+7° - +22°
Kettős front

Katasztrofális egészségügyi kiadások

A magyar háztartások kiadásaik 5,5 százalékát fordították közvetlenül egészségügyi célokra 2014-ben. Ezek a kiadások a háztartások 21,6 százaléka számára katasztrofálisak voltak: belökte a szegénységi küszöb alá, vagy ott tartotta őket.

A Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése (MÉRTÉK) a lakosság egészségügyi kiadásait is vizsgálta. Megállapította, hogy az egészségügyi kiadások elleni pénzügyi védelem az egészségügyi rendszerek célrendszerének egyik fontos összetevője. A pénzügyi hozzájárulások igazságossága két kritikus aspektusban jelenik meg: az egészségesek és a betegek közötti kockázatközösségben, valamint a különböző jövedelmi, vagyoni szintek közötti kockázatmegosztásában.

orvosi számla
Nemcsak az egészségi állapotunk, hanem a családok egészségügyi kiadásai is aggasztóak

A háztartások által fizetendő közvetlen kiadások terhének mértéke függ az adott egészségügyi rendszer finanszírozásának mikéntjétől. Magyarországon az egészségügy finanszírozását nagyobbrészt a kötelező társadalombiztosítás fedezi. Bizonyos egészségügyi szolgáltatások kiegészítő térítési díj mellett vehetőek igénybe. A receptre felírt gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és gyógyfürdő-szolgáltatások részben támogatottak - olvasható a tanulmányban. Az is kiderül belőle, hogy 2014-ben a háztartások kiadásaik 5,5 százalékát fordították közvetlen egészségügyi kiadásokra. Ezek a kiadások a háztartások 21,6 százaléka számára jelentettek katasztrofális kiadást, vagyis költötték a létfenntartási küszöb feletti kiadásaik legalább 40 százalékát közvetlen egészségügyi kiadásokra; a kiadások által az adott háztartások a szegénységi küszöb alá kerültek, vagy már eleve a szegénységi küszöb alatt álltak.

Azokban az országokban, ahol a kiadások nagy részét kötelező társadalombiztosítás vagy adó fedezi, és a közvetlen kiadások nem haladják meg az összes egészségügyi kiadás 15 százalékát, a katasztrofális kiadásokkal sújtott háztartások aránya is alacsonyabb. Magyarországon a közvetlen kiadások ennél a mértéknél lényegesen magasabbak: 2014-ben az összes egészségügyi kiadás 28,3 százalékát tették ki.


A lakosság közvetlen egészségügyi kiadásainak aránya a háztartások összes kiadásán belül 5-6 százalék között ingadozik az egyes régiókban. A közvetlen kiadások százalékos aránya a Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb: 5,9 százalék, Észak-Magyarországon pedig a legalacsonyabb: 5 százalék. A katasztrofális kiadásokat szenvedő háztartások részaránya 2014-ben az Észak-Alföldön volt a legnagyobb (28,9 százalék), Nyugat-Dunántúlon pedig a legkisebb (16,9 százalék). Az egy napra jutó táppénz összege átlagosan 3284 forint volt. A legmagasabb érték Közép-Magyarországot (3687 forint), a legalacsonyabb pedig Dél-Alföldet jellemezte (2980 forint).

Államilag támogatott gyógyszert 2014-ben 10 ezer lakosból 7432-en váltottak ki, átlagosan évi 39 959 forint ártámogatással. A gyógyszer-ártámogatási kiadásokhoz kapcsolódó, 10 ezer lakosra jutó betegszámok a Dél-Alföldön voltak a legmagasabbak (7600 gyógyszerkiváltó / 10 ezer lakos), és Közép-Magyarországon a legalacsonyabbak (6918 gyógyszerkiváltó / 10 ezer lakos). A közvetlen egészségügyi kiadások százalékos aránya 2011 és 2014 között folyamatos emelkedést mutatott. Hasonlóképpen nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya is, amelyek katasztrofális kiadásokat szenvedtek el.

katasztrofális
Forrás: MÉRTÉK tanulmány

A társadalmi-gazdasági helyzet és az egészségi állapot összefügg: a szegényebbeknek általában rosszabb az egészségi állapotuk, tehát az egészségügyi ellátás iránti szükségleteik (és azok költségei) nagyobbak, mint a jobb anyagi helyzetben lévőké. A kielégítetlen egészségügyi szükségletek vizsgálatából kiderült, hogy 2014-ben a megkérdezettek 2 százalékának volt olyan egészségügyi szükséglete, amelyre az ellátást a magas költségek miatt nem vette igénybe. Míg a legmagasabb jövedelmi ötödben a megkérdezettek csupán 0,2 százaléka nem vett igénybe egészségügyi szolgáltatást a magas költségek miatt, a legalacsonyabb jövedelmi ötödbe tartozók esetén ez az arány 5,9 százalék.

A népességfogyás Magyarország egyik legnagyobb problémája. Ennek nemcsak az az oka, hogy kevés gyermek születik, hanem hogy a meglévő életekkel nem bánunk elég gondosan. Több mint 32 ezer ember halála megelőzhető lett volna csak 2014-ben. A részleteket a Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelése (MÉRTÉK) tárta fel. Részletek! 

Minél nagyobb egy szolgáltatás vagy egészségügyi árucikk közvetlen költsége, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a beteg nem veszi igénybe az orvosilag szükséges ellátásokat vagy nem váltja ki a felírt gyógyszereket. Táppénz esetében a szolgáltatás igénybevételének mellőzése úgy jelenhet meg, hogy amennyiben a táppénz nem pótolja megfelelő mértékig a páciens bevételeit, úgy betegen is dolgozik a bevételkiesés elkerülése érdekében. A vizsgált adatok alapján elmondható, hogy a magasabb jövedelműek kevésbé veszik igénybe a táppénz-ellátást.

Forrás: MÉRTÉK

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag