+18° - +38°
Nincs front

"Újfajta szerepvállalás jön a gyógyszerészetben"

Kiss Verus

Arról, hogy merre tart a gyógyszerészet, mit is várhatunk a patikában, az iparban vagy a klinikumban dolgozó szakemberektől, és hogy ez miért fontos a betegek szempontjából, dr. Samu Antalt, a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége alelnökét kérdeztük.

Rengeteg olyan szavazás létezik, amely az egészségügy kiváló dolgozóira, kiemelkedő praxisaira, intézményeire próbálja felhívni a laikus közönség és a szakma figyelmét. Miért fontos, hogy a sorban a gyógyszerészek is a középpontba kerülhessenek?

Jó tudni!

Az Év Gyógyszerésze pályázatot a Magángyógyszerészek Országos Szövetsége a Magyar Gyógyszertudományi Társaság, a Magyar Gyógyszerészi Kamara írta ki. A kiírók olyan gyógyszerészt kívánnak elismerésben részesíteni, aki példát mutat kiemelkedő szakmai teljesítményével, hatékony megoldások alkalmazásával és betegközpontú szemléletével a gyógyszerészi gondozásban, a gyógyszerellátásban, a gyógyszerfejlesztésben és a kognitív szolgáltatások terén nyújtott tevékenységre való felkészítésben.

Magyarországon a lakosság 5-6%-a fordul meg naponta a gyógyszertárakban, ez 650 ezer embert jelent. Az Egészségügyi Világszervezetet ezért már régóta foglalkoztatja, hogy hogyan lehetne ezt az embertömeget a prevenció szempontjából megközelíteni, hiszen egy olyan gyakori találkozási lehetőségről van itt szó - betegekkel és egészségesekkel egyaránt -, amit vétek nem kihasználni. Miért és miképpen? A gyógyszerész, aki ott dolgozik, egy egyetemet végzett, diplomás szakember: elég széles tudással rendelkezik a gyógyszerekkel, a prevencióval és a népegészségüggyel kapcsolatban is. Ha azt nézzük, hogy a gyógyszereléssel, gyógyszerszedéssel, farmakoterápiával kapcsolatos problémák milyen széles tömegeket érintenek és milyen komoly problémát jelentenek, akkor nyilvánvaló, hogy ezen a területen is előre kell lépni.

Úgy gondoljuk, hogy újfajta szerepvállalás jön a gyógyszerészetben és ez publicitást érdemel, akár egy ilyen pályázat segítségével. Azt kell tudatosítani, hogy a gyógyszerész nemcsak azért van, hogy megrendelje a gyógyszert, aztán odaadja a betegnek a megfelelő minőségbiztosítási követelményeket figyelembe véve. Nemcsak logisztikai feladatokat tud ellátni, hanem tudását igen magas színvonalon át tudja adni a betegnek. És erről tudnia kell a társadalomnak.

Mit értünk újfajta szerepvállalás alatt - magyarán ezesetben mit várunk az ideális pályázótól? Mennyire reális azt várni egy gyógyszerésztől, hogy életvezetési tanácsokat adjon a betérőnek, majd megmérje a vérnyomását és háziorvosokhoz küldje, akár a primer, szekunder vagy tercier prevenció részeként?

A fenti elvárás szükségszerű, hiszen ha megnézzük a nemzetközi tendenciákat, a gyógyszerészek ebbe az irányba haladnak. Az a fajta tevékenység, amit a gyógyszerész régebben végzett, az ipar térnyerésével nagyon háttérbe szorult. A gyógyszertárakban egyre inkább azok a szakemberek fognak tudni elhelyezkedni, akik megfelelnek az új kihívásoknak: kapcsolatban vannak az orvossal, a háziorvossal, mint elsődleges stratégiai partnerrel, részt vesznek a betegek edukációjában, hogy segítsék a háziorvost, esetleg a már tünetekkel rendelkező, de még ellátásban nem részesülő betegeket betereljék bizonyos folyamatokba a diagnózist elősegítve.

Az interjú folytatása a pályázat tematikus oldalán olvasható, ugyanitt a felhívásról szóló videó is megtekinthető.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban szombaton délelőtt változóan gomolyfelhős lesz az ég, délen várható több napsütés.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag