Hosszú és dicsőséges út előtt a Petz Kórház

A nyugat-dunántúli régió jelentős kórházává és oktató központjává kíván válni a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház. Az első lépések már megtörténtek, kövesse nyomon cikkünkkel az intézmény fejlődését!

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház jogelődjeivel együtt közel 260 éve végez járó- és fekvőbeteg ellátást. Az alapkőletétel még 1749-ben, Mária Terézia uralma alatt történt. A kórház azóta több épülettel és telephellyel bővült, a '70-es és a '80-as évek beruházásainak eredményeként ma egy teljesen új, modern intézmény látja el a megye és az egyes szakterületek régiós egészségügyi feladatait.

Elismerések

Névadója a világszerte ismert sebész, aki maga is igazgatója volt az akkor még Szentháromság névre hallgató kórháznak. Vezetése alatt klinikai színvonalra fejlesztette az intézményt, a gyomor-bélvarrógép feltalálásával pedig kivívta magának a szakma elismerését.

De nemcsak az egykori vezető, a kórház is több cím büszke tulajdonosa lett az idők során: ilyen az 1986-ban az Egészségügyi Minisztérium által ajándékozott "Kiváló Intézmény", a WHO és az UNICEF által adományozott 1995-ös "Bababarát Kórház" cím és a 2008-ban átadott "Életet ajándékozó kórház" elismerés a Magyar Kórházszövetségtől.

A kórháznak továbbra is legfontosabb célkitűzései között szerepel a betegek elégedettsége, aminek külön szolgáltatásokkal és a korszerű technológiai berendezésekkel is szándékában áll eleget tenni.

Az oktatásban is jeles

A kórház a minőségpolitikája mellett az orvostovábbképzéssel is igyekszik öregbíteni a hírnevét. 1996 óta a Széchenyi István Főiskola (majd Egyetem) egészségügyi képzéseinek elméleti oktatásában vesznek részt a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház munkatársai, és az intézmény biztosítja a klinikai gyakorlatokat is. Jelenleg ápolás és betegellátás (ápoló és szülésznő szakiránnyal), egészségügyi szervező, szociális munka szakon szerezhetnek Bsc végzettséget az itt tanuló hallgatók.

Szakambulanciák az épületen belül

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház kiemelt figyelmet fordít a betegségek megelőzésére, az egészséges életmód kialakítására. Diabetológiai Szakambulanciáján a szakemberek nyomon követik a cukorbetegségben szenvedők terápiáját, szűrést, tanácsadást végeznek, így kívánják elkerülni a lehetséges szövődményeket.
Hasonlóképp járnak el a Hipertónia Szakambulancián, ahol a magas vérnyomás, illetve a helytelen vérzsírszint kezelésére nyújtanak komplex kezelést gyógyszer, diéta és mozgás formájában.

A lélek ereje

Legyen szó járó- vagy fekvőbeteg-ellátásról, a kórházakban eltöltött idő minősége meghatározó a gyógyulás szempontjából. Az orvos kommunikációja, a tárgyak színei, formái, a térelrendezés mind közvetítőként hatnak a betegre, nem véletlen, hogy a gyermekosztályokat színes rajzokkal, növényekkel dekorálják. A győri kórház rendszeresen végez betegelégedettségi felmérést annak érdekében, hogy a betegek érdekeit minél magasabb színvonalon szolgálja.

Minőségpolitikájának részeként értelmezi az emberi méltóság és a személyiségi jogok tiszteletben tartását, ezen kívül biztosítja a lelkipásztori kapcsolat-felvétel lehetőségét és Szociális Szolgálatot üzemeltet. Ez utóbbinál a munkatársak segítő beszélgetéssel, családlátogatással, információ szolgáltatással, szociális ügyintézéssel kívánnak tenni a hozzájuk fordultak lelki egészségéért.

Hogyan tovább?

A Petz Aladár Megyei Oktató Kórház olyan régiós vezető kórházzá kíván válni, ami közel 1500 ággyal rendelkezik és kiválóan megfelel a kor technikai és orvos-szakmai előírásainak. Az orvostanhallgatóknak a Széchenyi István Egyetem bázisára alapozva egyetemi szintű oktatási és tudományos központot kívánnak létrehozni - az orvosegyetemek mellett a hazai egészségügyi képzés egyik vezető intézményeként.
A tervek szerint mindezek 2000-2200 dolgozó stabil munkahelyét jelentené.

Jelenleg a kórház felnőttképzési intézménnyé való minősítése zajlik, külön szolgáltatásként pedig már igénybe vehető a komfort kórterem és a 4D szülészeti ultrahang vizsgálat is.
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház
Főigazgató:Dr. Varga Gábor
Fenntartó:Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat
Kórházalapítás:1979
Vonzáskörzet:megyei, egyes szakterületeken régiós
Fekvőbeteg ellátó osztályok száma:54
Szakrendelések száma:45
Diagnosztikai egységek száma:20
Ellátott fekvőbetegek száma:50 ezer/év
Ellátott járóbetegek száma:1,2 millió/év
Orvoslétszám:337
Tudományos fokozattal rendelkezők száma:18
Egészségügyi szakdolgozói létszám:1486
Aktív betegágyak száma:1035
Alapítvány: Győri Kórházért Alapítvány
Bankszámla száma: 10200249-33019345-00000000


Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag