+13° - +25°
Nincs front

Ezek a szűrővizsgálatok ingyen vannak

Egészségünk megőrzéséhez, illetve különböző súlyos betegségek elkerüléséhez nélkülözhetetlenek a szűrővizsgálatok. Minél korábban fedeznek fel egy-egy problémát, annál jobbak az esélyeink a teljes gyógyulásra. Sokféle szűrővizsgálatot támogat az egészségbiztosítás is.

A háziorvos és a házi gyermekorvosok az adott korcsoport számára ajánlott valamennyi, a szakorvos pedig a kompetenciájába tartozó szűrővizsgálatok lehetőségére köteles felhívni a betegei figyelmét. A hatályos rendelet szerint a háziorvosnak a szűrővizsgálatok szükségességére is fel kell hívnia a páciens figyelmét.
Ha a biztosított az életkora szerint ajánlott szűrővizsgálat elvégzését kéri, azt az arra jogosult orvos nem tagadhatja meg. Erre csak akkor van lehetőség, ha az érintett egészségi állapota a vizsgálat elvégzését vagy annak eredményességét kizárja vagy ha a szűrővizsgálatot már elvégezték.

Az egészségbiztosítás keretében életkoronként a következő szűrővizsgálatokat vehetjük igénybe térítésmentesen.

Húszperces vizsgálat: rejtett betegségeink derülhetnek ki

A mozgásszervi szűrővizsgálat nemcsak a panaszok észlelése esetén, hanem a problémák megelőzése miatt is fontos. Kattintson!

Általában már a kórházban, vagy a hazaérkezés után a gyermek otthonában megvizsgálják az újszülötteket, a szűrővizsgálatok a fejlettségét ellenőrzik, és az esetleges fejlődési rendellenességek korai felismerését szolgálják. Ezek közé a vizsgálatok közé tartozik a testhossz, testtömeg és fejkörfogat mérése, az érzékszervek működésének vizsgálata, a csípőficam szűrése, valamint veleszületettanyagcsere-betegségekés enzimhiányok szűrése.

A kisgyerekeknél (0 és 6 éves kor között) rendszeresen végeznek szűrővizsgálatokat, melynek során ellenőrzik az életkornak megfelelő anyagcserét, az érzékszervek működését, az értelmi képességeket, a szociális fejlődést, illetve a fizikai állapotot. Célzott vizsgálattal ellenőrzik a fogak állapotát, a fogászati rendellenességeket. Szintén rendszeresen ellenőrzik az életkornak megfelelő fejlődést, az érzelmi, állapotokat, valamint különösen ügyelnek a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatokra. A kisfiúknál évente ellenőrzik a herék állapotát is.

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát

6 éves korig rendszeresen ellenőrzik a fogak állapotát

Az iskolásoknál, vagyis a 6-18 éves korosztálynál (illetve a 18 év feletti nappali tagozatos iskolai oktatásban részt vevő hallgatóknál) kétévente teljes fizikális vizsgálatot végeznek, ellenőrzik a pszichés, motoros, mentális, szociális fejlődést, a testmagasságot, a testtömeget, a testi fejlettséget és tápláltsági állapotot, a nemi fejlődést, az érzékszerveket és a színlátást. A mozgásszervek vizsgálatánál nagyobb hangsúlyt fektetnek a lábstatikai problémákra (ezzel szűrik például a lúdtalpasságot) és a gerincrendellenességekre. A rendszeres szűrővizsgálatok során a gyermekek vérnyomását is megmérik, a pajzsmirigyüket tapintásos vizsgálattal ellenőrzik. A szűrővizsgálatok körébe beletartozik a fogászati szűrés és gondozás is.

A felnőtteknél, vagyis a 18 éven felüli korosztálynál ingyenesek a rendszeres, az életkorral és a nemmel összefüggő betegségek szűrését célzó vizsgálatok, a környezeti tényezők rizikófaktorai által indukált megbetegedések megelőzését és korai felismerését célzó szűrővizsgálatok. Szintén ingyenes az évente egyszer elvégzett fogászati szűrővizsgálat, fizetni kell azonban a munkaköri alkalmasság megállapítását célzó vizsgálatokért.

21 éves korban végzik az úgynevezett felnőttkori alapstátusz meghatározását. Ilyenkor a családi anamnézist is frissítik (milyen betegségek voltak korábban a szülőknél, testvéreknél), rögzítik az életmódbeli tényezőket (táplálkozási szokások, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás). Meghatározzák a biztosított testsúlyát, haskörfogatát, testmagasságát, testtömegindexét, vérnyomást, vércukorszintet mérnek, felmérik a kardiovaszkuláris kockázatot. Emellett látásvizsgálatot és sztomato-onkológiai vizsgálatot is végeznek. A magasabb kockázatú egyéneknél egyéb vizsgálatokat is elvégezhetnek, például a vesebetegségek kiderítésére irányulókat. Ezeket a vizsgálatokat bizonyos időközönként, általában két-, illetve ötévente megismétlik.

A hölgyeknél 25 és 65 éves kor között háromévenkénti méhnyakszűrést, 45 és 65 év között pedig kétévente mammográfiát végeznek.

Életkortól függetlenül ingyenesek a sportegészségügyi vizsgálatok (kivéve a hivatásos sportolók egészségügyi ellátását), valamint a betegségek várható következményeinek, illetve szövődményeinek korai felismerését célzó vizsgálatokra.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag