Képalkotás és terápia

Az 1970-es években forradalmi változás vette kezdetét az orvosi képalkotó eljárások területén.

Száz évvel ezelőtt fedezte fel Wilhelm C. Röntgen a róla elnevezett elektromágneses sugárzást, mely korábban soha nem sejtett betekintést engedett az emberi szervezetbe. E század közepéig a hagyományos röntgenvizsgálati módszerek jelentették a mindennapos diagnosztikát. A hagyományos eljárásokhoz az utóbbi időben csatlakozott az elektronikus képerősítő, jelentősen csökkentve a betegek sugárterhelését, és alapvetően javítva a képminőséget.
Computertomográfia
A számítógépes rétegvizsgálat (CT) a röntgensugár és a számítógép házasságából született: az adott testrész spirálszerűen, szorosan egybefüggő rétegeinek vizsgálatáról van szó, számítógépes adatfeldolgozással egyidejűleg. A vizsgálat egy fémalagútban történik, ahol elenyésző mennyiségű röntgensugár sugárnyalábonként (a röntgencső forog a vizsgálandó terület felett) jut az ember szervezetébe. Az adatokat a számítógéppel összekapcsolt érzékelők segítségével gyűjtik össze - ezek érzékelik a különböző szervek röntgensugár-áteresztő képességét -, majd rétegfelvétellé alakítják. A kép pontosítására kontrasztanyagot használnak, ami felgyülemlik a vizsgálandó szervben, lehetővé téve körvonalainak és kórós elváltozásainak pontosabb felismerését. Az eljárás előnye a hézagmentes ábrázolódás, bár a vizsgálat során a mozgó vagy elmozduló szervek kisméretű elváltozása rejtve maradhat, mert az egyenlőtlen mélységű légzés miatt egyik szeletben sem kerül leképezésre.
Az első CT készülékeket a koponya vizsgálatáralatára fejlesztették ki, forradalmasítva bizonyos agyi megbetegedések (vérzések, érkatasztrófák, daganatok, tályogok) diagnosztikáját. Ma már az egész test vizsgálatára alkalmazzák, főleg olyan daganatok kimutatására, amelyek kis kiterjedésűek és a hagyományos röntgenvizsgálatok számára elérhetetlenek. Ilyenek például az agy-, máj-, tüdő-, vesedaganatok és a nagy erek - aorta, agyi erek stb. - betegségeinek feltárása.
A CT-vizsgálatok során nyert szeletekből számítógépes eljárással térbeli kép készíthető, ami hozzájárul például a máj vagy az agy sebészeti beavatkozásainak tervezéséhez, illetve a szomszédos szervekhez szorosan kapcsolódó szervek (például a hasnyálmirigy) képi elkülönítéséhez. Ily módon a szöveti mintavételek (biopsziák) is könnyebben kivitelezhetők.
Az erek vizsgálata
A digitális angiográfia (érfestés) segítségével tanulmányozható az adott verő- vagy visszér elágazódásának mérete, alakja, ágrendszere. Az angiográfia nem magukat az ereket teszi láthatóvá, hanem a bennük áramló véroszlopot.
Az eljárás lényege, hogy katéter segítségével a röntgensugár számára átjárhatatlan anyagot fecskendeznek be egy vénába vagy artériába, egészen a szívig vagy az érrendszer egyéb rendellenes területéig vezetve fel a vékony műanyag csövet. A katéter bejuttatását lépésről lépésre röntgenkép-erősítőn ellenőrzik. A sugárelnyelődési képet számítógép rögzíti, elemzi és teszi láthatóvá. E vizsgálati eljárások kiemelkedő jelentőségűek a nagy számban előforduló érrendszeri és daganatos megbetegedések miatt. A rákos daganatok gazdagon erezettek, a megbetegedett szerv érhálózatát gyakran teljesen felismerhetetlenné teszik. A digitális angiográfia képes élesen, kivehetően ábrázolni a rosszindulatú daganat erezettségét is. Ez azért fontos, mert a sebész a daganat eltávolítása előtt lekötheti a daganatot ellátó ereket, csökkentve ezzel a műtéti vérzést és megakadályozva a tumorsejtek bejutását a vérkeringésbe.A trombózis és érelzáródás, vagyis az éren belüli vérrögképződés és a meszes plakkok okozta szűkület diagnosztizálása is angiográfiával történik. Az érfestés során felismerhetővé válik az artéria kitágulása és a veleszületett rendellenességre vagy daganatra utaló szabálytalan ércsomók kialakulása is.
A legismertebb érfestéses vizsgálat a koszorúérfestés, amellyel ellenőrizhető a koszorúerek (a szív izomzatát vérrel és oxigénnel ellátó erek) állapota. Az eljárást főleg a mellkasi szorító fájdalmakra (angina pektorisz) panaszkodó betegeknél, vagy azoknál alkalmazzák, akik már átestek egy szívinfarktuson.
Mágneses magrezonancia
A mágneses magrezonancia a szövetek víztartalmának eltérését mutatja. Az MR-készülék a Föld mágneses terének 60 000-szeresével működik. A vizsgálandó szövetek (víz) protonjait egy irányba fordítja, majd a mágneses mező megszűntekor ezek visszarendeződnek természetes állapotukba, miközben rádió-elektromos jeleket bocsátanak ki, amelyeket a számítógéppel ellátott MR-készülék érzékel, és képpé alakít. A képek a CT-hez hasonlóan az emberi testről készült rétegfelvételek. Néhány szelet alapján lehetséges háromdimenziós kép előállítása is. A felvételek élessége messze felülmúlja a CT-ét, az agy MR-képén pl. elkülöníthető a fehér- és a szürkeállomány is. Az MR fontos vizsgáló eljárás a daganatok kimutatásában, és minden eddiginél több információt nyújt az idegrendszer tanulmányozásához. Előnye, hogy nincs a röntgensugárhoz hasonlóan káros hatása, és általában kontrasztanyagot sem kell használni. Hátránya, hogy a vizsgálat viszonylag hosszú ideig tart, és egy 2 m hosszú, 60 cm átmérőjű csőben zajlik, ezért klausztrofóbiás betegeknél szinte kivitelezhetetlen. A vizsgálatot megakadályozó másik tényező a nem MR-ezhető fémprotézis.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag