"Nem a betegséget kell gyógyítani"

Hiába állnak rendelkezésre a legmodernebb terápiák, ha a beteg nem együttműködő, mert nem bízik az orvosában. Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyász szerint orvosok körében egyre népszerűbb a nézet, hogy ne a betegséget, hanem magát a beteget gyógyítsuk.

Az orvostudományra általában egzakt tudományágként gondolunk, amely egy megfogható problémára hatásos megoldással szolgálhat. Az emberi szervezet működése azonban rendkívül összetett, és a legkisebb beavatkozás is váratlan, sokszor kiszámíthatatlan változásokat eredményezhet benne. Az egészséges működésünkhöz szükséges egyensúly megteremtése sokszor igazán összetett megoldást kíván, egyes testi panaszoknak például a lelki eredetét kell felkutatni, ami fordítva is igaz. Egyre több orvos követ a gyógyításban holisztikus szemléletet, ami azt jelenti, hogy a betegség helyett magát az embert akarja kezelni testi és szellemi valójával egyetemben. Mit is jelent ez valójában?

Az egészségügyért harcolnak: kik ők?

A kezelés rovására mehet, ha az orvos és a beteg nem találja meg a közös hangot, sokszor azonban a kórházban dolgozók még egymással sem tudnak szót érteni. A Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért nonprofit civil szerveződés, amely a bizalmat szeretné visszajuttatni az egészségügybe. Feladatairól bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Mi a holisztikus gyógyítás?

"A gyógyulási folyamat rengeteg összetevőből áll. Egyik nagyon fontos része az orvosi szaktudás, illetve a különböző terápiás szerek és eljárások. Kevesebb szó esik azonban arról, hogy emberileg, pszichésen hogyan vezetjük a gyógyulás útján a beteget" - nyilatkozta a HáziPatika.com kérdésére Dr. Kulin Sándor szülész-nőgyógyász. A szintén holisztikus nézeteket valló orvos szerint az állami ellátórendszerben az idő- és egyéb hiányokból fakadóan a betegnek nagyon kevés lehetősége van kérdezni, és a terápia módjaiba is viszonylag kevés beleszólást engednek neki.

Mivel a legtöbb kutatás szerint az átlagos páciens egészségértése is jóval az uniós átlag alatti, csak korlátozott tudással rendelkezik a lehetséges terápiákról, illetve azok végkimeneteléről. Ez pedig nemcsak a gyógyítás, de az öngyógyítás lehetőségeit is leszűkíti. Az orvostudományban "terápiás compliance" kifejezéssel írják le azt, hogy a beteg mennyire együttműködő a kezelés menetével, hiába ugyanis a legjobb terápiás eljárás, ha a páciens nem tudja vagy nem akarja követni a kezelője utasításait. Számára ismeretlen, ezért ijesztő is lehet, esetleg kétes forrásból szerzett róla információkat, ezért félbehagyja, és akár a teljes kezeléstől is elfordulhat, ha nem megfelelő a viszonya az orvosával.

Az orvos-beteg kapcsolatok javulása a gyógyulásra is kihatással van
Az orvos-beteg kapcsolatok javulása a gyógyulásra is kihatással van

"Az öngyógyulási képesség valahol az élőség szinonimája, az élettelen nem képes regenerálni magát, ha elromlott, szétesett. Amikor pedig betegségekről beszélünk, akkor tulajdonképpen arról van szó, hogy valami útjában áll az öngyógyulás mechanizmusának, és nem engedi érvényesülni" - mondta el Dr. Kulin. A sejteknek pedig sokszor nincs elegendő energiájuk ahhoz, hogy a gyógyulási programot megvalósítsák, legyen szó gyulladásról vagy daganatról. Ehhez a sejteknek is tápanyagokra, illetve oxigénre van szüksége. A szakember emiatt egy oxigénterápián alapuló, nem orvosi technológia pártolója is, melynek lényege, hogy egy speciális, magas oxigéntartalmú víz segítségével kezelje a korral egyre növő, sejtszintű oxigénhiányt. Ez a hiány ugyanis számtalan krónikus betegség kialakulását elősegíti, és bár ezen betegségek kezelésének stádiumonként megvan az orvosi protokollja, sok esetben csak a panaszok enyhítésére fókuszálnak, a kiváltó okokat nem kutatják fel. A szakember szerint fontos, hogy az orvoslásban már jól ismert és bizonyított hatékonyságú terápiák mellett az ehhez hasonló, nem betegségspecifikus kiegészítő kezelésekkel is javítsák a beteg általános állapotát.


Az orvos és beteg közötti kommunikáció fejlesztéséért Dr. Kulin Sándor 50 rezidensnek és fiatal orvosnak biztosított részvételt a Pozitív Attitűd Formálás - Az emberibb egészségügyért nevű civil szerveződés október 17-i Szenvedély és tudomány az egészségügyben konferenciájára. A szervezet (amelynek működésével alábbi cikkünkben is foglalkoztunk) célja többek között az orvos-beteg, illetve az orvos-orvos közötti kommunikáció fejlesztése, ami jelentősen felgyorsíthatja a páciensek gyógyulási idejét. "Korábban hosszú időt töltöttem az állami egészségügyben, így személyes tapasztalatom is van rendkívül nehéz örökségéről és kihívásairól. Hiszem azonban, hogy a szakmai tudás mellett jóakarat és emberség is szükséges az előrelépéshez. Ez a szemlélet nem csak a betegek, de az orvosok érdeke is"- nyilatkozta a szülész-nőgyógyász.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag