+16° - +35°
Nincs front

Hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás

2012. április 1-jén lépett életbe az új gyógyszerfelírási rend, amely szerint a sztatin típusú koleszterincsökkentők elrendelése esetén az orvos nem a gyógyszer nevét, hanem csak a hatóanyagot írhatja fel a receptre.

Miért jelent ez pontosan?

Ha egy gyógyszer hatóanyaga, hatáserőssége és gyógyszerformája (tabletta, filmtabletta vagy kapszula) is azonos, és a gyógyszerészeti hatóság megbizonyosodott arról, hogy a gyógyszerek hatásának időbeli lefutása megegyezik, akkor ezeket egyenértékűeknek és egymással helyettesíthetőeknek nyilvánítják. Ez azt jelenti, hogy ha két gyógyszer hatóanyaga, a hatóanyag mennyisége és gyógyszerformája azonos, akkor nyugodtan át lehet váltani egyik gyári készítményről a másikra, a csere nem fog negatív következménnyel járni a terápia szempontjából.

Ez alapján április 1-től öt sztatin típusú koleszterin-csökkentő (szimvasztatin, pravasztatin, fluvasztatin, atorvasztatin, roszuvasztatin) esetén az orvosnak nem kell gyógyszernevet a vényre írnia, csupán a hatóanyag nevét, a hatáserősséget és a gyógyszerformát. Ezen információk alapján a patikai rendszer kiadja a megfelelő gyógyszerek listáját és azok árát is, és a gyógyszerésznek ezek közül a legolcsóbbat kell felajánlania a páciensnek. Az orvos a vényen jelölheti a beteg egyéni gyógyszerérzékenységét, amelyet a gyógyszerkiválasztás folyamán azonban a gyógyszertárban is figyelembe kell venni.

Miért volt szükség ilyen intézkedésekre?

A lakosság egészségi állapotának romlása következtében egyre több gyógyszert fogyasztunk, mely jelentősen megterheli a betegek, különösen a legtöbb gyógyszert fogyasztó nyugdíjasok vagy krónikus betegek pénztárcáját. Az állam ezért igyekszik átalakítani a gyógyszer-támogatási rendszert, hogy segítse a lakosságot. A gyógyszer-támogatási rendszer átalakításának mostani lépése a hatóanyag-alapú gyógyszerfelírás bevezetése a sztatin-típusú koleszterinszint-csökkentők esetében.

Hogyan segíti ez a gyógyszerkasszát?

A kezelőorvostól nem lehet elvárni, hogy a gyógyszerek folyton változó árait nyomonkövesse, és betegének mindig a legolcsóbbat írja fel. A patikában azonban a recept beütésével azonnal kiadja a rendszer, hogy melyik gyártó terméke a legolcsóbb, és a gyógyszerész azt ajánlja fel a páciensnek. Bár a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelést elvileg régóta lehetővé teszik a jogszabályok, a gyakorlatban eddig talán sohasem alkalmazták. Április elsejétől azonban egyes koleszterinszint-csökkentőket csak így írhatják fel az orvosok. Mivel ezeket a gyógyszereket sokan szedik, vagyis nagy forgalmú hatóanyagokról van szó, ezért ennél a gyógyszercsoportnál hamar elválik, hogy eléri-e a célját az új szabályozás, vagyis csökkent-e a lakosság terhein. Ha a rendszer beválik, elképzelhető, hogy a jövőben más csoportoknál is bevezetik.

Nincs kivétel?

Az eddig említettek nem jelentik azt, hogy a beteg szigorúan csak a legolcsóbb készítményt kaphatja a patikában, vagyis ha egy gyártó nem a legolcsóbb a piacon, akkor nincs értelme árusítania a termékét. A jogszabály szerint egyrészt az orvosnak is megvan a joga arra, hogy indokolt esetben feltüntetheti az általa javasolt gyógyszerkészítményt, amely nem biztos, hogy a legkedvezőbb árú. Másrészt a betegnek is joga van a patikában választani a készítmények közül, a patikus a legolcsóbbat csak felajánlja, viszont nem köteles csak azt kiadni. Amennyiben a páciens ragaszkodik az előzőleg is alkalmazott "drágább" készítményhez, azt fogja kapni.

Szakmai szemmel

A törvény bevezetése előtt az ellenzők amiatt aggódtak, hogy még az egymással helyettesíthető szerek között is lehetnek különbségek, és emiatt nem szabad egyik percről a másikra más gyógyszerre átállítani a beteget pusztán "anyagi érdekből". Bár a hatóanyag és annak mennyisége azonos a két, egymással helyettesíthető készítményben, mégis előfordul, hogy a segédanyagok mások, és ez némi aggodalomra adhat okot. Viszont az új szabályozás értelmében az egyéni érzékenységet is fel kell tüntetni a recepten. Vagyis ha például valaki laktózérzékeny, a segédanyagként laktózt tartalmazó készítményt nem kaphatja, hiába az a legkedvezőbb árú.

Sokak szerint nem szabad a kezelőorvostól elvenni a gyógyszerválasztás jogát, hiszen ő ismeri legjobban a páciense állapotát és ezért az ő felelőssége a megfelelő készítmény elrendelése, amit nem lehet a gyógyszerészekre hárítani. A szakmai szervezetek azonban felhívták arra a figyelmet, hogy felkészültek a változásra, a patikusokat továbbképzésekkel is segítik, a gyógyszertárakban pedig részletes tájékoztatást kaphatnak a betegek is.

Hogy miért épp a koleszterin-csökkentők voltak az első gyógyszercsoport, ahol a hatóanyag-alapú felírást bevezették? Nos, a döntést szakmai indokokkal is alátámasztják. Ezek a szerek ugyanis folyamatos szedés mellett fejtik ki hatásukat, vagyis egy ilyen jellegű készítményváltás nem befolyásolja a hosszú távú hatékonyságukat. Újabb érv, hogy sok beteg épp a készítmények költségessége miatt hagyja abba a terápiát, hiszen a magas koleszterinszint nem fáj, vagyis akut tüneteket nem észlelnek, ha nem szedik a gyógyszert.

Az új szabályozás összességében a lakosság egészségi állapotának javítását célozza, hiszen a kedvezőbb árú készítmények a folyamatos gyógyszerszedést igénylő betegségek javulását, vagy legalább szinten tartását célozza.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+30, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában napos idő lesz, de gomolyfelhők is megjelennek az égen.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag