Ezért nem akarunk gyereket

Bár a magyar társadalom kimondottan gyermekcentrikus, itthon is egyre több pár tudatosan nem vág bele az utódnemzésbe.

Az emberiség történetében először állnak fent olyan körülmények a fejlett országokban, hogy a női emancipáció és a hatékonyfogamzásgátlásmegjelenése nyomán döntés kérdésévé válhat a gyermekvállalás. A gyerekvállalás mellett állók, illetve ellenzők között parttalan vita dúl, miközben Magyarországon is egyre több pár tudatosan nem vág bele a gyermeknemzésbe - írja az MNO.

A gyermekvállalásról szóló viták sokszor a kapcsolat kárára mennek. Ha a partnerek véleménye gyökeresen eltér egymástól, akkor mindez szakításhoz is vezethet. A témával bővebben az alábbi cikkünkben foglalkoztunk!

Gyermekvállalás mint kötelezettség?

Ausztráliában hamarosan a legelterjedtebb családtípus a gyermektelen pároké lehet: az adatok és elemzések szerint 2023 és 2029 között már több család lesz, mint ahány gyermeket nevel. Miközben egyes nyugati országokban ez a trend egyáltalán nem számít újnak vagy kirívónak, a "tudatos gyermektelenség" mint téma megjelenése világszerte - Magyarországon pedig kiváltképp - heves vitákat képes generálni.

Hazánkban a téma különösen forró, hiszen a társadalom a különböző kutatások szerint kifejezetten gyerekcentrikus. Ritka, hogy valaki egyértelműen felvállalja, hogy nem szeretne gyereket, az erre adott reakciók pedig általában elítélőek. Ausztriában, Luxemburgban, Németországban és Svájcban a "gyermekmentes" életmódot preferálók aránya tartósan 8-10 százalék körül mozog, a közép-kelet-európai országokban viszont 2 százalék alattira tehető, köztük Magyarországon is.

Egyre több pár tudatosan nem vállal gyereket
Egyre több pár tudatosan nem vállal gyereket

Az Életünk fordulópontjai felmérés adatai szerint a magyarok többsége úgy gondolja, hogy bár különböző mértékben, de a nőknek és a férfiaknak is szükségük van gyermekre a teljes élethez; egy másik felmérés alapján a gyermekvállalást a társadalommal szembeni kötelességnek tartjuk. A Magyar Ifjúság 2016 kutatásból pedig kiderült, hogy a fiatalok túlnyomó többsége szerint a gyermekvállalás boldogabbá teszi az embereket.

Egy közelmúltban végzett tanulmány alapján azonban úgy tűnik, hogy a gyermekvállalási kor kitolódása is lelassult, sőt 2011-től vizsgálva gyakorlatilag megszűnt. "Az első gyermek vállalásának átlagos kora az édesanyák esetén 28,2 év volt 2013-ban, amely megegyezik a 2010. évivel, és valamivel alacsonyabb a 2011. és 2012. évi értékeknél" - állapítják meg a kutatók, hozzátéve, hogy "egyre kevésbé jellemző az országosan átlagosnak tekinthető gyermekvállalási életkor".


Az erre utaló adatok azonban azt is mutatják, hogy a termékenységi arányszám stagnálása az elmúlt években már egyértelműen nem a halasztásnak, hanem a gyermekvállalási hajlandóság tényleges "mennyiségi" visszaesésének következménye. A kutatók szerint ez arra utal, hogy jelentős mértékben növekedni fog a végleges gyermektelenség, amelynek mértéke az 1975-ben született nők esetén már 17-18 százalék körüli lesz. 

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +30 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban kedden délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, szikrázó napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag