Így ismerhetjük fel a magyar gyógyszereket

HáziPatika

Napjainkra több mint száz országban gyógyítanak és gyógyulnak magyar gyógyszerrel. A hazai gyógyszergyártók még 2014-ben hozták létre a Magyar Gyógyszer Védjegyet, hogy az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálja a Magyarországon készült vagy kutatott/fejlesztett gyógyszerekről. A védjegyhasználók most átfogó edukációs, országos kampányt indítottak a hazai gyógyszerek megismerése érdekében.

Amikor kibontjuk egy jól ismert, akár már generációk óta hatékonyan gyógyító készítmény dobozát, bele sem gondolunk abba, hogy egyetlen tabletta mögött mennyi érték, tudás és tradíció van. Talán kevesen tudják, hogy a hazai gyógyszergyártás milyen jelentős mértékben járul hozzá a magyar betegek gyógyításához és a nemzetgazdasághoz, ráadásul teszi mindezt több mint 100 éve - olvasható a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A koronavírus-fertőzés megelőzésében is segíthet majd az állatokon már tesztelt, magyar fejlesztésű gyógyszer. Részletek itt.

A magyar gyógyszeripar évtizedek óta rendkívüli potenciállal rendelkezik: a nemzet- és külgazdaság fontos húzóágazata, az ország versenyképességének egyik kulcsszereplője, nagy foglalkoztató, egyben a leginnovatívabb feldolgozóipari ágazat. Az iparág teljesítményt, termelékenységet, hozzáadott értéket és az exportot tekintve is kiemelkedő. A magyar gyógyszergyártók az ország legjelentősebb beruházói, foglalkoztatói között vannak, és számos hazai vállalatnak, vállalkozásnak adnak folyamatosan munkát. Az ágazat emellett élen jár az innovációban: a hazai gyógyszergyártók átlagosan 70-80 milliárd forintot költenek évente kutatás-fejlesztésre.

Védjegy mutatja meg, mely gyógyszerek képviselik a hazai gyógyszeripart
Védjegy mutatja meg, mely gyógyszerek képviselik a hazai gyógyszeripart. Fotó: Getty Images

Magyarországon kívül a világ több mint száz országában gyógyulnak magyar gyógyszerrel: a hazai gyártók termékeinek 82 százalékát külföldön értékesítik, az exportból származó árbevétel megközelíti a 900 milliárd forintot. A magyar gyógyszeripar exportorientáltságának köszönhetően Magyarország gyógyszer-külkereskedelme a visegrádi országokkal összevetve is kiemelkedő. Egyedül Magyarországról mondható el, hogy nagyobb értékben exportált gyógyszereket külföldre, mint amekkora értékben importra szorult.

A koronavírus-járvány okozta válság rámutatott, hogy Magyarország számára nagy előny, hogy az országban történelme van a gyógyszergyártásnak, és így biztos lábakon áll a termelés. 2020 kihívásokkal teli év volt minden szektor és minden iparág számára, ami nemcsak a nemzetgazdaság, de a nemzet biztonsága szempontjából is az események középpontjába állította a magyarországi gyógyszergyártást.

A hazai gyógyszeripar számos betegségre kínál terápiát, de elsősorban olyan egészségügyi panaszokra, amelyek a magyar társadalmat leginkább sújtják: szív- és érrendszeri megbetegedésekre, anyagcserezavarokkal kapcsolatos kórképek kezelésére, és idegrendszeri megbetegedésekre. "A MAGYOSZ azzal a céllal létre hozta létre a Magyar Gyógyszer Védjegyet, hogy az orvosokat, gyógyszerészeket, betegeket hiteles forrásból informálja a Magyarországon készült vagy kutatott, fejlesztett gyógyszerekről. A védjegy használatára kizárólag a MAGYOSZ ad engedélyt, elsősorban azért, mert fontosnak tartjuk, hogy segítsük a szakemberek és a laikusok eligazodását a gyógyszerek kiválasztása során" - mondta el dr. Greskovits Dávid, a MAGYOSZ elnöke.


Minden olyan gyógyászati céllal forgalomba helyezett termék jogosult lehet a Magyar Gyógyszer Védjegyet használni, amely a védjegy használatára vonatkozó követelménynek eleget tesz. Kizárólag arra a gyógyszerre kerülhet fel a védjegy, amely magyar forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik, valamint legalább egy további, Magyarországhoz szorosan kapcsolódó, kutatás-fejlesztési vagy gyártási tevékenységgel összefüggő, külön szabályzatban lefektetett feltételnek megfelel. Jelenleg tizenegy tagvállalat felel meg a MAGYOSZ szigorú követelményrendszerének, illetve döntött úgy, hogy használja a Magyar Gyógyszer Védjegyet.

"A hazai gyógyszergyártás immár egy évszázada segíti a magyar orvosok, gyógyszerészek gyógyító munkáját. A házi- és szakorvosok, valamint a patikákban dolgozó gyógyszerészek ismerik és elismerik a Magyar Gyógyszer Védjeggyel ellátott készítményeket. Arra ösztönzünk mindenkit, hogy forduljanak bizalommal ezekhez a szakemberekhez" - tette hozzá dr. Greskovits Dávid.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag