+18° - +38°
Nincs front

Mielőtt minden második gyermekünk lelki beteg lenne

A WHO 2020-ra a lelki beteg gyermekek számának 50%-os emelkedését jósolja. Az ún. átmeneti társadalmak, mint a miénk is, állandó alkalmazkodást kívánnak, kimerítik az embert az előidézett szorongás és stressz-állapot révén. Gyógyszere a sport lehetne...

"Az egészség nem csupán a betegség hiánya, hanem a testi, szellemi és szociális jól-lét állapota (WHO, 1986)."

Miért érdemel különleges figyelmet a serdülő korosztály?

Köztudott, hogy elidegenedett világunkban folyamatosan nő a lelki problémákkal küzdők aránya. A WHO előrejelzése is ezt erősíti meg: a 2000 utáni évtizedekben az egészségügy legfontosabb problémái pszichiátriai megbetegedések és azok következményei lesznek. Ijesztő, hogy a WHO 2020-ra a lelki beteg gyermekek számának 50%-os emelkedését jósolja.
Az ún. átmeneti társadalmak, mint a miénk is, állandó alkalmazkodást kívánnak, kimerítik az embert az előidézett szorongás és stressz-állapot révén. A szorongásos zavarok és a depresszió népbetegségnek számít. A fokozott alkalmazkodás erősen igénybe veszi a személyiséget, illetve annak védekező-mechanizmusait. Különösen igaz ez a kamaszokra (12-21 év), akik egyébként is krízist élnek át ebben az életszakaszban. Számos biológiai, pszichológiai és szociális változás történik bennük, amely számukra is, de a velük foglalkozó felnőttek számára is megterhelő lehet.
Napjaink kamaszai gyakran küzdenek a céltalanság, kialakulatlan jövőkép, belső üresség problémájával, melyet sokszor önkárosító magatartásformákkal (dohányzás, alkohol, drog) igyekeznek elnyomni. Egyre fontosabbá válnak számukra a kortárscsoportok, és csökken a szülők magatartást befolyásoló szerepe, ami - ha a szülő sem tudja kezelni a problémát - tovább rontja a helyzetet. A kamaszokra jellemző felgyülemlett energia, feszültség és normálisan meglévő versenyszellem egészséges levezetését jelenthetné a sport, illetve bizonyos megküzdési módok megtanítása nagyban segíthetné a megelőzést. A negatív és egészségre káros megküzdési stratégiák megszüntetése fontos cél.

Megelőzni a bajt

Egészségügyi szempontból azért érdemelnek kiemelt figyelmet a serdülők, mert a körükben előforduló leggyakoribb halálokok - a sérülések és az öngyilkosságok - megfelelő odafigyeléssel megelőzhetők volnának. Hátterükben a krízisből adódó élethelyzet, illetve lelki betegségek - gyakran depresszió - állhatnak. Gyakori, hogy a lelki betegségeket nem ismerik fel a páciensek, sem a környezetük, főleg, ha serdülőkről van szó. Hisztisnek, nyafogónak bélyegzik a beteget. Az is igaz, hogy a serdülő esetében a depressziós tünetegyüttes sokszor nem tipikus: fáradékonyság, energiahiány, döntésképtelenség, reménytelenség utalhat rá. Veszélye, hogy bármikor bekövetkezhet a tragédia, azaz, az öngyilkossági kísérlet.
Milyen tényezők idézik elő a szorongásos vagy depressziós betegséget? Egyrészt a genetikai hajlam. Bizonyított ugyanis, hogy ezek a kórképek családi halmozódást mutatnak. Másrészt a kora gyermekkori élmények sajátos személyiség-fejlődés révén idézik elő a betegséget. Nagy szerepe van a családnak, a nevelésnek, hiszen így a genetikai hajlamot lehet ellensúlyozni, de aktiválni is. "Nem biztos, hogy dicséretes a magyar attitűd, amely belehal fájdalmába, a "szép", tragikus megoldásokhoz vonzódik, és vigadni is sírva szokott. Pedig nem meghalni kell ideáljainkért, hanem élni értük. Talán mégsem átok ül rajtunk, csak a gyermekeket egészséges küzdőszellemre, önbizalomra kellene nevelni."
A genetikai hajlam és a kora gyermekkori élmények együttesen egyfajta biológiai érzékenységet idéznek elő az idegrendszerben, biokémiai egyensúlyzavar lép fel.
Ez a három lépcső az, amellyel a szorongást és depressziót kezelni kell. Az ördögi kör bármely szinten átvágható, hiszen az egyes tényezők kölcsönösen hatnak egymásra.

A sport legyen a szorongás gyógyszere

Hol lehet szerepe a sportnak a kezelésben? Fontos tényezője lehet a megelőzésnek, már a nevelésben szerepet kell, hogy kapjon. Hiszen arra tanít, hogy a zöld gyepen mindenki egyenlő. A gyermekek alapvető jellemvonása a versenyszellem, amelynek egészséges kiélését teszi lehetővé a sport. Megtanít a kudarcok tűrésére, a problémák feldolgozására. A kiegyensúlyozottan fejlődő gyermek jobban viseli a megpróbáltatásokat, így azt a krízist is, amely normálisan jelentkezik a kamaszkorral.
A válságok csak az azokra érzékenyített emberekben váltanak ki lelki betegséget. A szorongás az élet velejárója, bizonyos szinten szükség van rá, fokozhatja teljesítményünket, de szorongástűrő képességünk eltérő. A baj akkor lép fel, ha nem tudunk megküzdeni vele, elmenekülünk - talán éppen a depresszióba. De még biológiai érzékenység esetén is segíthet a sport, mivel az agyban boldogságot előidéző anyagok (ún. endogén morfinok vagy endorfinok) képződnek. A sport ezek szintjét emeli meg, így mintegy belülről, a saját raktárainkból vehetjük be a "gyógyszert".
Ne feledjük, hogy a lélek és a test egysége elválaszthatatlan. A harmonikus, edzett test fokozza önbizalmunkat, növeli sikerélményeinket, s a mozgás a "legegészségesebb kábítószerrel", endorfinokkal áraszt el bennünket. Rajtunk áll, élünk-e vele.

Minél fiatalabb korban kezdődik a lelki problémák megelőzése, annál hatékonyabb. Egészségmegőrző programokkal az egészségesebb nemzedék fejlődését segíthetjük. Ez volt a célja az OGYEI konferenciájának is.

Jól-Lét és Egész-ség Kamaszkorban

Mit jelent az egészségtudatos nevelés? Mit tehetnek a szakemberek a serdülők jól-létéért, egészségéért? Hogyan kínáljunk a felnövekvő generációnak egészséges alternatívákat? Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet konferenciája választ adott a kérdésekre.
Jól-Lét és Egész-ség Kamaszkorban címmel rendezett konferenciát az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (www.ogyei.hu) 2006. június 1-2-án. A konferencia első napján neves szakemberek előadásain kamaszokkal foglalkozó szakemberek (pedagógusok, iskolaorvosok, iskolavédőnők) vettek részt. Hallhattak előadást az Iskoláskorú Gyermekek Egészségmagatartása (HBSC) nemzetközi vizsgálatról; Ranschburg Jenőtől a kamaszkori személyiségfejlődés kritikus állomásairól. Szó esett arról, hogyan kezeli a kamaszokat a pszichiáter; milyen szerepe van a kamasz egészséges fejlődésében az iskolaorvosnak, hogyan kezdődhet a kardiovaszkuláris betegségmegelőzés kamaszkorban; miért fontos a "drogmentes" (táplálék-kiegészítők nélküli) sport; mit takar az egészséges táplálkozás; továbbá milyen szerepet tölt be a rekreáció életünkben. Tanácsok hangzottak el serdülők szexuális felvilágosításához; és az andrológiai problémák (férfiak szexuális zavarai, meddősége, fogamzásgátlási lehetőségei és férfiklimax) kamaszkorban kezdődő megelőzéséhez.

Konferencia és egészségnap

A második, egészségnap célja az volt, hogy a serdülők élményeket és tapasztalatokat szerezzenek az egészséges életről. A 12-18 éves korosztályt látták vendégül, akik délelőtt kötetlen beszélgetéseken vehettek részt a fiatalok sportolókkal, ismert közéleti személyiségekkel és szakemberekkel délután pedig számos sportágat - köztük fallabdát, teremfocit, step-aerobicot, fitballt, boksz-aerobicot - próbálhattak ki. Lehetőségük nyílt részt venni jógán, edzőtermi kardio- és erősítő gépeket vehettek igénybe, bepillantást nyertek a latin tánc világába. Kitartásukat és aktivitásukat a nap végén értékes ajándékokkal, fitness-bérlettel, sportruházattal, könyvvel, sporteszközökkel jutalmazták.

"Nem mindegy, milyen világot hagyunk gyermekeinkre.
És nem mindegy, hogy milyen gyermekeket hagyunk a világra."

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag