+10° - +26°
Nincs front

Miért fontos a karácsonykor együtt töltött idő?

HáziPatika

Karácsony a család és a szeretet ünnepe. Ha az együtt töltött napokat olyan tevékenységekkel gazdagítjuk, amelyek hozzájárulnak gyermekeink fejlődéséhez vagy érzelmi kapcsolataink erősítéséhez, akkor beszélhetünk igazi boldogságról. S nemcsak a rokonokkal találkozhatunk ekkortájt, a modern világban felértékelődik az ünnepi időszakban a barátok szerepe is.

Az egész éves rohanás után a Szenteste, december 24-e az egyik legmeghittebb családi eseménye a magyar famíliáknak. A gyerekek nevetése, szeretteink mosolya kárpótol minket az előző hónapokban átélt stresszért, fáradozásért, az ajándékok utáni lótás-futásért. Az egyre hosszabb éjjelek és rövidülő nappalok időszaka ekkor fordul át ellentétébe. Ősidők óta az emberek ekkor, a téli napforduló tájékán ünnepelték az új év vagy a fény (a remény) eljövetelét, ami a keresztényeknél Jézus születéséhez kapcsolódik.

Közös élménnyé kell tenni az ünnepet

Közben lehet, hogy az ajándékokért való lótás-futás talán felesleges is volt. Nem csak arra kell figyelnünk ugyanis, hogy mi az, aminek a másik örülne, hanem arra: mi az, ami összeköt vele. És ha például az ajándékvásárláskor is a családi kötelékekre helyezzük a hangsúlyt, akkor a karácsonyunk is biztosan boldogabb lesz. Sokszor nem is annak örül a másik legjobban, amire egyébként annyira vágyott, és amit amúgy is megkaphatna bármelyik boltban. Talán inkább olyan ajándékra van szüksége, ami a személyes kapcsolatra, a családhoz való tartozásra irányítja rá a figyelmét.  

Karácsony a világ körül: tradíciók távoli tájakról

A karácsony a világ szinte minden országában az egyik legjelentősebb ünnep, még akkor is, ha annak nem igazán vannak keresztény gyökerei. Természetesen, minden országban jellegzetes szokások, tradíciók kötődnek a karácsonyhoz - ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat - kattintson!

Nem a drága ajándék számít ugyanis, hanem a kapcsolat, a kapcsolat értéke, a kötődés tudatosítása: minél személyesebb vonatkozású, minél inkább az egymás közti köteléket hangsúlyozó ajándékot veszünk, annál nagyobb a kölcsönös boldogság. Éppen ezért, ha például a gyerekekkel közösen készítünk ajándékot a rokonság többi tagjának, nemcsak a karácsonyi készülődést tesszük meghittebbé, hanem bizonyosan fokozzuk az együtt töltött, úgynevezett minőségi idő szerepét, amire minden embernek, minden családtagnak szüksége van.

A gyerekeknek különösen fontos ez a minőségi időtöltés, ami alatt a pszichológusok a közös játékot, a családi beszélgetést, a hétvégi túrákat, a közös sportolást vagy például olyan tevékenységeket értenek, mint az esti meseolvasás. Minderre a karácsony kiváló alkalmat ad: az ajándékozás eleve közelebb hozza az év közben szerte-széjjel rohanó családtagokat, a közös játék pedig óhatatlan, amikor az ajándékokat kibontják a gyerekek. 

Nagy-Britanniában is egyre többen panaszkodnak rá, hogy nem tudnak minőségi időt együtt tölteni a családjukkal. Egy 2017-es felmérés szerint öt brit közül három mondja azt, hogy a gyerekei nem töltenek együtt elég időt a családdal, legalábbis nem annyit, mint ők (a szülők) gyerekkorukban tették ezt.

A modern családok kevés időt töltenek egymással, de van egy jó hírünk: az újabb kutatások szerint (legalábbis a háromévesnél idősebb gyerekek esetén, hiszen az ennél fiatalabbaknak állandó felügyeletre van szükségük) nem a közösen eltöltött idő mennyisége számít, hanem annak a minősége.

A karácsonyi készülődésbe az egész családot be kell vonni
A karácsonyi készülődésbe az egész családot be kell vonni

Minthogy év közben láthatóan korlátozottak a lehetőségeink, éppen karácsony előtt törekedhetünk arra, hogy behozzuk a lemaradást, és ilyenkor általában nagyobb sikerrel tölthetünk minőségi órákat szeretteinkkel. A nemzetközi felmérésekben például sok szülő panaszkodik, hogy a házimunka elveszi az idejét a gyerekekkel való foglalkozástól. Mindeközben - ha nem esünk persze túlzásba - éppenhogy a gyerekek fejlődését szolgálja a vizsgálatok szerint, ha bevonjuk őket a házimunkákba. Vagyis minőségivé tehető az az idő is, ami amúgy elvesztegetettnek tűnik első látásra.

Ráadásul tudnunk kell: a családi kohézió akkor fontos, ha pozitív irányba befolyásolja a gyermek fejlődését. A karácsony ebből a szempontból is fontos időszak: a családi veszekedéseket ne erre a periódusra tartogassuk, nyugodt, rendezett környezetet teremtsünk a gyerekek számára, ami egyébként egész évben fontos lenne.

A karácsony a megbocsátás ünnepe. A templomokban adventkor nem véletlenül hangzik el: figyeljünk oda arra, hogy lelkileg is felkészüljünk a karácsonyra. Ez az az időszak, amikor átgondolhatjuk az egész éves tevékenységünket, és ez az az időszak, amikor túl kell lépnünk kisebb-nagyobb sérelmeinken is - ha boldogan akarunk december 24-én ünnepelni. (Csak megjegyezzük: karácsony "igazi" napja december 25., van olyan ország, ahol ezen a napon adják át például az ajándékokat is.)

De nemcsak a rokoni kapcsolatokat erősíthetjük karácsonykor: ha valakinek nincs családja, egyedül él, akkor sem kell, hogy feladja a boldogság esélyét. Ilyenkor jön el a legmeghittebb, legközelebbi barátok ideje is. Egy baráti beszélgetésről vagy egy jó kedélyű találkozásról december 24. és 26. között sem kell lemondanunk. Budapesten kisebb társaságokban újabb szokások bukkantak fel az utóbbi években: karácsony harmadnapján sokszor már baráti - és nem rokoni - társaságok is "összeverődnek", sőt az ajándékozás sem ritka közöttük.

Az ajándékozásnak ugyanis lelki és "társadalmi" haszna is van. Egyrészt örömhormonokat termel mind az ajándékozóban, mint a megajándékozottban, ráadásul a társadalmi kapcsolatokat erősíti. Ez barátokra, rokonokra, de még munkahelyi kollégákra is igaz. A legerősebb baráti kapcsolatokról tehát karácsonykor sem kell lemondanunk - egy közös séta, vagy egy közös utazás ilyenkor az egyedül élők számára is felüdülést nyújthat, s a társaság tagjai együtt pihenhetik ki a megelőző hónapok zaklatott, sokszor esztelen rohanását, és valóban minőségi időt tölthetnek egymással.


A gyermekes családoknak viszont tényleg a legnagyobb ünnep talán a karácsony, hiszen az ajándékozás örömét gyerekeinkkel együtt élhetjük át ilyenkor. És akármilyen tudományos vizsgálat nélkül is tudjuk, hogy a kicsik öröme ragad át legkönnyebben a felnőttekre. Szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák együttléte pedig valóban a legnagyobb boldogság, amit együtt átélhetnek a családtagok karácsonykor.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag