+16° - +35°
Nincs front

Transzplantáció: furcsa, de működik?

A várakozó betegeket nem a regisztráció időpontja óta eltelt idő szerint választják ki az átültetésre.
Furcsának hathat ugyan, de az egészségügy egészében zajló változások a transzplantációs munkát nem érintik, így ez a terület jelenleg akár a béke szigetének is tekinthető - nyilatkozta a Weborvos megkeresésére Dr. Kalmár Nagy Károly docens a PTE OEC Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztály vezetője, aki elsőként végzett hazánkban hasnyálmirigy átültetést.
- Éppen lapunknak mondta korábban, hogy a Hungarotransplant működése hatékony volt, a kht. "regnálása" alatt emelkedett az átültethető szervek száma. Most viszont más helyekről azt hallani, hogy baj van, a várólisták a többszörösére nőttek. Mi hát az igazság?
- Továbbra is állítom, hogy a Hungarotransplant Kht. megalakulásának kezdetétől hatékonyan segítette a hazai transzplantációs munkát. Így, a korábbi évekhez képest növekedett a donorok száma. Mindez annak ellenére történt, hogy a közlekedés sokkal biztonságosabbá vált mint korábban volt. Kicserélődött a hazai autópark, a Ladákat, Wartburgokat légzsákkal felszerelt autók váltották fel. Az életveszélyes útkereszteződéseket körforgalommá alakították. Ezek a körülmények ma már szerencsére sok ember életét védik meg. Olyanokét, akik korábban donorokká váltak.
Egy átszervezés kapcsán azonban - ennek oka számomra nem egészen ismert - a Hungarotransplant Kht. megszűnt és feladatát az Országos Vérellátó Szolgálat kapta meg. Az OVSZ nemcsak a feladatot vette át, hanem a transzplantációs koordináló munkát és a donorszervezést végző munkacsoportot is. Jelenleg ugyanazok a munkatársak segítik munkánkat, mint korábban, csak most már OVSZ dolgozóként. Az átszervezés utáni két hónap során valóban kevesebb volt a donor hazánkban. Ez azonban magyarázható volt azzal is, hogy a donorszámban a világon mindenütt megfigyelhető időnként egy fajta természetes ingadozás. Az adatok viszont mutatják: ha az első félév statisztikáját nézzük, akkor elmondható, hogy az OVSZ Transzplantációs Munkacsoport működése során ugyanannyi (!) donor volt, mint az elmúlt évben a Hungarotransplant Kht. működése idején. Ezért úgy gondolom, hogy az OVSZ ugyanolyan kiválóan végzi a szervezőmunkát, mint ahogy tette azt korábban a Hungarotransplant Kht.
- E szerint a várólistákkal sincs probléma?
A várólisták nem növekedtek. Sőt, a veseátültetésre várók abszolút száma némileg csökkent, mert a várólistákról több, a transzplantációra már alkalmatlanná vált beteg lekerült. A többi szerv transzplantációjára váró betegek száma sem növekedett. Azt hiszem csak félreértés a transzplantációs várólisták növekedéséről beszélni. A szív, hasnyálmirigy várólisták növelése talán még szerencsés is lenne.
- Az anyagi ösztönzés megoldás volna-e arra, hogy a gazdasági bajaikkal elfoglalt intézmények észre is vegyék a transzplantációra alkalmas donorokat?
- Azt gondolom, hogy minden fillér (forint), amit a donációs aktivitás növelésére fordítanak, nem kidobott pénz. Természetes azonban, hogy a pénz egymagában nem old meg semmit, de bízom abban, hogy az ésszerűen felhasznált forrás segíteni fogja a transzplantációt. Itt elsősorban a "spanyol modell" megvalósításának példájára gondolok. Spanyolországban minden kórházban van helyi transzplantációs koordinátor, aki főállásban arra figyel, ha valakinek az életét már nem tudják megmenteni, de szervei még felhasználhatóak transzplantációra, akkor az orvosoktól átvegye a donációval összefüggő minden adminisztrációs feladatot. Így, például az elhunyt hozzátartozóival is a szakképzett koordinátor beszél a donáció lehetőségéről. Nálunk eddig sajnos nem volt elegendő pénz a kórházakban dolgozó főállású koordinátorok alkalmazására.
- Amíg a minisztérium a transzplantációra várakozókat egyértelműen várólistásoknak nevezi, ez a lista tulajdonképpen "csak" egy regisztrációs ív. Ez nem tekinthető egy fajta félrevezetésnek?
- A transzplantációban vezető szerepet játszó angol nyelv és az angolszász országok USA, UK "waiting list"-nek nevezik azt a regisztert, ahol a szervátültetésre várakozókat nyilvántartják. Ezt a kifejezést szolgaian fordítottuk magyarra, pedig a várólista szó nem fejezi ki a valóságot. Már többször javasoltam, hogy a transzplantációs várólista kifejezés helyett a transzplantációs regiszter elnevezést kellene használni.
A várakozó betegek kiválasztása a transzplantációra ugyanis nem a regisztráció időpontja óta eltelt idő arányában történik. (Nem úgy, ahogyan annak idején a Merkúrnál az autóra vártunk a várólistán.) Ha egy nagy testű fiatalember motor baleset következtében meghal, akkor nem a legrégebben várakozó kis testméretű beteg fogja kapni a máját, vagy a szívét, mert a nagyméretű máj vagy szív egyszerűen nem férne el a kis testű recipiensben. De az elhunyt veséjét sem az kapja, aki a legrégebben várakozik vese átültetésre, hanem az, akinek a szöveti típusa leginkább hasonlít az elhunyt donor szöveti típusához.
Nem hiszem, hogy szándékos félrevezetésről volna szó, hanem inkább a többféle, nem a szervátültetésben alkalmazott várólisták rendszerébe való kényszerű beillesztésről. Esetleg arról is szó lehet, hogy a transzplantációval foglalkozó szakemberek nem tudták pontosan kifejteni a várólistával kapcsolatos véleményüket a jogszabályok alkotóinak. De emellett a várólista nyilvánossága is természetesen csak korlátozottan valósulhat meg. A személyi adatokat nem lehet nyilvánosságra hozni. Furcsa (elfogadhatatlan) volna, ha a nyilvános várólisták kürtölnék világgá valakiről, hogy az illető mondjuk vesebeteg. Úgy tudom, a lista csak az érintettek számára nyilvános, vagyis mindenki ellenőrizheti, hogy ő maga szerepel-e a várólistán. Itt természetesen nem lehet a listán elfoglalt pozíciót megállapítani, mert olyan nem létezik, nem létezhet!
- A pécsi egyetem transzplantációs osztálya miként éli meg a most zajló reform folyamatokat, milyen az Ön és a betegeinek a közérzete?
- A reform a hazai transzplantáció egész területén, így a pécsi transzplantációban sem, hozott változást. Dolgozunk, ahogy azt korábban is tettük. Eddig nem kellett egyetlen munkatársunktól megválni, s remélem erre nem is lesz szükség. De a betegeink sem jelezték eddig, hogy elégedetlenek volnának...
2007-07-05 09:31
Forrás: Weborvos Erdei Éva
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag