+7° - +22°
Kettős front

Mikor bukhatjuk el a jogsit?

Legtöbben tudják, hogy a jogosítvány megszerzéséhez egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is túl kell esni. De pontosan mikor kell menni orvoshoz, milyen időközönként szükséges az alkalmasság felülvizsgálata, és milyen teszteket végeznek?

A jelenleg is hatályos, 13/1992. NM rendelet szerint az járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmasság vizsgálatának célja annak megállapítása, hogy az érintettnek nincs olyan betegsége, testi, szellemi vagy érzékszervi fogyatékossága, mely őt a járművezetésre alkalmatlanná teszi.
Az első ilyen vizsgálaton még a jogosítvány megszerzése előtt kell résztvenni. Akiről ezen a vizsgálaton megállapítják, hogy valamilyen ok miatt a járművezetésre nem alkalmas, nem kaphat jogosítványt.

Az egészségügyi alkalmasságot ezen túl rendszeresen újra és újra felül kell vizsgálni. Némileg eltérő szabályok vonatkoznak azokra, akik B, illetve akik, C és D kategóriás jogosítvánnyal rendelkeznek - ez utóbbiaknál ugyanis jóval szigorúbb követelményeknekkell megfelelni ahhoz, hogy valakit alkalmassá nyilvánítsanak.

Ki nem kaphat jogsit?

Mikor nem számít alkalmasnak valaki a járművezetésre, vagyis melyek a kizáró tényezők? Kattintson!

Az egészségügyi alkalmasság felülvizsgálatát a 40. életév betöltéséig 10 évente, 40 és 60 év között ötévente, 60 és 70 év között háromévente, míg a hetvenedik életévüket betöltött járművezetőknél kétévente kell elvégezni. C és D kategória esetén a hatvanadik életév betöltéséig ötévente, míg 60 év fölött kétévente kell elvégeztetni. A vizsgálat nem végezhető el, amennyiben a vizsgálandó járművezetőnél olyan egészségi állapot áll fenn, mely a vizsgálat eredményét hátrányosan befolyásolhatja.

A szemvizsgálat fontos eleme az alkalmassági vizsgálatnak

A szemvizsgálat fontos eleme az alkalmassági vizsgálatnak

Természetesen ezeken a kötelező vizsgálatokon kívül is elrendelhető az egészségügyi alkalmasság felülvizsgálata, például ha a járművezető egészségi állapota azt indokolja. Köteles a járművezető a vizsgálaton részt venni, ha meghatározott szervek (például a közlekedési igazgatási hatóság, pályaalkalmasságot vizsgáló szerv, orvosszakértő) erre felszólítják, ha eszméletvesztéssel járó sérülése vagy rosszulléte volt, ha a látásában vagy a hallásában jelentős rosszabbodás következett be, esetleg súlyos hipoglikémia (vagyis más fizikai segítségére is szükség volt az állapot kezelésénél) fordult elő. Az orvosoknak mindenképpen kezdeményezni kell a hozzájuk forduló egészségügyi alkalmassági vizsgálatát, ha elmebetegséget vagy annak maradványállapotát, tudatzavart, epilepsziás tüneteket, súlyos látás- vagy hallászavart, kábítószerfüggőséget állapít mag.

Köteles a járművezető az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megjelenni, ha az egészségi állapotában ő maga olyan állapotromlást észlel, mely a közúti járművezetésre átmenetileg vagy véglegesen alkalmatlanná teheti, illetve abban befolyásolhatja.

Az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot végezheti a háziorvos vagy családorvos, foglalkozás-egészségügyi ellátást nyújtó orvos, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a nemzetbiztonsági szolgálat vagy a MÁV által kijelölt orvos, ha a vizsgálandó személyt megfelelő jogviszony köti ezekhez a szervekhez. Bizonyos esetekben (mint súlyos krónikus betegség, hallássérültség, művégtag) külön szakértői bizottság által kiállított szakvélemény, szakorvosi vélemény szükséges az egészségügyi alkalmasság megállapításához.

A járművezetéshez szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat során vizsgálni kell a látást (többek között a látásélességet, a szürkületi látást, a kettős látást, a színlátást), a hallást, a szív állapotát, az esetleges cukorbetegséget, a vérnyomást is. Mindezek mellett egy új szempont is bekerült 2015-ben az egészségügyi alkalmassági vizsgálat elemei közé: az alvás közbeni légzészavar kiszűrése. Első körben a háziorvosok feladata felderíteni az alvási apnéot. Ehhez az európai orvos bizottság által összeállított kérdőívet szükséges kitöltetniük a beteggel. Ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy részletesebb szűrésre van szükség, annak elvégzése hordozható készülékkel a beteg otthonában, vagy alváslaborban történhet. Amíg szűrővizsgálatra nem kerül sor, nem hosszabbítják meg a jogosítványát.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag