Ezért viselkednek furcsán a kamaszok

A kamaszkori ellentmondásos személyiségfejlődés egyik fő oka lehet, hogy az agy jelentős növekedési folyamaton megy keresztül ezekben az években. Íme öt jellemző, ami ennek a változásnak tudható be!

A serdülők viselkedése gyakran túldramatizált és irracionális. Egyszerre vágynak függetlenségre és szerető családi háttérre. Az ellentmondásos személyiségfejlődés egyik fő oka lehet, hogy az agy jelentős növekedési folyamaton megy keresztül a kamaszévek során.
"Agyunk egész életünk során változik, ám tinédzserkorban ugrásszerű fejlődés megy végbe" - mondta Dr. Sara Johnson, az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem munkatársa, aki Clea McNeely és Jayne Blanchard e témában íródott könyvét szemlézte idegtani szempontból. Bár ezután sem nyílik rá lehetőség, hogy "belelássunk" a tizenévesek fejébe, közelebb kerültünk agyműködésük megértéséhez.

Új gondolkodási készségek

A tini agy méretének változása miatt nő a benne található sejtösszeköttetések száma, ami növeli a műveletvégzési hatékonyságot. A kamaszok számolási és döntéshozatali képességei fejlődésnek indulnak - olyannyira, hogy megközelítik a felnőttkori szintet. "A jó döntésekhez azonban megfelelő mennyiségű információ birtoklása szükséges" - hívta föl a figyelmet Johnson az oktatás fontosságára.

A frissen kibontakozó döntéshozatali készséget azonban beárnyékolja, hogy az érzelmek túlzott hatással vannak rá, mivel a serdülők agya jobban "megbízik" a limbikus, határkérgi rendszerben, mint a racionális elülső részekben. "Ez a kettősség roppant zavaró lehet a szülők számára, hiszen egyszer egy érett, máskor egy éretlen személyiséggel van dolguk" - tette hozzá a szakértő.

Erősebb érzelmek

"A pubertás óriási változások kezdetét jelenti a limbikus rendszerben" - állapította meg Dr. Johnson. Az agy ezen régiója nemcsak a szívműködést és a vércukorszintet szabályozza, de az emlékek, illetve az érzelmek formálásában is kiemelkedő jelentőségű.

Az amygdala nevű, mandula formájú neuroncsoportot tartják felelősnek az érzelmi reakciókért. Ennek fejlődése a hormonális változásokkal együtt a harag, a félelem, az agresszió, az izgatottság és a szexuális vonzalom addig nem tapasztalt szintjeit teszi átélhetővé. "A szülőknek óvatosnak kell lenniük, mivel a kiabálás és a könnyek talán csak arról árulkodnak, hogy a serdülő csemete félreértette a mondandójukat" - figyelmeztetett Sheryl Feinstein, aki nevelési tanácsokkal kiegészített könyvet írt korábban a tini agy rejtelmeiről.

Kortárs nyomás

Korábbi tanulmányok szerint a gondolkodási folyamatok absztrakttá válásával növekszik a közösségi megfelelési kényszer. Az "énhatárok" meghúzása még kezdeti szakaszban jár a felnőttkor küszöbén, ami azt eredményezi, hogy a tinédzserek még fokozott kockázatot is hajlamosak vállalni társaik elfogadásának és tiszteletének megnyeréséért. A barátok nyomása ugyanakkor hasznos is egyben, mivel hosszú távon a tárgyalási és a kompromisszumkészség, valamint a közös tervezési képesség fejlődéséhez vezet.

Kockázatfelmérés

"A fékrendszer csak valamivel a gázpedál után élesedik a tizenévesek agyában" - jegyezte meg Dr. Johnson. A kamaszoknak több kockázat kell az izgalomérzethez, mint a felnőtteknek. Ezért fordul elő, hogy bizonyos esetben hajmeresztő dolgokra vállalkoznak. Az alkohol, a drog és a cigaretta kipróbálása, illetve balesetveszélyes helyzetek keresése elsősorban a 17 éven aluliakra jellemző, mert az ő mérlegelési képességeik még gyengébbek.

"A tini kornak megvan a maga sérülékenysége, melyen a megfontolt szülői korlátozás segíthet. Ez a nevelő munka egyik legfontosabb része!" - tette hozzá a Johns Hopkins Egyetem docense.

"Én vagyok a világ közepe"

A gyakran "kötődéshormonként" említett oxitocin fokozott termelése a serdülő évek során fokozott öntudatot eredményez. A tinédzserek gyakran érzik úgy, hogy mindenki őket figyeli, s ez az illúzió 15 éves kor tájékán tetőzik. Miközben a gyerekek ilyenkor látszólag énközpontúvá válnak, egyre érzékenyebbek lesznek a külvilág jelzéseire is. "Látják a világot, s benne saját magukat. Próbálják benne fölfedezni a helyüket" - fogalmazott Dr. Johnson, aki szerint az időszak legfontosabb kérdései, hogy a tini milyen ember akar lenni, valamint milyen világban szeretne élni.

Amíg a kamaszok agya nem fejlődik ki teljesen, meglehetősen egyoldalú válaszok születhetnek ezekre. "A felnőtt családtagok feladata inkább e kérdések minél pontosabb körüljárása a direkt válaszadás helyett" - állapította meg Sheryl Feinstein.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag