+7° - +22°
Kettős front

Idehaza is elindult a gyógyszerészi gondozás

A gyógyszerészi gondozás lehetővé teszi, hogy gyógyszerészek a patika területén vérnyomást vagy vércukorszintet mérjenek, a gyógyszerszedésről konzultáljanak a beteggel és annak orvosával is.

Magyarországon átfogó rendszer született a betegellátás biztonsága érdekében, a BELLA (Betegellátók Akkreditációja a biztonságos betegellátásért) program keretében. Az egészségügyi ellátórendszer egyik jelentős hatékonysági problémája, hogy a gyógyszeres terápiák eredményessége nem éri el a kívánatos szintet a nem megfelelő gyógyszer alkalmazási, szedési gyakorlatok miatt. Ezen segít a BELLA program keretében kialakított gyógyszerészi gondozási program.

Már a nyugati társadalmakban lévő gyógyszertári világban is észrevehető az a szemléletváltás, miszerint a gyógyszertárnak nemcsak logisztikai helynek kell lennie, hanem egyfajta egészségközpontnak is. A gyógyszerészi gondozási tevékenység kitekintést jelent a gyógyszertár kiskereskedelmi vonalából.

Ügyeletes patikák

Oldalunkon megkeresheti az Önhöz legközelebb eső ügyeletes patikát is! Kattintson ide!

A BELLA projekt keretében a gyógyszerészi gondozás alapelveit gyakorló gyógyszerész szakemberek dolgozták ki. A gyógyszerészi gondozási tevékenység hozzájárul a lakosság biztonságosabb gyógyszeralkalmazásához, ennek következtében elkerülhetőek azok a kockázatok, amelyek az együtt szedett gyógyszerek, az ellenkező hatású készítmények vagy rosszul alkalmazott szerek következtében léphetnek fel.

A program elősegíti továbbá a betegek időben történő orvoshoz irányítását, az ezt indokló tünetek korai felismerésével. A gyógyszerészi gondozás gyakorlata lehetővé teszi a gyógyszerészek számára a patika területén az olyan tevékenységek végzését, mint a betegek vérnyomásának vagy vércukorszintjének ellenőrzése egy erre a célra elkülönített gondozási helyiségeben.

Gyógyszerészekhez is fordulhatnak a betegek

Gyógyszerészekhez is fordulhatnak a betegekA BELLA minél hatékonyabb működésének érdekében 50 patika tesztelte gyakorlatban a szakemberek által fejlesztett szabályozókat, irányelveket és az ezeket támogató betegregisztrációs szoftvert. A gyógyszerészi gondozási tevékenységet a BEGONIA (BEteg GONdozás Informatikai Alapprogram) elnevezésű betegregisztrációs program támogatja, korábban nem működött regisztrációs szoftver a gyógyszertárakban.

A hozzájuk fordulók egészségügyi panaszait, gyógyszerérzékenységét vagy a jelentkező mellékhatásokat a gyógyszerészek mostanáig mindössze "fejben dokumentálták", ami csak a visszatérő betegek esetében lehetett visszaidézni. A patikusok kérdéseire adott válaszokat az új program segítségével rögzíteni lehet és a BEGONIA ajánlást is ad a beteg gyógyszerelésére vonatkozóan az irányelvek alapján. Azt azonban a gyógyszerész dönti el, hogy a rendszertől kapott ajánlást alkalmazza-e, de tapasztalatai alapján saját ajánlást is feltölthet a rendszerbe. Az ajánlásokat a gyógyszerész kinyomtatva tudja átadni a beteg számára.

Mivel a BEGONIA program nemcsak a betegeket, hanem az együttműködő háziorvosokat is rögzíti, így a patikus referáló levelet továbbíthat közvetlenül a beteg háziorvosának, ha ezt indokoltnak ítéli. A patika a gondozási tevékenységgel az orvosok munkáját egészíti ki: az általuk nem látott, egyébként rizikótényezővel bíró betegcsoportot hivatott segíteni, hogy a lehető legrövidebb időn belül azonosítható legyen az egészségügyi probléma a beteg és az orvos számára egyaránt.

A projektgazda Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) a programot konzorciumi együttműködésben valósította meg a Semmelweis Egyetemmel, a Debreceni Egyetemmel és a 'Gyógyszerészi Gondozásért' Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal, amely tagokat nyílt pályázat keretében választotta ki.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag