Sziklakórház és atombunker

Nemrég nyitotta meg kapuit a Budai vár aljában Magyarország legnagyobb panoptikuma, a titkos katonai kórház és atombunker. A elmúlt történelmi korokban az embereknek csak sejtéseik lehettek létezéséről. Ma már bárki meggyőződhet a régmúlt valóságáról.

Mit rejt a mély?

A jórészt csak városi legendákból ismert Sziklakórház, a korábbi titkos katonai kórház és bunker, méltán nemzetközi szintű szenzáció. A 60-as években korszerűnek számító kórház berendezése mind máig fennmaradt, működőképes gépészete nap mint nap ellátja feladatát. A látogatók megtekinthetik a hadi orvoslás és a polgári védelem történetét felvonultató kiállításokat. A sziklakórházban kórhűen mutatják be az 1848-as szabadságharctól a II. világháborúig a sebesültek és orvosaik sorsát, valamint az egészségügy hajdani eszközeit. A hidegháború polgári védelmi eszközei - a gázálarcoktól, vegyi mentesítő készletektől a sugárbetegség kezelésére szolgáló készítményekig - máig a korszak hátborzongató mementói.

2000 négyzetméter történelem

A sziklakórház egy több mint 2000 négyzetméteres kalandos időutazásra invitál a múltba. A történelmet több mint 80 élethű, a legmodernebb panoptikumi technológiával készült viaszfigura kelti életre az egykori Sziklakórház érintetlen termeiben. Az érdeklődők a kiállításon megismerhetik az 1848-as szabadságharc sebesültellátását, az I. világháború bakáinak kórházi ellátását, és a háborúhoz kapcsolódó propaganda tevékenységet, valamint a II. világháború alatt működtetett sziklakórházat és legendáit. Szintén döbbenetes látványt nyújt - a múlt mementójaként - a látogatók elé táruló katonai bunker létesítményei, és soha sem használt eredeti műszerei, felszerelései. A sziklakórház minden helyisége, műszere mind a mai napig üzemképes, így gondolatban és vizuálisan is elidőzhetünk a régi műtőeszközökön, levegőztető - és ultrahang készüléken.

1848-as szabadságharcos emlékek

Az 1848-as tavasz meghozta Magyarország számára a lehetőséget, hogy az Európán végigsöprő forradalmakhoz kapcsolódva megkezdhesse a modern Magyarország megteremtését. Az ország fegyvert ragadott, felállított, megszervezett, felszerelt, kiképzett és felfegyverzett magának egy hadsereget, amely képes volt helyt állni Európa egyik legnagyobb haderejével, az osztrák császári-királyi hadsereggel szemben mindaddig, míg egy még hatalmasabb hadsereg, az orosz cár hadereje tört az országra. A szabadságharc katonai egészségügyi szolgálatát mindössze néhány hónapos, de megfeszített szervezőmunkával állították fel. Elérte, sőt némely tekintetben meg is haladta korának legjobban szervezett hasonló szolgálatainak színvonalát. A honvédorvosok között a magyar orvostörténet legnagyobb alakjait találhatjuk meg. A szervezet kialakítói és első irányítói pedig koruk legelismertebb magyar orvosai voltak. A kormányzó húga, Kossuth Zsuzsa országos főápolónői kinevezésével kísérletet tettek, a nők ápolásba való bevonására, mert ez a közhiedelemmel ellentétben 1849. áprilisát megelőzően nem volt jellemző.

Az I. és II. világháború viaszba öntött története

Az I. világháború milliós tömegeket szólított a frontra, így tömegszerűvé vált a katonai egészségügyi ellátás is. A békeidőben kipróbált jól működő egészségügyi szisztéma a tömegellátás kényszerűsége miatt a háborúban már akadozott. A sebesültszállító vonatok jelentették az első kézzelfogható bizonyosságát a háború borzalmainak a lakosság számára, így mindenkit még közelebbről is megérintett a háború kegyetlensége. Az érkező sebesültszállító vonatot szanitécek és sebesültvivők várták a vasútállomáson. Ezt a jelenetet szintén tetten érhetjük a vár mélye alatt. Második világháború előtti készülődés során értékőrző óvóhely létesítését vette tervbe néhány magánvállalkozó. A költségek kímélése végett a meglévő barlangokat kívánták erre a célra átalakítani, illetve átépíteni. A már folyó építkezést később a Főváros átvette, és sebészeti szükségkórházat létesített a tervek részleges átalakításával. Az építkezés során a meglévő barlangokat összekötötték, és bejáratot nyitottak a Lovas út felől. 1943. végére a kórház üzemképes vált.

Biztos, hogy atombiztos

A látogatók megismerhetik a bunkerek működésének elvét, és azokat az egyéni felszereléseket, amelyek különböző tömegpusztító fegyverekkel szemben védelmet nyújtottak volna. Megcsodálhatók azok a máig működő képes, gépek és berendezések, amelyek termonukleáris támadás esetén is zavartalanul biztosítani tudták volna az életet a bunkerban.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag