+7° - +22°
Kettős front

Kettőből egy

2006. január elsejétől hivatalosan is egyesült a Madarász utcai Gyermekkórház a Heim Pál Gyermekkórházzal. A nem kevés munkával járó összeolvadást Dr. Harmat György főigazgató és menedzsmentje vezényelte le, de a teljes folyamatnak még korán sincs vége.

Gyermekmenhelyből gyermekkórház

A Heim Pál Gyermekkórház elődjét, az Állami Gyermekmenhelyet, amely 170 ággyal hat épületet foglalt magában, 1906-ban adták át. Létrejöttével nagy űrt töltött be. A menhelyet 1953-ban nyilvánították gyermekkórházzá. A fővárosi Heim Pál Gyermekkórház alapkövét 1908. január 3-án rakták le, és azóta - ahogy mondani szokták - sok víz lefolyt már a Dunán. Már 1973-ban felmerült, hogy a gyermekkórház területén egy modernebb, nagyobb kapacitású gyermekkórházat hozzanak létre, de a terv mindig csak terv maradt. Később az a koncepció látszott kivitelezhetőnek, hogy a kórház területén már meglévő és jól használható épületek megtartásával több ütemben építsenek fel egy minden igényt messzemenőkig kielégítő gyermek-egészségügyi centrumot.

Az egyesítés tervei

A Fővárosi Önkormányzat Egészségügyi Bizottsága a múlt évben olyan döntést hozott, hogy a Heim Pál Gyermekkórház legyen a Közép-Magyarországi Régió gyermek-egészségügyi centruma. Ennek keretében megvizsgálták a szakmai és gazdasági előnyeit a Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház egyesítésének. Jóllehet az egyesítés csökkenti az ellátóhelyek számát, de racionálisabb gazdálkodást tesz lehetővé. Természetesen a szakmai előnyök teljes mértékben csak akkor mutatkoznak meg, ha a Heim Pál Gyermekkórházban a megkezdett vagy tervben lévő befogadó épületek elkészülnek és a párhuzamosságokat a két intézmény működésében meg lehet szüntetni. A fővárosi gyermekellátás racionalizálásához szükséges a Madarász és a Heim Pál Gyermekkórház funkcionális és szervezeti összevonása, amely fokozatosan valósul meg, olyan mértékben, ahogy a szükséges épületek elkészülnek.

17 osztály, 38 szakrendelés

Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház a szívsebészeti ellátás kivételével (azt a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet látja el) teljes spektrumú fekvő - és járóbeteg-ellátást biztosít az agglomerációval együtt közel félmilliós gyermekpopuláció számára. A Heim Pál Gyermekkórház és a Madarász utcai Gyermekkórház 550 ággyal áll a kis betegek rendelkezésére. A Heim Pál Gyermekkórház a Közép-Magyarországi Régió Gyermekgyógyászati Centrumaként működik. Az intézményben 17 osztály és 38 szakrendelés található. A kórházban dolgozó szakemberek munkáját korszerű diagnosztikai háttér támogatja.
Éves szinten mintegy 30 000 fekvőbeteg és több mint 500 000 járó-beteg ellátására, gyógyítására kerül sor. A kórházban megforduló betegek negyven-hatvan százaléka érkezik vidékről.

Speciális feladatok

A kórház több osztálya - a gyermekellátásban egyedüliként - országos feladatot lát el a bőrgyógyászat, az ortopédia, a szemészet, a toxikológia és az urológia területén, ezeken felül a gyermekonkológiai hálózat egyik vezető bázisa is itt található. Minden osztály profiljában van olyan szakmai specialitás, ellátási forma, amely kizárólag csak a Heim Pál Kórházban található meg. A kórházban működik a gyermek diabétesz ellátás központja, továbbá foglalkozik gyermekkori kóros elhízás problémájával is. A kórház látja el a főváros egészére vonatkozó gyermek egészségügyi feladatokat is: így működteti az Anyatejgyűjtő Állomást, a fogszabályozó osztályt és orvosi, ápolási ellátást nyújt a főváros 39 gyermekotthonában. A két kórház együttesen a hét ügyeleti napból hatot lát el: az Üllői úti intézmény hétfőn, szerdán és szombaton teljesíti ezt a feladatot a Madarász utcai intézmény pedig kedden, csütörtökön és vasárnap. A fekvőbeteg osztályokra érkező gyermekek felvétele a Felvételi Irodán - "A" épület - történik, a nap 24 órájában, de ha a gyermek állapota súlyos és kezelése sürgősséget igényel, akkor közvetlenül az osztályra érkezik. Ebben az esetben a felvételt és az ehhez kapcsolódó számítógépes adminisztrációt a felvevő osztály végzi. A két intézetben összesen 263 orvos dolgozik, és oktató kórháza a Semmelweis Egyetemnek és az Egészségügyi Főiskolának. Ennek ellenére sok szakterületen nehéz a szakember utánpótlás. Kevés az ideggyógyász, az onko-heamatológus, a fül-orr-gégész, a gyermeksebész, és szintén nehéz találni gyermekröntgenes és gyermeklaboros szakembert is. Másik nagy gondot jelent a főigazgatónak, hogy az itt dolgozó szakemberek korfája öregedő, tehát szükség lenne fiatalításra, de ennek financiális lehetőségei nagyon behatároltak.

Egységben az erő

A Heim Pál Gyermekkórház az ország legnagyobb gyermekkórháza, amelynek van egy Üllői úti komplexuma és egy Madarász utcai. Az egyesítés előnyei hosszabb távon fognak megmutatkozni. Most zajlik a két kórház számítástechnikai hátterének az egységesítése, ami szintén nagy feladat, de ha elkészül az egységes platform, akkor gyorsabbá, hatékonyabbá és ésszerűbbé válik majd az adatforgalom. Szintén most van soron a kijáró ügyelet összevonása is. Eleddig sikerült megvalósítani a közös, szervezeti gyógyszertárat, egységesítették a műszaki - gazdasági ellátó-területet, a menedzsmentet és a laborszolgáltatást. Az itt dolgozóknak tanfolyamok által biztosított az állandó továbbképzés, a tudományos munkában való részvétel és a publikáció. Hogy milyen fontosnak tartja a kórház vezetése a tudományos munkát, azt az is jelzi, hogy 15 orvos rendelkezik tudományos fokozattal.

Távlati célok

A Heim Pál Gyermekkórház Üllői úti épületegyüttesére erősen ráfér a rekonstrukció, ami már néhány éve elkezdődött, és azóta több épület részben már át is épült. Ilyen például az "A" tömb részleges rekonstrukciója, valamint a "C" tömb néhány osztályának felújítása. A volt "G" épület európai uniós pályázati pénzekből belgyógyászati tömbbé alakul, és 2008 - 2010 környékén készül majd el a 280 ágyas központi manuális tömb, ami többek között a sebészetet és a traumatológiának fog otthont adni. Ha ezen célok megvalósulnak, akkor talán csökkenteni lehet majd a jelenleg sajnos mindig elég hosszúra nyúló várakozási időt.

Heim Pál

1875-1929.
A modern csecsemőgyógyászat megteremtője, melyet óriási elhivatottsággal művelt, terjesztett és tanított.
Nagyrészt neki köszönhető a pozsonyi klinika létrejött is, és az ottani csecsemővédelem megalapozása.
A magyarországi csecsemővédelem megszervezése, irányítása, vezetése is az ő nevéhez fűződik. Személyesen járta a falvakat, és saját maga akarta látni, hogy hol, mit kell cselekedni.
Heim Pál Gyermekkórház
Főigazgató: Dr. Harmat György
Kórházalapítás: 1908
Osztályok száma: 17 osztály 38 szakrendelés
Vonzáskörzet: országos
Ellátott fekvőbetegek száma: 30000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 500 000 fő/év
Orvos létszám: 263 fő
Aktív betegágyak száma: 550 fő
Alapítvány: Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány
Bankszámla száma: 10300002-20373229-00003285


Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag