A nehéz gyerekkor előnyei

HáziPatika

Rengeteg olyan tanulmány készült, amely a nehéz gyerekkor negatív következményeit bizonyította. Kutatók egy csoportja most azonban inkább azt vizsgálta, milyen pozitív hozadékai lehetnek annak, ha valaki nem úgy töltötte életének első éveit, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Ennyi gyereknek teszik tönkre a gyerekkorát

Világszerte minden negyedik gyereknek tönkreteszik a gyerekkorát - állítja a Save the Children (Mentsük meg a gyerekeket) gyerekvédelmi szervezet. Részletek itt.

A szakemberek célja az volt, hogy rávilágítsanak: sok jót hozhatunk ki a rossz tapasztalatokból is, de csak akkor, ha felismerjük, hogyan válhatnak hasznunkra az élményeink. Lássuk, milyen előnyei lehetnek a nehéz gyerekkornak!

Kreativitás

Kaliforniai tudósok 234 művészeti területen dolgozó embert vizsgáltak meg, az alanyok között zenészek, táncosok, színészek, divattervezők és énekesek is voltak. Attól függően, hogy kinek mennyire volt nehéz a gyerekkora, három csoportra osztották őket. Kiderült, hogy azok, akik a harmadik csoportba kerültek, hajlamosabbak a szorongásra, a szégyenkezésre, ugyanakkor negatív tapasztalataik miatt teljes mértékben át tudták adni magukat a művészetnek, a kreatív folyamatoknak. Tulajdonképpen a művészet ruházta fel őket azzal az erővel, aminek segítségével jobbá tehették az életüket, hangsúlyozták az eredmények alapján a szakemberek. 

Ian Morgan Cron pszichológus azt mondja: a gazdag fantáziavilág különleges gondolkodásmóddal párosul. "Azok, akik sokat szenvedtek gyerekkorukban, jobban kommunikálnak másokkal, és a személyiségük is összetettebb" - így a szakember. 

Alkalmazkodási és asszociációs képesség

Ha egy gyermek nehéz körülmények között nő fel, a pszichéje kénytelen alkalmazkodni a folyamatos stresszhez. Ennek szerencsére nemcsak negatív, hanem pozitív hozadékai is lehetnek: az érintett könnyen adaptálódik a változásokhoz, és bármilyen helyzetben feltalálja magát. Bruce Ellis, a Utahi Egyetem pszichológia professzora szerint a jelenséget kognitív rugalmasságnak hívják: lényege, hogy az érintett rendkívül egyszerűen meg tudja különböztetni a fontos dolgokat a kevésbé fontosaktól, és képes csak arra koncentrálni, amire kell. 

Jean Marie Bianchi pszichoterapeuta azt hangsúlyozza, hogy a kiszámíthatatlan, bizonytalan körülmények asszociatív gondolkodásmóddal ruházzák fel a gyerekeket. Azonnal észreveszik a különféle tárgyak és események közötti összefüggéseket, és a lehetséges történések minden változatát logikusan át tudják gondolni.  

A szakemberek állításait különféle tesztek is bizonyítják. Az egyikben például 2 játékos vett részt, akik rossz utasításokat kaptak egy számítógépes játék használatához. Az egyik alany jó körülmények között nőtt fel, ő a leírtak szerint cselekedett, és egy idő után belezavarodott a dologba - ahhoz szokott hozzá ugyanis, hogy mindig követni kell a szabályokat. A másik résztvevőnek nehéz gyerekkora volt, így nem félt kockáztatni és új megoldásokat keresni; tisztában volt azzal, hogy az előírások a helyzettől függően változhatnak. 

A nehéz gyerekkornak vannak előnyei is
A nehéz gyerekkornak vannak előnyei is. Fotó: iStock

A veszély felismerése

A noradrenalin vagy norepinefrin stresszhormonként az agynak azt a részét érinti, amely a figyelmet és a válaszreakciókat ellenőrzi: a többi között akkor termelődik, amikor valamilyen váratlan vagy veszélyes dologgal találkozunk, így segít felismerni a közelgő fenyegetést. Ian Robertson klinikai pszichológus és neurobiológus kutatása szerint a norepinefrin mérsékelt mennyiségben pozitív hatással van az agyra - javítja a memóriát és a tanulási képességet. A nehéz gyerekkor pozitív hozadéka lehet a norepinefrin hatékonyabb termelődése, az érintettek ugyanis gyorsabban felismerik a veszélyeket, mint mások, és azonnal elkezdenek töprengeni azon, hogyan tudnák elkerülni a bajt. 

Kiváló memória, empátia

Chiraag Mittal, a Texasi Egyetem kutatója vizsgálatai során a következő eredményekre jutott:  a nem éppen ideális környezetben felnőtt gyerekeknek sokkal jobb a memóriájuk a megszokottnál. Ráadásul nagyon gyorsan fejlődik: a régi, haszontalan információk, ha szükséges, azonnal átadják a helyüket a friss, remekül hasznosítható tényeknek, tudásnak. Az azonban nem tagadható, hogy a sokat szenvedettek nem felejtik el a rossz élményeket, és azokat a személyeket, akik nem megfelelően bántak velük.  Ezek segítenek nekik abban, hogy a jövőben hatékonyabban tudják megvédeni magukat.

Szintén pozitív felfedezés, hogy a nehéz gyerekkor fejleszti az empátiát, az érintettek képesek megérteni mások érzéseit: egyetlen pillantásból tudják, mi zajlik az emberek lelkében, így mindig hasznos segítséget tudnak nyújtani. 


+ Egy jó tanács

A nehéz gyerekkor sokakra béklyóként nehezedik. Az érintettek mindennapjai úgy telnek, hogy egyre csak arra várnak, mikor történik valami rossz, és nem hisznek abban, hogy jobbra fordulhat a sorsuk. Ian Morgan Cron szerint azonban meg kell tanulni nem saját magunkat hibáztatni a traumák miatt, és mindig a pozitív dolgokra összpontosítani

"Van erre egy remek módszerem. Az egyik csoportterápia során megkértem az egyik betegemet, mondja el az életét öt percben úgy, hogy mindenki megértse: ő az áldozat. Később azt mondtam neki, tegye meg ugyanezt, de úgy, hogy elbeszéléséből az derüljön ki: ő a hős. A beteg először nem hitte el, hogy ez lehetséges. A feladat tehát egyszerű: ne felejtkezzünk el a korábbi élményeinkről, de próbáljunk elvonatkoztatni, és a szépet észrevenni az életben."

Forrás: brightside.me

6 éves unokámnak nagyon erős hónaljszaga van hiába a tisztálkodás. Szeretném megtudni, hogy valami vitamin hiányra vagy valami másra vezethető ez vissza?

Kedves kérdező. Hány kiló az unoka? Hiszen a túlsúly okozhat fokozott verejtékezést. Üdvözlettel Dr.Mihranian Hermon

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag