+10° - +25°
Nincs front

Klinikai fejlesztéssel a legsúlyosabb betegségek ellen

A gyógyszerfejlesztés azoknak a betegeknek a megsegítésére irányul, akik olyan súlyos és gyakori kórképekben szenvednek, amelyekre még nincs kellően hatásos kezelés. Kiemelt terület a szív- és érrendszeri betegségek, az onkológia és a nőgyógyászati terápia.

Világszerte betegek milliói szenvednek olyan súlyos krónikus betegségekben, amelyekre még nem létezik igazán hatásos gyógymód, vagy a meglevő terápiák nem elégségesek. A Bayer által kifejlesztett új hatóanyagok ezekre a területekre koncentrálnak. Jelenleg öt gyógyszer fejlesztése játszik központi szerepet a cég stratégiájában. Az első helyen a szív- érrendszeri betegségeket, és ezen belül a szívelégtelenség kezelését kell megemlíteni, hiszen a krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek száma világszerte eléri a 23 milliót. E betegségben központi szerepet játszik a só-víz háztartás szabályozásának zavara, amit egy mellékvesekéreg-hormon (aldoszteron) befolyásol. A Bayer által fejlesztett egyik új hatóanyag e hormon hatásának gátlása révén befolyásolja a szívelégtelenség, illetve annak következményeként kialakuló krónikus veseelégtelenséget is. Mivel a veseelégtelenség leggyakoribb kiváltó oka világszerte a cukorbetegség, külön vizsgálat foglalkozik ezzel a javallati körrel, az ún., diabéteszes nefropátiával.
Veseelégtelenségben előbb-utóbb vérszegénység is kialakul, ami az erythropoietin (EPO) nevű hormon hiányára vezethető vissza. A már meglevő és hatásos injekciós terápiák mellett itt nagy az igény egy szájon át szedhető gyógyszerre is. A Bayer fejlesztés alatt álló hatóanyaga a vesében található "oxigénszenzor" befolyásolása révén serkenti az erythropoietin kiválasztását.

Egy további hatóanyag fejlesztésének célja a már meglevő szívelégtelenség romlásának feltartóztatása. Ha ez sikerrel jár, csökkenhet a kórházi benntartózkodások száma és a betegség halálozása is. A vegyület a szolúbilis guanilátcikláz enzim stimulálásán keresztül hat, és szintén előnye lehet, hogy szájon át adagolható. A szívelégtelenség két formájában is folyik vele klinikai vizsgálat: megtartott, illetve csökkent bal kamrai funkció esetén.

Kiemelt terápiás terület az onkológia is, itt a nyirokrendszer egyik rosszindulatú betegségében, a non-Hodgkin lymphomában van előkészületben egy új, célzott terápiás hatóanyag. Bár a betegség kezdetben jól befolyásolható a rendelkezésre álló terápiákkal, a betegek 40 százaléka visszaesik a kezelés után. Szükség van tehát hatásos másod-illetve harmadvonalbeli kezelési lehetőségre is, melyek egyik alternatívája lehet a fejlesztés alatt álló szer.

Klinikai fejlesztéssel a legsúlyosabb betegségek ellen

Klinikai fejlesztéssel a legsúlyosabb betegségek ellen


A Bayer tradicionális területe a nőgyógyászati endokrinológia. Két igen gyakori, nagy szociális és lélektani terhet jelentő nőgyógyászati betegség, a jóindulatú méhizomdaganat (myoma) és az endometriózis hosszú távú kezelésére szolgáló új progeszteron receptor modulátor klinikai vizsgálata van folyamatban.

A Bayer Magyarországon is kiterjedt klinikai vizsgálati tevékenységet folytat, így a fent felsorolt hatóanyagok nem a távoli jövőt jelentik, a hazai vizsgálóhelyek és szakemberek is tapasztalatot szerezhetnek velük. Az utóbbi öt év során 32 nagy beteglétszámú, zömében fázis III vizsgálat zárult le a magyarországi centrumokban. A vizsgálatok során több mint 3000 hazai beteg részesült az új terápiákban, és 180 kórházi vizsgálóhellyel alakítottak ki együttműködést. Az új hatóanyagok dinamikus fejlesztése miatt az elmúlt év a magyarországi vizsgálatok számának folyamatos emelkedését hozta. Jelenleg is 13 klinikai vizsgálat folyik, és hamarosan 11 további vizsgálatot is elindít a cég, 3 protokoll pedig megvalósíthatósági értékelés alatt áll.

Mi lehet a szponzor elvárása egy klinikai vizsgálattal kapcsolatosan? Kellő számú bevont beteg, magas színvonalú adatminőség és a tervezett időhatárok pontos betartása. Magyarországon az első követelményről "gondoskodik" hazánk hátrányos epidemiológiai helyzete, a másodikat biztosítja a gondos külső és belső minőségellenőrzés és a jól képzett egészségügyi szakembergárda.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag