+7° - +22°
Kettős front

Az örökbefogadás lépései

Világszerte átlagosan minden hetedik párnak gondot okoz a meddőség a gyermekvállalásban, ugyanakkor az örökbefogadás mind számukra, mind az érintett gyermekre nézve jó lehetőségeket rejt magában.

Joggal merülhet fel persze a kérdés, hogy amennyiben egy gyermekre vágyó pár az örökbefogadás mellett dönt, merre és hogyan induljon el a kitűzött cél felé.

Hazánkban örökbefogadónak a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (Tegyesz) helyi egységeinél lehet jelentkezni. Ezt egy személyes tanácsadás követi, aminek végén a jelentkezők beadhatják hivatalos kérelmüket. A benyújtás időpontja fontos tényező lesz a későbbiekben, hiszen ez határozza majd meg az érintettek helyét az örökbefogadásra várakozók listáján.

Összetett alkalmassági vizsgálat

Az elkövetkező nagyjából két hónap során a jelentkezőknek több vizsgálaton is át kell esniük annak érdekében, hogy megkaphassák a Tegyesz javaslatát az örökbefogadóvá válásra. Mindezek során szükséges egy háziorvosi igazolás az egészségügyi alkalmasságról, egy pszichológiai alkalmassági vizsgálat, valamint egy környezettanulmány, amit a szakszolgálat szakemberei a kérelmezők otthonában készítenek el, felmérve a körülményeket. Végül elengedhetetlen még egy önköltséges örökbefogadói tanfolyam elvégzése is.

Nem szabad eltitkolni a múltat: legkésőbb a gyermek ötéves koráig mindenképpen javasolt az örökbefogadás tényének elárulása.

A Tegyesz javaslata, továbbá a jövedelmi viszonyokra vonatkozó igazolás és a jelentkezők személyes meghallgatása alapján végül a gyámhatóság hozza meg az alkalmasságot megállapító határozatot. Pozitív elbírálás esetén a határozat három évig marad érvényben, annak lejártát követően pedig egy évvel hosszabbítható meg anélkül, hogy a procedúrát újra le kellene szinte teljes egészében folytatni. Amennyiben a jelentkezést elutasítják, egy éven belül sehol az országban nem adható be újabb kérelem.

Több évig tarthat a várakozás

A leendő örökbefogadónak arról is nyilatkoznia kell, milyen gyermeket szeretne magához venni, ami kiterjed egyebek mellett a nemre, a korra, az egészségi állapotra, sőt, a származásra is. A várakozási időt természetesen e kritériumok alapjaiban befolyásolják, de akár évek is eltelhetnek, mire a jelentkezők sorra kerülnek. A rendszer gyorsaságára ugyanakkor hatással van, hogy a törvény előnyben részesíti a házaspárokat.

Hazánkban akár évekig is eltarthat egy örökbefogadási folyamat
Hazánkban akár évekig is eltarthat egy örökbefogadási folyamat

A szakszolgálat munkatársai a gyermekek gyámjával és gondozójával közösen igyekszenek a nyilvántartásba vett örökbefogadók közül - a jelentkezési sorrend figyelembevételével - a legmegfelelőbb szülőt kiválasztani. Ezután válik lehetségessé, hogy a potenciális örökbefogadók egy több körös eljárás révén megismerjék az adoptálni kívánt gyermeket.

Fokozatos ismerkedés

A szülőjelöltek először egy személyes egyeztetés keretében kaphatnak bővebb információt az örökbefogadási tanácsadótól, ha pedig úgy döntenek, ezt követően találkozhatnak is a gyermekkel, de anélkül, hogy ő tudomást szerezne róluk. Amennyiben pedig az örökbefogadók továbbra is szeretnék folytatni a kapcsolatfelvételt, a következő alkalommal már elkezdődhet az ismerkedési fázis, amely addig tart, amíg a megfelelő érzelmi kötődés ki nem alakul a felek között.


A gyermek gondozásba történő kihelyezéséről a gyámhivatal dönt. Ilyenkor legalább 30 napig kötelezően az örökbefogadónak kell gondoznia a gyermeket, amit a Tegyesz tanácsadója felügyel, majd véleményez. Az örökbefogadást engedélyező határozatot végül szintén a gyámhivatal hozza meg.

Az örökbefogadás után a gyermek helyzetét, életkörülményeinek alakulását
a jogszabályban meghatározott szervezet vagy a szakszolgálat még öt évig figyelemmel kísérheti.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag