A terhesség-megszakítás után II.

Sokakat a férj, a partner, a szülők, másokat erőszakos cselekmény kényszerít nem kívánt beavatkozásra. A nők intenzív félelmet élnek át, tehetetlennek, csapdába esettnek érzik magukat, úgy élik meg, hogy nem uraik saját életüknek.

A terhesség-megszakításon átesett nők teát több okból is érezhetik traumatikusnak a beavatkozást. A nők különböző háttérrel rendelkeznek és "cipelik" saját személyes tapasztalatuk, élményük súlyát. Más-más kulturális, képzettségi szinttel és értékrenddel bírnak.

Támogatásra, gondozásra azoknak a nőknek van a legnagyobb szükségük, akiknél az önvád egyre erősödik, megromlott a párkapcsolatuk és ennek következtében szociális életterük csökken, elszigetelődésük növekszik. Ilyen esetekben a védőnő támogató, segítő magatartása kiemelten fontos lehet.
A védőnő vagy épp a közvetlen családtagok hozzáállása rendkívül fontos. A PAS-szindrómás nő környezetének érzékenynek kell lennie arra, amit a nő átél - az áradó, változó, átérzett, élményekre, a dühre, a gyengédségre, a zavarra. A bizalom megteremtéséhez elengedhetetlen a feltétel nélküli elfogadás. Elfogadni a nőt úgy, ahogy ő az adott pillanatban létezik. Nem értékelni, sem pozitívan, sem negatívan. Ne a kívülálló akarja megváltoztatni, hanem bízzon abban, hogy a támogató segítségnyújtás elindít benne változást, fejlődést.

Nagy segítséget nyújt - az odafigyelés, a meghallgatás hatékony módszerének - az értő figyelem (aktív hallgatás) alkalmazása. Ez segít érzelmeket feltárni és megfogalmazni, problémákat konkretizálni, segíti a másik felet problémája megoldásában, feltéve, ha a segítő nem veszi át a nő problémáját, és nem akar ő megoldást találni arra. Koncentrációt, érzékenységet, megértést, ítélkezéstől való tartózkodást igényel.
A legkönnyebb felfogni azt, amit hallani akarunk, de sokkal nehezebb meghallani, azt amit a másik fél ténylegesen mondott. Még bonyolultabb azt meghallani, ami ténylegesen nem is hangzott el. Az értő figyelem abba az irányba befolyásolja a nőt, hogy ő maga találja meg a problémájára a megoldást a védőnő a lelkigondozó - férj, élettárs, barát, családtag vagy valamilyen szakember, védőnő - közreműködésével.
Összefoglalva:
  • A cél a megelőzés, a felkészülés és a nevelés során a felkészítés a harmonikus életre, párkapcsolatra, az élet tiszteletére, a magzat védelmére, mindkét nem felelős viselkedésére.
  • Fontos idejében tudatosítani a terhesség-megszakítás pszichés következményeit, melynek egész életére szóló negatív, destruktív hatása lehet.
  • Tény, hogy a terhesség-megszakítás után szükség van a bánat kifejezésére, a veszteség feldolgozására, szükség esetén szakember igénybevételére. A gyászhoz szükséges beismerni, hogy mit jelentett a nőnek a terhesség, az elvesztett gyermek. Időre és helyre van szükség, hogy meggyászolhassa az élet elpusztítását, és a vele járó szimbolikus veszteségeket is.
  • A veszteségben nyújtott tanácsadás annyit jelent, hogy a segítő személy a szenvedő ember mellett áll a búcsúban, elfogadja, tiszteletben tartja, csökkenti a kiszolgáltatottság érzését, végig az érintett áll a középpontban, érezteti vele, hogy megérti.
  • Fontos felismerni a kóros tüneteket, amelyek meghaladják a segítő támogató beszélgetést és a segítő személy kompetenciáját. Ilyenkor szakember bevonását javasoljuk.
Irodalom:
- Joanna Brien & Ida Fairbairn: Pregnancy & Abortion Counselling, Routledge, 1996.,
- Kemény Csilla (szerkesztő): Abortusz prevenció, Nonparel, 1999.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag