Kevés pénzt fordítunk gyógyszerekre

Magyarország az állami gyógyszerkiadások terén nemcsak európai viszonylatban, de a visegrádi országok között is a rangsor végén kullog. Erre Thomas Straumits, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke hívta fel a figyelmet egy csütörtöki konferencián.

Magyarországon jelenleg nem ismert a gyógyszerekre fordított állami kiadások valódi értéke, mivel erről a széles körben használt OECD-adatok nem nyújtanak pontos képet. Egy most készült közép-európai tanulmány viszont a visegrádi országok gyógyszer-finanszírozási metódusait elemzi és hasonlítja össze egymással a 2010 és 2015 közötti időszakra vonatkozóan, egyben egy új megközelítéssel és pontos adatokkal is szolgál.


Csak Magyarországon vannak különadók

A tanulmány az egyes államok nettó gyógyszerkiadásainak összegét határozza meg oly módon, hogy nemcsak a patikai és kórházi gyógyszerárak állami hozzájárulásának mértékét, hanem az ezt csökkentő bevételeket is figyelembe veszi.

A gyógyszeres terápiában rejlő lehetőségek ma még nem megfelelően kihasználtak - figyelmeztetett korábban az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete.

Az összehasonlításból kiderül, hogy a visegrádi országok támogatási rendszere hasonló, eltérések főként a visszafizetések szerkezetében mutatkoznak: Magyarországon kívül a V4-ek egyetlen tagja sem alkalmaz különadókat. Ráadásul a legtöbb gyógyszeripari különadó jövőre kifejezetten és nagymértékben az új terápiákat sújtja majd hazánkban.

A szlovák betegekre több pénz jut

A magyar gyógyszerköltés alacsonynak mondható, ráadásul a vizsgált négy állam közül egyedül Magyarországon csökken a nettó állami gyógyszer-közkiadások szintje. E téren Csehországban és Szlovákiában stagnálás, Lengyelországban mérsékelt növekedés tapasztalható.

Magyarország a gyógyszerek állami finanszírozása terén elmarad a V4-ek többi tagjától
Magyarország a gyógyszerek állami finanszírozása terén elmarad a V4-ek többi tagjától

Szlovákiában a legmagasabb a teljes gyógyszerkiadás lakosságszámhoz arányos mértéke, északi szomszédunknál fejenként átlagosan 209 euró jut a betegekre, közel kétszer annyi, mint hazánkban (119 euró/fő). Ráadásul a szlovákok megkapják a legújabb gyógyszereket is, Magyarországon viszont jövőre már egyedi méltányossági kérelem alapján is nehéz lesz ezekhez hozzájutni.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerint mindezek alapján, valamint a támogatásra váró innovatív készítmények számának ismeretében megállapítható, hogy Magyarországon a gyógyszer-finanszírozás további támogatást igényel az egészségpolitikán belül.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag