Új MR-készüléket kapott a Péterfy Kórház

HáziPatika

Korszerű, Signa Voyager típusú MR-készülékkel gazdagodott a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ. A gép nemcsak pontosabb képet ad elődjénél, de kényelmesebb is.

Az orvosi képalkotás hatalmas léptékben fejlődött az utóbbi néhány évtizedben: az első röntgensugarakkal készült képek még éppen arra voltak alkalmasak, hogy egy csonttörés helyét azonosíthassák velük, míg a mai, humán diagnosztikában alkalmazott legmodernebb készülékek felbontása már alkalmas a szöveti differenciálásra. Ezek a szerkezetek szinte az összes komolyabb betegség diagnosztizálásához elengedhetetlenek daganatos betegségektől a különböző keringési problémákig.

Magyarországon a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok többsége kevés intézményben és alacsony gépszám mellett működik. Utóbbi hiányosságot magas kihasználtsággal igyekeznek ellensúlyozni. Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtuk!

Ennek szellemében az Affidea Diagnosztika új, az eddig használtnál több szempontból is modernebb, GE Signa Voyager típusú MR-készüléket állít a betegek szolgálatába a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Intézetben.

Pontosabb kép, komfortosabb vizsgálat

Az 1,5 Teslás MR-készülék a traumatológia teljes idegsebészeti MR-feladatait képes ellátni a koponya, az ízületek és a lágyrészek diagnosztikájáig. Feladatát több szempontból is jobban el tudja látni, mint - Siemens Magnetom Avanto Q típusú - elődje. A total digital imaging (TDI) technológiának köszönhetően sokkal élesebb képek megjelenítése lehetséges, ezáltal sokkal több információ nyerhető belőlük, illetve jobb a mágnes homogenitása, amely szintén élesebb képeket eredményez. A berendezés tágabb vizsgálóterének köszönhetően az átlagostól eltérő testalkatú betegek ellátása is biztosítható. A korábbi, 60 cm-es átmérőnél nagyobb, 70 cm-es mágnesnyílás nemcsak kényelmesebb használatot biztosít, de lehetővé teszi a nagyobb testkörfogatú páciensek vizsgálatát is. A gép előtere és az operátori helyiség is nagyobb, ami tovább javítja a páciensek komfortérzetét. Emellett a szerkezet lehetővé teszi a kontrasztanyag nélküli, angiográfiás vizsgálatokat is, amelyek így a kontrasztanyagra érzékenyek számára sem okoznak komolyabb panaszokat.

A másfél Teslás MR készülék az eddig használtnál pontosabb és kényelmesebb használatot biztosít
A másfél Teslás MR-készülék pontosabb és kényelmesebb használatot biztosít

Magyarországon összesen száznégy CT- és hatvanöt MR-készülék üzemel, ebből tizenkét CT-t és kilenc MR-t az Affidea működtet, ezzel a legnagyobb hazai magánszolgáltatónak számít a képalkotó diagnosztika terén. A cég a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található telephelyén összesen 24 414 MR-vizsgálatot végzett el a 2016-ban, és idén novemberig is közel húszezer vizsgálatnál tartanak. Az Affidea az elmúlt 26 évben 16 milliárd forintot ruházott be a hazai egészségügybe, csak a 2017-es évben 1,3 milliárd forint értékben eszközöltek fejlesztéseket.

Dr. Sásdi Antal, a Péterfy Kórház főigazgatója szerint a vizsgálatok 40 százalékát gerincbetegségekkel összefüggésben végezték, és óriási segítség volt a gerincsebészeti osztálynak. A főigazgató szerint 15 százalékban végtagi, ízületi diagnosztika történt, amely a baleseti sebészek munkáját tette hatékonyabbá, emellett jelentős számú hasi-kismedencei daganatokkal kapcsolatos vizsgálat is lezajlott.


Leitner György, az Affidea Diagnosztika vezérigazgatója hangsúlyozta: "Az elmúlt három évben 800 millió Ft beruházást hajtottunk végre a Péterfy Sándor utcai Kórház és Baleseti Központban található központunkban, az idei beruházási érték 514 millió Ft volt. Az ország legnagyobb képalkotó diagnosztikai szolgáltatójaként cégünk felelősséggel viseltetik a legfontosabb népegészségügyi mutatók javításáért. Az új MR teljes mértékben ki tudja szolgálni a Baleseti Központ idegsebészeti feladatait, így betegek ezreinél segítheti a gyors és pontos diagnózis felállítását és a mielőbbi gyógyulást."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag