáros, szociális munkás, jogtanácsos, edző, felszolgáló, úszómester, házmester, portás, nyomozó, mentős.

 • Vállalkozó személyiség

 • Mi jellemző rá? Életerős, kaland- és társaságkedvelő, magabiztos. Könnyen meggyőz másokat, remek előadó, helytáll vezetői pozíciókban, ügyesen boldogul a gazdaság világában is. A pénz hajtja leginkább, szereti, ha a visszacsatolásokat az jelzi az életében, hogy folyamatosan előrébb tud lépni. Lételeme a szervezés, az irányítás.

  Hogy látja saját magát? Energikus, céltudatos, társaságkedvelő.

  Mit kerüljön? Unalmas tevékenységek, az alaposságot, tudományosságot, rendkívüli pontosságot megkövetelő munkák.

  Milyen foglalkozás való neki? Menedzser, közgazdász, politikus, kereskedő, vállalkozó, ügynök, eladó, sportmenedzser, anyagbeszerző, szállodavezető, ügyintéző.

 • Konvencionális személyiség

 • Mi jellemző rá? Nagyon alapos, lelkiismeretes. Szabályos ritmusban éli mindennapjait, szereti alaposan megszervezni az életét és szeret egyértelmű utasításokat végrehajtani. A szervezett tevékenységeket kedveli, alkalmazkodóképessége páratlan. Szívesen végez fantáziátlan vagy kreativitást nem igénylő munkát is. Inkább végrehajtó típus, riasztják az ismeretlen kihívások.

  Hogy látja saját magát? Nett, pontos, kitartó.

  Mit kerüljön? A kreativitást, egyéni ötleteket és megoldásokat kívánó munkákat.

  Milyen foglalkozás való neki? Titkárnő, könyvelő, informatikus, recepciós, ügyintéző, hivatalnok, irodai alkalmazott, pénztáros, telefonkezelő, raktáros.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag