+13° - +25°
Nincs front

Hogy kerülnek piacra az "utángyártott" gyógyszerek?

A generikus vagyis "utángyártott" gyógyszerek törzskönyvezési eljárása némileg különbözik az originális készítményekéhez képest, ezeknél a szereknél másra kell figyelni a gyártóknak, mint például a szabadalmi idő és az egyenértékűség.

Miben különböznek a generikumok?

A generikus gyógyszerek olyan hatóanyagot tartalmaznak, melyek szabadalmi oltalma már lejárt, vagyis hosszú évek óta forgalomban van. Ez alatt az idő alatt nagyon sok információ gyűlt össze a hatóanyagról, annak alkalmazásáról, és ritka mellékhatásairól. A törvénykezés emiatt úgy rendelkezik, hogy a generikus gyártóknak nem kell megismételniük mindazokat a vizsgálatokat, amelyeket az eredeti készítménnyel elvégeztek. Amennyiben az egyenértékűség bizonyított, nem szükséges a generikum további klinikai vizsgálatát előírni, azaz egyenértékűség alapján törzskönyvezhető. Ugyanis az ismételten elvégzett hosszadalmas, költséges állatkísérletes és humán vizsgálatok árát a betegbiztosítóknak, végső soron a betegnek kellene megfizetnie, és ez fölösleges idő- és pénzpazarláshoz vezetne. A generikus előállítók másik engedménye, hogy az oltalmi idő lejárta előtt végezhessenek a szabadalom tárgyát képező hatóanyaggal törzskönyvezést célzó vizsgálatokat, elsősorban bioegyenértékűségi vizsgálatokat. Ezáltal lehetővé válik számukra, hogy akár már egy nappal az oltalmi idő lejárta után piacra dobhassák a hasonmás készítményt.

Generikus készítmények regisztrálása egyszerűsített eljárással

Ha egy generikus gyógyszerkészítmény valóban egyenértékű egy másik, már regisztrált (és forgalomban lévő), azonos hatóanyagot tartalmazó, azonos gyógyszerformájú készítménnyel, akkor törzskönyvezési eljárása során a generikum gyártójának kérésére az értékelésnél figyelembe lehet venni mindazokat az adatokat, ismereteket, amelyeket az originális gyógyszer gyártója a hatóság rendelkezésére bocsátott.

Az egyszerűsített generikus törzskönyvezési eljárás lényege, hogy a hatóság törzskönyvi bejegyzést megelőző értékelő munka során a törzskönyvezés három alapfeltétele, a minőség, a hatásosság és a relatív ártalmatlanság közül csak a minőséggel foglakozik részletekbe menően. Ennek az az oka, hogy az originális és a generikus gyógyszer hatóanyaga ugyanaz, ezért a hatásosság és a relatív ártalmatlanság nem különbözhet, mert ugyanarról az anyagról van szó. A hatásosság értékelésére szolgáló orvosbiológiai vizsgálatok az egyenértékűség megállapítása esetén a továbbiakban csak a hivatalos gyógyszerinformáció ellenőrzésére szorítkoznak. A kísérőiratok, mint a szakemberek tájékoztatására szolgáló alkalmazási előírás és a pácienseknek szóló betegtájékoztató szövege természetesen nem térhet el lényegesen a referenskészítményétől.

Abban az esetben azonban, ha a forgalomba hozni kívánt készítmény terápiás javallata(i) eltér(nek) a már forgalomban lévőtől, vagy más módon, illetve más dózisban tervezik alkalmazni a készítményt, a vonatkozó hatástani, toxikológiai és/vagy klinikai vizsgálatok eredményeit is be kell nyújtani. Ugyancsak ez a teendő a szupergenerikusoknál és a generikus plusz készítményeknél.

Milyen dokumentumokat kell benyújtani az egyszerűsített eljárás során?

A kérelmező benyújtónak bizonyítania kell készítménye, illetve a referenciatermék bioekvivalenciáját, vagyis egyenértékűségét. A termék hatékonyságának és biztonságosságának szakszerű megítélése érdekében pontosan meg kell jelölni, hogy milyen bomlástermékek keletkeznek a gyógyszer tárolása során. Hasznos lehet az originális és a generikus termék hatóanyag kioldódásának összehasonlító vizsgálata, valamint a hatóanyag és a készítmény bomlástermékeinek összehasonlítása. A gyártónak indokolnia kell a készítményben található segédanyagok alkalmazásának szükségességét. A segédanyagoknak jól ismerteknek, ártalmatlanoknak kell lenniük, továbbá összhangban kell állniuk a készítmény gyógyszerformájával, illetve annak biztonságosságával és hatékonyságával.

A hatóság szerepe

A törzskönyvi dokumentumokat értékelő hatóság a termék törzskönyvezhetőségének, gyógyszerré nyilvánításának elbírálásán kívül az originálissal való helyettesíthetőséget is meg kell állapítania. Ez természetesen a bioekvivalencia vizsgálatok alapján történik. A hatóság az egyenértékűnek nyilvánított szerek listáját minden negyedévben az Egészségügyi Minisztérium honlapján közzéteszi.

A generikumok törzskönyvezésének nagy hátráltatója - a szabadalom

A szabadalom oltalmi ideje Európában is, nálunk is 20 év, ez azonban a gyógyszermolekula felfedezésétől számít. A gyógyszerekre vonatkozó szabadalmak esetén az oltalom idejét megtoldják az évekig tartó vizsgálatok és a hosszadalmas hatósági engedélyeztetés miatt a hasznosításból kieső évekkel. A gyógyszerek tényleges szabadalmi ideje, vagyis a profit szerzés ideje ugyanis arra az időtartamra korlátozódik, ami a forgalomba hozatali engedély megszerzésétől a szabadalom lejártáig tart, ez átlagosan 10 évre tehető. A szabadalmi oltalmi időt a gyógyszer első európai forgalomba hozatali engedélyének megszerzésétől számított 15 évre, vagy a szabadalom bejegyzésétől számított 25 évre terjeszti ki, attól függően, hogy melyik a hosszabb, és ezáltal kedvezőbb a gyártó számára. Bármelyik eset is valósuljon meg, a meghosszabbítás időtartama legfeljebb 5 év lehet.

Mindezek ellenére szabadalommal védett termékkel is végezhetők legálisan olyan kísérletek, amelyek a találmány továbbfejlesztését, a tudományos fejlődést szolgálják. A magyar törvény egyértelműen ide sorolja a gyógyszerek törzskönyvezését célzó vizsgálatokat is.

A generikus gyógyszerek törzskönyvezése a hatóanyag ismert tulajdonságai miatt lényegesen leegyszerűsödött, a szabadalom lejárta után bármelyik cég kezdhet generikust gyártani, a piac nyitott.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag