Huszonöt éve végeznek itthon szívátültetést

Történelmi napnak nevezte a huszonöt évvel ezelőtti első magyarországi szívátültetést Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Ez az évforduló reményt ad a szívre váróknak, ugyanakkor elismerés azoknak, akik azon dolgoznak, hogy ilyen jelentős sikereket tudjanak elérni a szívgyógyászatban - mondta a klinikaigazgató az első magyarországi szívátültetés huszonötödik évfordulója alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az első magyarországi szívátültetést 25 évvel ezelőtt Szabó Zoltán professzor, a klinika akkori igazgatója végezte el az akkor 29 éves Schwartz Sándoron. A műtét után két héttel újabb szívtranszplantációt hajtottak végre a klinikán, akkor Koncz Antal kapott új szervet. Ő három évvel ezelőtt ismét szívműtéten esett át, immár pedig a második szívvel él.

A szívátültetést leghosszabb ideig túlélő férfi, John McCafferty 33 évvel az életmentő műtétje után hunyt el 2016 februárjában.

Schwartz Sándor azt mondta, nem bánta meg, hogy akkor vállalkozott a műtétre. Azóta tudja, hogy az új szív új lehetőség az életre. Hozzátette, kitartást kíván azoknak, akik új szívre várnak, "nem kell csüggedni, el fog jönni az ő idejük is".

Az első operáció óta 412 szívátültetés történt a városmajori klinikán. Ez körülbelül 90 százaléka a hazai szívtranszplantációknak, a többit a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben végezték el, főként gyermekeken.

Az első tíz között a világon

Az elmúlt öt év nagy változást hozott a szívtranszplantáció területén, hiszen létrehozták az új transzplantációs intenzív osztályt, Magyarország csatlakozott az Eurotransplanthoz és megkezdődött a nemzetközi szintű műszívprogram.

Az elmúlt öt esztendő során több szívátültetést végeztek a klinikán, mint az azt megelőző húsz évben. Tavaly 51 ilyen beavatkozást hajtottak végre, ezzel a szívklinika az európai centrumok rangsorában a második helyet foglalja el, világviszonylatban pedig az első tíz között van.

Összesen több mint 400 szívátültetést hajtottak végre a városmajori klinikán
Több mint 400 szívátültetést hajtottak már végre a városmajori klinikán (fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Merkely Béla elmondta, minden donorszívet megpróbálnak hasznosítani, így december 28-án például három, január 2-án pedig két szívátültetést végeztek el. A műtétek csaknem felét ráadásul vér nélkül végzik, vagyis a beavatkozások során a beteg nem kap idegen vért.

A klinikaigazgató beszélt arról is, hogy szeretnék a várólistára kerülést gyorsítani, az utánkövetést javítani és ehhez egy új szívtranszplantációs osztályt létrehozni.

Több mint félezer szervátültetés

Szabolcs Zoltán szívsebész, a szívátültetési várólista-bizottság elnöke kifejtette, az elmúlt évben 63 beteg került fel a szívátültetési várólistára, összesen pedig 109 beteg fordult meg ezen a listán, és 47 százalékuk kapott új szívet. A várólistás betegek halálozási aránya 9 százalék, ami megfelel a nemzetközi adatoknak.

A várólistára kerülés és a műtét között eltelt idő eltérő az egyes esetekben: van, akinek szinte azonnal ajánlanak szívet, de olyan is, aki két évet vár a megfelelő szervre. Annak érdekében, hogy minél több rászoruló kerüljön fel az szívátültetésre várók listájára, 2017-ben országjáró, felvilágosító kampányt indítanak.

Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója elmondta, 692 új beteg került fel tavaly a transzplantációs várólistára. Három olyan donor volt, aki egy év alatti, míg a legidősebb 65 éves volt.


Tavaly Magyarországon 587 donorszervet távolítottak el, ebből 60 szívkivétel történt. A 2016-os évben 504 szervátültetést végeztek Magyarországon.

Százaknak jelent esélyt a szívtranszplantáció

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár szerint az intézmény méltán lehet büszke sikereire. Hozzátette, a kormány nagymértékben elismeri az oktatás, a kutatás és a gyógyítás egységét, ezért dolgozták ki az orvosképzés fejlesztési stratégiáját. A programra a kormány 150 milliárd forintot szán.

Ladányi Márta egészségügyi ágazati koordinációs helyettes államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországon 300 ezer szívelégtelenséggel élő beteget kezelnek, és néhány százra tehető azok száma, akik számára a szívátültetés jelenti az egyetlen reális esélyt. Ezért is volt jelentős lépés, amikor Magyarország 2012-ben csatlakozott az Eurotransplanthoz, hiszen ezzel nőtt a szívátültetések esélye.

Megemlítette azt is, hogy a kormány a városmajori klinikának 800 millió forint támogatást nyújtott, további 900 millió forintot pedig arra fordított, hogy lehetővé vált tavaly december óta a magyarországi tüdőtranszplantáció. Korábban a magyar betegeken Bécsben végezték a tüdőátültetést.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag