Tovább szigorodnak az etikai szabályok a gyógyszeriparban

Hatályba lépett a négy gyógyszergyártói Szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe, melyet a betegek érdekeinek legmagasabb szintű védelme, valamint a gyógyszeripari szereplők önmagukkal szemben felállított, legszigorúbb szabályok megalkotása iránti igény hívott életre.

A hazai gyógyszeripar történetében 1990. óta az egyik legszélesebb összefogás példája az a 2012. február 29-i esemény, ahol a gyógyszeripari vállalatokat tömörítő legjelentősebb érdekképviseletek vezető tisztségviselői együttesen demonstrálták elkötelezettségüket az átlátható és etikus kereskedelemért, valamint a minden eddiginél hatékonyabb, hazai és nemzetközi viszonylatban is példa értékű önszabályozásért. Az Etikai Kódexet korábban közösen aláíró MAGYOSZ-hoz és Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéhez ekkor csatlakozott ugyanis a "Védettség"Oltóanyag és Immunbiológiai Termék Gyártók és Forgalmazók Egyesülete és a Generikus Gyógyszergyártók és Gyógyszerforgalmazók Magyarországi Érdekvédelmi Egyesülete is. Az ágazat együttes és határozott fellépése ebben a kiemelt jelentőségű kérdésben egyszerre szimbolizálja a gyógyszeripar egységét és elkötelezettségét.
Az Etikai Kódex minden tekintetben megfelel az európai szintű etikai elvárásoknak, és az egyik legkomplexebb, legtöbb területre kiterjedő ilyen szabálygyűjtemény. Kiegészíti a piaci gyakorlatot meghatározó jogszabályok szövegét, így azokkal együttesen ad átfogó útmutatást a gyógyszeriparban tevékenykedők és - tágabb értelemben - az egészségügyi szakemberek számára a jogszerű és etikus tevékenységekhez. (Azaz egy kereskedelmi gyakorlatnak egyidejűleg kell megfelelnie a Kódex és a vonatkozó jogszabályok által támasztott előírásoknak.)

Hatályba lépett a i Szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe

Hatályba lépett a Szövetség módosított Gyógyszer-kommunikációs Etikai Kódexe


A Kódex 2014. július 1-től érvényes módosítása egyrészt EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations) Kódex ajándékozással összefüggő szabályainak átvételét célozta meg. Másfelől olyan szabályokat is beiktat, melyek a kódex felett őrködő, a szövetségek választott, e tisztségükben a tagvállalatoktól független képviselőiből álló 16 tagú Kommunikációs Etikai Bizottság és a testületet irányító független elnök munkáját segítik.

A négy gyártói szövetség célja olyan közös etikai szabályok elfogadása és elfogadtatása, amik segítségével nemcsak az etikus gyógyszeripari promóciót támogathatják, de javítják az ipar külső megítélését is. Ezért tartják fontosnak, hogy a Kódexet, illetve annak módosítását valamennyi piaci szereplő ismerje, elsajátítsa, és beépítse mindennapi gyakorlatába. A négy szövetség ebből a célból közös oktatást is szervez tagvállalataik részére.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag