Mennyi várakozás után fizet a beteg?

A fejlett szociális ellátórendszer fenntartása rettenetesen drága, s a jó színvonalú egészségügy működtetése különösen az. Még a leggazdagabb országokban is nehézséget okoz, hogy mindenki időben hozzáférjen az ellátásokhoz. Például kihúzzák a fogát, elvégezzenek rajta egy CT-vizsgálatot vagy megműtsék. A magyar tapasztalatok a várakozást illetően javulnak, de még mindig gyászosak.

Tavasszal Rétvári Bence szakállamtitkár azzal állt a nyilvánosság elé, hogy a kórházi várólistákat sikerült a felükre rövidíteni az utóbbi néhány évben.
Ez többek között az elmaradt műtétek megfinanszírozásának, és a betegek lakóhelyük szerint illetékes kórházakba való átirányításával és beruházásokkal érték el. A helyzet azonban jónak továbbra sem nevezhető. (A várólisták tételesen innen kérdezhetők le.)
A HáziPatika.com felmérése szerint az állami egészségügyi intézmények értékelésekor az ellátás gyorsaságát érte a legtöbb kritika, minden második válaszadó elégedetlen volt. Ugyanakkor a kitöltők 82 százaléka elfogadhatatlannak tartja, ha hetekbe, hónapokba telik, míg sorra kerül egy orvosnál. A magánrendelést látogatók csupán 4 százaléka kritizálta az ellátás gyorsaságát A várakozással kapcsolatban hasonló eredményeket hoztak más kutatások is.

Járóbeteg-ellátás

A Medicina 2000 Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség áprilisban adta közre a járóbeteg-szakellátás különböző területein tapasztalható várakozási időről szóló felmérését. Minden magyar állampolgár átlagosan hétszer veszi igénybe a járóbeteg-szakellátást, azaz évente 70 millió orvos-beteg találkozás történik. Ha alkalmanként csak egy perc felesleges várakozás történik, akkor az majd 48 ezer elvesztegetett napot, több mint értelmetlenül megsemmisült 133 évet jelent.
Egy-egy orvosi vizsgálatra rengeteget kell várni

Egy-egy orvosi vizsgálatra rengeteget kell várni

A 2016-os adatok 39 intézmény adatainak átlagát mutatják. Az adatok nem minden évben származnak azonos intézményektől, ezért nem használhatók pontos összehasonlító statisztikai elemzésre, de a trendek így is jól követhetők. A várakozási idő szakmáktól függően nagy eltéréseket mutat, s az átlagosan 3 és 40 nap közötti időre kérnek türelmet a betegektől. Sebészeti és fül-orr-gége szakrendelésre már 2-3 nap alatt be lehet jutni, a nőgyógyászra mintegy másfél hetet is kell várni. Az angiológiai, belgyógyászati vagy neurológiai vizsgálati időpontra viszont már legalább 2 hetet kell várni. Legrosszabb a helyzet a szemészeti, ortopédiai és reumatológiai rendeléseken, ahol már majd 3 hét várakozás szükséges, de ez még mindig kevesebb a kardiológiai szakrendelések 40 napos átlagos betegvárakoztatásához képest.

Miért vannak várólisták?

A Diagnoscan Magyarország 2014 tavaszi piackutatásából - amelyet az egészségügyi szolgáltató 254 CT- vagy MR-vizsgálatra előjegyzéssel várakozó páciens körében végzett - az derült ki, hogy a várólistás betegek közel kétharmada nincs tisztában a várólisták kialakulásának okával. A betegek 38 százaléka van tisztában azzal, hogy a várólisták azért alakulnak ki, mert az állami finanszírozásra kell várni. Négyből egy beteg a kevés gépet, minden ötödik pedig a szakszemélyzet létszámgondjait sejti a várólisták mögött. A vizsgálatokra várakozók egyharmada úgy tudta, hogy a térítéses szolgáltatásra jelentkezők ugyanannak a várólistának az elejére kerülnek, amelyen ők maguk is vannak. A valóság ezzel szemben az, hogy a fizetős vizsgálatot kérők nem hosszabbítják, hanem rövidítik a várólistákat, s a berendezések TB finanszírozás által kihasználatlan kapacitásait veszik igénybe.

Az egy évvel korábbi állapothoz képest jelentéktelen a változás. Ám 2014-ről 2015-re jelentős javulás történt, négy szakma esetben is egy héttel csökkent a türelemben töltendő idő. Több szakmában (angiológia, belgyógyászat, sebészet, füll-orr-gége) komoly fejlődés ment végbe, de a legkritikusabb szakterületeken (így a kardiológiában és a reumatológiában) szinte minden maradt a régiben.
Sokan úgy vélekednek, hogy ha hosszú a várakozási idő miatt a betegek magánrendelőkbe mennek majd. A felmérés azonban ezt az elképzelést nem igazolta. A megkérdezetteknek csak nagyjából a harmada tenne így, a válaszadók közel fele (45 százaléka) anyagi okokból ezt a lépést biztosan nem fogja megtenni. A megkérdezettek számottevő (18,5 százalékos) része szerint nincs értelme magánellátóhoz fordulnia, mert a komoly betegsége miatt úgyis az állami ellátás lesz majd a végállomás.

Magánrendelők

Egy szintén tavasszal végzett felmérést másik kutatás a magán egészségügyi szolgáltatásokról igyekezett információkat nyerni. Kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka vette igénybe az elmúlt két év során egy ilyen intézmény segítségét. Különösen a fiatalok mozdultak el ebbe az irányba az állami ellátástól. A kutatásban résztvevő 18 és 35 év közöttiek 69 százaléka a magán egészségügyi szolgáltatókat részesíti előnyben, míg az idősebbeknél ez az arány csak 48 százalék. Különösen a járóbeteg-szakellátás népszerű (a megkérdezettek 49 százaléka fordult már meg ilyen helyeken), amit a magándiagnosztika követ (34 százalék).
Az állami intézményektől nem csak a hosszú várólisták miatt fordulnak el az emberek, bár ennek kétségkívül meghatározó szerepe van. A türelem ugyanis véges. Minél súlyosabbak a tünetek, annál kevesebb a várakozási hajlandóság. Véres széklettel átlagosan öt és fél hét várakozás után mondja azt a beteg, hogy inkább fizet a műszeres diagnosztikai vizsgálatért, hogy megtudja végre, mi a baja. Az érintettek 30 százaléka azonban ebben az esetben még három hetet sem hajlandó várni, inkább fizetnek. Egy enyhébbnek gondolt tünetnél - a krónikus fejfájásnál - nagyjából két hónap várakozás után választják inkább a fizetős MR-vizsgálatot.
A kutatók szerint a magánellátáshoz fordulás okai tulajdonképpen az állami ellátásnak küldött üzenetek arról, hogy a közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg intézményekben az emberek nem kapják meg az előre fixált vizsgálati időpontok pontos betartását, s a jelenleginél lényegesen rövidebb várólistákat. Ráadásul a magánszolgáltatóknál megfelelő információhoz jutnak, válaszolnak a kérdéseikre, és nem "vesznek el" a rendszerben. Az idősebbek inkább a várakozást igyekeznek elkerülni, míg a fiataloknak fontosabb, hogy válaszoljanak kérdéseikre, s pontos, részletes magyarázatot fűzzenek a leleteikhez.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag