Speciális patikák

A múlt század második felében társadalmi igény alakult ki a gyógyszertári szolgáltatások bővítése iránt, amelynek lényege a beteg-orientált gyógyszerészet, vagyis a gyógyszerészi gondozás. Mit is jelent ez valójában?

Nem nálunk kezdődött, de már nálunk is létezik

A gyógyszerészi gondozás története a 90-es évek elején kezdődött az Egyesült Államokban. Célja a hatásos, biztonságos és költség-hatékony gyógyszeres terápia elősegítése, együttműködésben az orvossal. Ehhez járul a beteg egészségtudatos életmódra nevelése, gyógyszerhasználatának irányítása, compliance-nek (vagyis együttműködési készségének) növelése, életminőségének javítása, minőségileg kontrollált körülmények között.
Az eddig is ismert betegtanácsadással, tájékoztatással szemben ez már nemcsak egyszeri segítségnyújtás a betegnek, hanem folyamatos kapcsolattartásra, terápiájának és bizonyos fokig életvitelének a nyomon követésére, monitorozására is irányul. A gyógyszerészi gondozás elsődleges célpopulációja a népesség nagy hányadát érintő krónikus megbetegedésekben szenvedő betegek (például hipertónia, diabétesz, asztma, osteoporosis stb.). Az Egyesült Államok után hazánkban is elkezdődött a gyógyszerészi gondozás felkarolása, támogatása és ma már szervezett, jól irányított keretek között zajlik.

A gyógyszerészi gondozás hármas struktúrája

A gyógyszerészi gondozás három szintre és több részre tagozódik. A gyógyszerészi gondozás első szintje az ún. egészség promóció, amely potenciálisan a teljes lakosságra kiterjed. Az egészségkultúra fejlesztését és az egészséges életmód tudatosítását célozza. Ebben fontos szerepe van a gyógyszerészeknek is, akik az "egészség promóció" iránt elkötelezettek. A második szint a krónikus betegségek korai felismerését célozza, amely komoly felkészültséget feltételez a gyógyszerészet oldaláról. A krónikus betegségben szenvedő, de még nem diagnosztizált betegek a gyógyszertárakat többnyire felkeresik - az orvosukat nem minden esetben -, és ez a gyógyszerész lehetőségeit növeli. Ha a gyógyszerész rendelkezik a megfelelő ismeretekkel, átirányíthatja a beteget az orvoshoz. A gyógyszerész persze nem diagnosztizál, csak a rizikófaktorokra fókuszál. A harmadik szint a legösszetettebb, amelynek célja és feladata a már diagnosztizált és orvos által kezelt betegek terápiájának nyomon követése, monitorozás, tanácsadás, egészséges életmódra nevelés. Ennek talán leglényegesebb eleme a mellékhatások kiszűrése, a kockázatok csökkentése és a compliance javítása. Fontos, hogy tájékozott és jól motivált legyen a beteg, és rendszeresen szedje a neki felírt, adekvát gyógyszereket.

Mit mutat a gyakorlat?

Az első szint már a mai gyógyszerészeti gyakorlatnak része, mert egyes területeken már most is szisztematikus egészség-promóciót végeznek a gyógyszerészek.
További változást jelenthet, ha a gyógyszerészek megfelelő szóróanyagokkal, kiadványokkal is rendelkeznek, és segítik a lakosság felvilágosítását. A második és harmadik szint már nem mindegyik gyógyszertárban valósulhat meg, bár bizonyos szűrőprogramokba valamennyien bekapcsolódhatnak. A második szinthez külön hely és idő szükséges, mert új feladatkörként jelentkezik a gyógyszertárakban. A harmadik szint esetén a gyógyszerésznek komoly eszközparkkal is rendelkeznie kell a gyógyszertárban. Például cukorbeteg-gondozás esetén célirányos képzést kell biztosítani, és olyan felszereltséggel kell rendelkezni, hogy a cukorbetegséggel kapcsolatos minden probléma érdemben megbeszélhető legyen. Fontos, hogy megvalósuljon a beteg-gyógyszerész interaktív kapcsolat. A harmadik szintű gyógyszerészi gondozáshoz szigorú dokumentáció és protokoll szükségeltetik.
Nagymértékben növekszik azon gyógyszertárak száma, amelyek szerepet vállalnak a lakosság gyógyszerészi gondozásában. Jelenleg hazánkban 174 patikában zajlik gyógyszerészi gondozás, de a továbbképzési programoknak köszönhetően nyár végére ez a szám már elérheti a háromszázat.

Sárga felkiáltójel

Szerencsére egy jogszabály sem tiltja a patikákban az egészségügyi szolgáltatások kiterjesztését, de természetesen e tevékenység végzéséhez ÁNTSZ-engedélyre van szükség. Ahol a gyógyszerészi gondozást már bevezették, kiderült, hogy költség-hatékony és az egészségügyi kiadásokat is csökkenti. A gyógyszerész-társadalom már belefektette a maga financiális tőkéjét, szakmai tudását, az egészségügy mindenkori döntéshozóinak pedig szerepet kellene vállalniuk az oktatások, továbbképzések finanszírozásának megteremtésében, hogy egyre több patikában elérhetővé váljon a gyógyszerészi gondozás. Európa több országában (Anglia, Németország, Spanyolország, Portugália, Svájc) nagyon jól működik ez a program. Némely országban már a biztosító is támogatja. Hazánkban azok a gyógyszertárak, amelyek alkalmasak a gyógyszerészi gondozás végzésére és a vezetője vállalja az ebben való részvételt, kap egy emblémát (sárga felkiáltójel), amit kirakhat a patikában. Így teheti közzé, hogy például egy cukorbeteg-gondozó patikáról van szó. A gyógyszerészi gondozás Magyarországon a MOSZ (Magángyógyszerészek Országos Szövetsége) égisze alatt zajlik, akik más szakmai társszervezetekkel és felsőoktatási intézményekkel összefogva koordinálják és vezetik a programot.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag