Kincses sziget

A civilizációs ártalmakkal terhelt társadalmakban gyakori a szorongás, krónikus stressz, depressziós, az állandó kimerült, túlfeszített állapot. Ezek a jelenségek beszivárognak a családok és gyermekek mindennapi életébe is.

Kik az érintettek?

A I. sz. Gyermekklinikán Dr. Pászthy Bea vezetésével 2004-ben megalakult Gyermekpszichiátriai Osztály a gyerekek pszichiátriai vagy pszichés zavarainak kezelése jött létre. E speciális osztály egyszeriben a hazai gyermekpszichiátria egyik fellegvára lett. Európai Uniós statisztikák szerint minden negyedik-ötödik gyerek mentális problémával, kommunikációs nehézséggel, kapcsolati-, tanulási-, viselkedési- vagy érzelmi zavarral küzd. A KSH 2004-es adatai szerint hazánkban a gyermekek 15-20 százaléka szorul gyermekpszichológiai-gyermekpszichiátriai ellátásra. Ez a 4-17 éves korosztályban 350 ezer főt jelent, de sok érintett nem is jut el a megfelelő szakemberhez.
Előrejelzések alapján a lelki beteg gyerekek száma 50%-kal emelkedhet 2020-ra.

A korai felismerés létfontosságú, mert így nagyobb hatékonysággal és jobb eredménnyel kezelhetők a kiskorúak.

Első lépések

A I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekpszichiátriai Osztálya a Bókay utcai épületben működik. A Semmelweis Egyetem első, gyerekek lelki zavarainak kezelésére specializált osztálya nappali kórházi részből, szakambulanciából és fekvőbeteg részlegből áll.
A bekerülés telefonos bejelentkezés alapján történik, így senkinek nem kell órákat várnia, hisz mindenki meghatározott időpontra érkezik. Ezzel is csökken a kivizsgálás folyamatának frusztrációja. A páciensek - lévén gyerekekről van szó - mindig szülői kísérettel érkeznek. Első alkalommal gyermekpszichiáterek és gyermekpszichológusok beszélgetnek el velük, majd eldöntik, hogy felveszik-e a gyermeket egy-két hetes kivizsgálásra, vagy ambuláns ellátást kapnak.
A kivizsgálásra való behívás előjegyzés alapján életkor szerint történik.
Létezik ovis, alsó tagozatos, felső tagozatos, illetve gimnazista csoport.
A szülők olyan gyermekpszichiátriai problémákkal keresik fel gyermekeikkel az intézetet, mint a szorongás, depresszió, magatartászavar, hiperaktivitás, kényszerbetegségek, evészavarok, stb.
A páciensek mindennapjait egy jól képzett team (gyermekpszichiáterek, gyermekpszichológusok, szociális munkások, foglalkozó pedagógusok, gyógypedagógusok) segíti, család-, egyéni-, és csoportterápia keretében.

A Gyermekpszichiátriai Osztály élete

Ez egy egyedülálló, rendhagyó gyermekpszichiátriai osztály, mivel a nemcsak a pszichiátriai és pszichológiai betegeket kezelik, hanem a Klinikán kezelt súlyos testi betegek pszichés problémáit is. A fekvőbeteg részlegben a betegek elhelyezése mátrix-jelleggel történik, vagyis a pszichés gondokkal küzdő gyerekek olykor krónikus testi betegek, tüdőbetegek, vesebetegek, transzplantáltak vagy cukorbeteg gyermekek mellett fekszenek. Ez nagyon jól működik. A pszichés betegek sokszor összebarátkoznak a testi beteg társaikkal, és a gyermekek lelki fejlődésében sokat számítanak ezek a kapcsolatok.
A páciensek itt 4-5 éves kortól 18 éves korig kapják meg a személyre szabott figyelmet és törődést. A gyermekpszichiátria betegei egy-két hétig vannak az intézetben, ahol egyénileg kivizsgálják őket, miközben folyamatos - délelőtti és délutáni - csoportos foglalkozásokon vesznek részt. A foglalkozások a kicsik számára főleg játékos formában valósulnak meg, a nagyobbaknak önismereti csoport, kommunikációs csoport, konfliktus-kezelési csoport, relaxációs-csoport indul. A foglalkoztató olyan, mint egy játszószoba, ahol sok a játék és a kézműves felszerelés (festék, gyurma, gyöngyök, stb.) Minden szerda délután pedig a gyermekpszichiátria fiataljainak a testi beteg gyermekekkel együtt tartanak ún. "szöszmötölő" foglalkozást a szakemberek. Az osztály kialakításánál figyeltek arra, hogy igazi gyermekbarát környezet fogadja az érintetteket. A bútorok fából készültek, a berendezések színeikkel, illatukkal meleget és nyugalmat sugároznak. A szakemberek sem járnak fehér köpenyben, így oldják a kórházi feszélyezett hangulatot a kis páciensekben. Van olyan gyermek, aki alig akar hazamenni, mert valóságos kincses szigetnek tartja az intézetet, ahol minden odafigyelést, törődést megkap. Sokan "hála-üzenetekben" vetik papírra és adják a szakemberek tudtára, hogy milyen hatással volt rájuk az itt tartózkodás, és mennyi segítséget kaptak. A kivizsgálás után a gyermekek és családjaik a klinikára járnak vissza további terápiára, vagy segítséget kapnak a lakóhelyükhöz közelebbi terapeuta megtalálásában.

A szakemberképzés sarkalatos pont

Azonos szakmai alapelvek mentén dolgozó országos hálózatra van szükség a gyermekpszichiátria területén.
Az országban ez az egyetlen olyan egészségügyi intézmény, ahol a gyermekpszichiátria együtt működik a gyermekgyógyászattal. Magyarországon a gyermekpszichiátria problémáinak kezeléséhez nem áll rendelkezésre megfelelő infrastruktúra és a felkészült szakember. Kevés az ambuláns ellátóhely is. Ezen problémákat felismerve vált az intézet a szakemberképzés egyik neves központjává. Az egyetemen folyamatos a gyermekpszichiáter-rezidens képzés. 2005 szeptemberétől az ötödévesek a gyermekgyógyászat tantárgyba integrálva gyermekpszichiátriát hallgathatnak, gyakorlati és elméleti formában. Újdonság, hogy e szakterület iránt komolyan érdeklődők 30 órás speciális kollégium keretében sajátíthatják el az ismereteket. Az intézet HEFOP-pályázat keretében jelentős anyagi támogatást kapott a gyermekpszichiátriai oktatás fejlesztésére. A házi gyermekorvosoknak évente 6-8 alkalommal posztgraduális kurzusok keretében tartanak oktatást az osztály szakemberei, továbbá kétnapos tréningeket is vezetnek, ahol minden gyermekpszichiátriai betegség gyújtópontba kerül. A gyermekpszichiáterek regionális továbbképző tanfolyamokon képezhetik tovább magukat. A dr. Pászthy Bea főorvos által vezetett "Lélekzet" nevű tudományos diákköri csoporthoz 23 orvostanhallgató, PhD és pszichológus hallgató csatlakozott, akik e témában komoly kutatásokat végeznek, és rendszeresen publikálnak. A szakemberek fontos szövetségeseiknek tartják a pedagógusokat, védőnőket is, akik megfelelő tudás birtokában hamar felismerhetik a közelükben lévő "deviáns" eseteket. Észak-Európában például az iskolai tanmenetbe már régen beépítették a konfliktuskezelést, a mentális egészségnevelést, a családi életre nevelést. Ez nálunk még gyermekcipőben jár.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag