"Elvitetlek a diliházba!" Ez tényleg így működik?

K. Zs.

Különös jogi helyzetet eredményez, amikor a bejelentés után helyszínre érkező mentősök azzal szembesülnek, hogy valaki öngyilkosságot emleget. Egy mentőápoló megosztotta velünk ebbéli tapasztalatait.

Amíg nem kezdtem mentőzni, sosem értettem igazán, amikor valaki azzal viccelődött, hogy "elvitetlek a diliházba". Nem voltam mintagyerek, szóval a sok bohóckodással, csínytevéssel valószínűleg rászolgálhattam erre a fenyegetésre, de el sem tudtam képzelni, hogy valakit csak úgy "elvitetnek". Hiszen a napnál is világosabb, hogy valaki bolond-e vagy sem. Nem? Aztán a mentőknél ráébredtem, hogy ez ennél jóval bonyolultabb és összetettebb kérdés.

idős beteg
Szaktudás, rutin és empátia is kell a betegek megfelelő ellátásához. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Az első tapasztalatok

Még a betanuló időszakban szekundánsként - segédápolóként - vonultam ki egy esetkocsin a teljes mentőegység, vagyis a mentőorvos, az ápoló és a mentőgépkocsi-vezető mellett. Semmi dolgom nem volt, csak hogy figyeljek, és hogyha egy mód van rá, ne legyek útban. A külvárosi családi ház, ahova kivonultunk - a bejelentés szerint egy idős asszony zavartan viselkedett, és öngyilkossági szándékot hangoztatott -, ránézésre látott már jobb napokat is. A bejelentő az idős nő menye volt, aki elmondta, hogy férje (az asszony fia) egy évvel korábban autóbalesetben váratlanul elhunyt, édesanyja azóta képtelen ezt feldolgozni. És magában beszél. Azért hívtak mentőt, mert az asszony öngyilkossággal fenyegetőzött.

A mentőegységet vezető doktornő aztán azzal szembesült, hogy az idős nő állította: a menye hazudik, és csak arra megy ki a "játék", hogy őt elpaterolja a házból. A doktornő ekkor megkérdezte, hogy valóban öngyilkos akar-e lenni, vagy hangoztatta-e ebbéli szándékát? Az idős nő igennel felelt, mint mondta, inkább megöli magát, minthogy szociális otthonba menjen, csakhogy a menye a házba hozhassa új barátját. Aztán hozzátette: valójában az egészet nem gondolta komolyan. Ami pedig a "magában beszélést" illeti, kiderült, hogy tényleg szokott magában beszélni, amikor imádkozik a fia lelkéért. Annyira felidegesítette magát, hogy kijelentette, nem akar kórházba menni. 

Hogyan lehet megoldani egy különösen nagy tapintatot igénylő helyzetet?

Ekkor a doktornő minden jelenlévő családtagot megkért, hogy menjen ki a szobából, mert szeretne nyugodt körülmények között beszélni az idős asszonnyal. Azt hiszem, ekkor tanultam meg, hogy egy ilyen patthelyzetet hogyan lehet megoldani.

Egy mentőápoló elmesélte, lelkileg miért megterhelő, ha olyasvalakihez kell kimennie, aki az utcán él. Részletek!

A doktornő elmondta: neki nem tiszte megítélni, kinek van igaza. Ám mivel sajnos elhangzott az öngyilkosság, mint "lehetőség", az idős asszony önrendelkezési joga átalakult (de nem szűnt meg). Vagyis potenciálisan önveszélyesnek tekintendő, egészen addig, amíg egy pszichiáter ki nem mondja, hogy nem áll fenn az öngyilkosság veszélye. Éppen ezért nem hagyhatjuk magára, mert ha bármilyen oknál fogva mégis maga (vagy más) ellen fordul, az a mentőegység vezetőjének felelőssége lesz. A doktornő azt is hozzátette, hogy sajnos ilyen esetben nincs rá lehetőség, hogy saját felelősségre otthon maradjon. Ha nem hajlandó önként kórházba menni, akkor kénytelenek (és kötelesek) vagyunk karhatalmi segítséget igényelni.

Az idős asszony teljesen elhűlt. Én is. Először szembesültem azzal, hogy egy adott esetben az orvostudomány mellett hogyan jelenik meg a jogtudomány. A doktornő rutinos volt, és tudta, hogy a kritikus eseteket leszámítva a mentőellátás sikerének legalább 50 százaléka a kommunikáción múlik. Megfogta a nő kezét, és megnyugtatta, nem tekinti "dilisnek" - ahogy az fogalmazott -, és kérte, hogy próbálja meg a helyzet jó oldalát nézni. Hogy egy szakorvos még aznap megállapíthatja: beszámítható, és ha ez bebizonyosodik, ezzel már nem lesz támadható. Az idős nő tipródott még egy darabig, de végül engedett. Nem volt szükség rendőri segítségre, az ápolóba karolva kisétált a mentőig, mi pedig bevittük a kórházba.


Mi lesz az önrendelkezési joggal? 

Amennyiben valaki nem ismert pszichiátriai beteg, és a környezete állítja, nem a megszokott módon viselkedik, vagy netán szuicid szándékot hangoztat, az mindenképpen szakorvosi véleményezést igényel. Jogi értelemben az önrendelkezési jogot addig felfüggesztik, amíg meg nem bizonyosodhatunk afelől, hogy az illető nem ön- és közveszélyes. A betegért ilyenkor az ellátó személyzet felel. Sajnos ezzel a jogi helyzettel vissza is lehet élni, vagyis tulajdonképpen "el lehet vitetni" valakit a pszichiátriára. De csak átmenetileg. A megfelelő vizsgálatokkal hamar fény derül ugyanis az igazságra. Csak remélni merem, hogy az idős asszony, akit mi vittünk kórházba, nyugalmat talált és hátralevő éveit békés, szerető családi körben töltheti.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag