Engedd, hogy ők is nyerjenek!

A sport mindenre megtanít - tartja a mondás. Fokozottan igaz ez a Magyar Speciális Olimpia Szövetség sportolóira, akik kivétel nélkül értelmileg sérült emberek. A sport, a mozgás csodát tesz velük: hatására megtanulnak örülni, nevetni és küzdeni is.

Külföldről indult

Az értelmileg sérült emberek nemzetközi szervezetét a Nemzetközi Speciális Olimpiai Mozgalmat (Special Olympics International) Eunice Kennedy Shriver alapította az USA-ban 1968-ban. Napjainkban több mint 160 ország tartozik a Speciális Olimpia Szövetséghez.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1988-ban ismerte el a Speciális Olimpia Mozgalmat, mint a világ egyetlen sportszervezetét, amely nevében viselheti az olimpia kifejezést.
Jelenleg több mint egymillió fogyatékossággal élő sportoló 26 téli és nyári olimpiai sportágban edz és versenyez.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség, amely kiemelt közhasznú szervezet, 1989-es diósjenői megalakulása óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmileg sérült, továbbá a halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját - vázolta a hazai szervezet filozófiáját és célkitűzéseit az elnök, Lengyel Lajos.
Elmondása szerint Magyarországon mintegy 300 000 értelmi fogyatékossággal élő ember él. Számukra óriási jelentőséggel bír a sportolás lehetősége. Fogyatékosságuk miatt viszont csak kevés lehetőség van arra, hogy az ép emberekkel azonos körülmények között sportolhassanak. Ezen kíván változtatni a hazai szövetség, amely a társadalmi hátrányok megszüntetése mellett is lándzsát tört.

A sport mindent jelent nekik

A Speciális Olimpia Mozgalom az értelmi fogyatékossággal élő embereknek olyan versenyrendszert biztosít, amelynek segítségével minden területen jelentősen csökkenthető a társadalmi kirekesztettség okozta hátrány.
Ez nemcsak egyszerűen sport, hanem jóval túl mutat azon. A versenyek előtt, közben és utána is hosszú évekre szóló barátságok kötődnek - említi az egyik legfontosabb tényt a szövetség elnöke.
A Speciális Olimpia sportolóinak hivatalos esküszövege angol nyelven a következőképpen hangzik: "Let me win; but if I cannot win, let me be brave in the attempt.", ami magyarul annyit tesz: "Engedd, hogy győzzek; de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran!" Aki akár egyetlen lépést is megtesz a sport irányába, az már győzött és sikert ért el - vallja Lengyel Lajos.
A mozgalom versenyrendszere az élsport szabályzatán alapul, de természetesen kisebb-nagyobb módosításokkal. Például atlétikában kalapácsvetést és gerelyhajítást nem rendeznek, mert ez veszélyt jelenthetne a résztvevők egészségére.
A mozgalom különleges szabályrendszerével megteremti a sérült emberek számára a siker és a győzelem esélyét. A versenyek lebonyolításában a gyógypedagógia, a sport és a sportszervezés szakemberei karöltve vesznek részt.
Az érintettek itt ún. divíziókban versenyeznek, ami biztosítja számukra az egyenlő feltételeket: minden versenyző a saját csoportján belül megközelítőleg azonos eséllyel indul.
A Magyar Speciális Olimpia Szövetség 1989 óta tervezi, szervezi és bonyolítja az enyhe, középsúlyos és súlyos értelmi fogyatékossággal élő, továbbá halmozottan fogyatékos emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját. A szervezetnek azóta több mint 100 tagszervezete működik az országban mintegy 3000 igazolt versenyzővel. A legjobb viszont az lenne, ha még ennél is több igazolt tagja lenne a szövetségnek, és természetesen azoknak is nőne a száma, akik szabadidejük hasznos eltöltése érdekében "csak úgy" elkezdenek sportolni - említi Lengyel Lajos.
A szövetség a területi versenyektől a téli- és nyári sportok világjátékaira való felkészülésig számos rendezvényt szervez, és évente mintegy 70-80 rendezvényen vesz részt. Az idén például Kecskeméten került megrendezésre a Nemzeti Játékok, ahol rengeteg önkéntes segítette a gördülékeny verseny lebonyolítást. Ez a verseny volt egyébként a jövő évi sanghaji nyári játékok kvalifikációs versenye is.
A világon a legjobbak között vannak a hazai sportolók, de már az is felér egy igazi győzelemmel, ha az érintettek önszántukból elkezdenek mozogni, sportolni.
A szövetség rengeteget küzd azért, hogy a mozgalom a magyar közvélemény számára is minél ismertebb legyen.
Hazánk jelenleg a következő 19 sportágban szervez versenyeket: atlétika, asztalitenisz, erőemelés, kerékpár, kézilabda, görkorcsolya, judo, korcsolya, kosárlabda, labdarúgás, alpesi sí, hófutás, tenisz, padlóhoki, torna, úszás, mozgásélmény program, szabadidősport, tollaslabda.
A halmozottan sérültek is egyre több sportlehetőséghez juthatnak, számukra építettek speciális tekepályát, és kialakítottak asztalitenisz helyszíneket.

Programok a sérültekért

A mozgásélmény program 6-7 éve honosodott meg hazánkban. Maga a program lehetőséget biztosít olyan értelmi sérülteknek is, akik tolóágyba, illetve kerekes kocsiba kényszerülnek.
Fantasztikusan működik a "get in to it" program is, amely arról szól, hogy épek és sérültek karöltve sportoljanak (labdarúgás, kosárlabda, úszás, atlétika), mozogjanak, és együtt szervezzék és rendezzék a versenyeket.
Az egészségügyi program is rendkívül fontos: versenyek előtt megvizsgálják az indulókat, sőt akinek például szemüvegre van szüksége, annak egy-két nap alatt el is készítik. A family-programot azért hívták életre, hogy a sérültek családtagjaikkal sportolhassanak. Ennek szintén nagy sikere van, csakúgy, mint a vendégvárós programnak, amely a versenyek helyszínén nyújt segítséget az elszállásolásban, a kulturális programok megszervezésében. Ilyenkor sokéves barátságok köttetnek. Kezdeményezik a testvérvárosok kapcsolatfelvételét is.

Fontos a népszerűsítés

A Szövetség célja, hogy a Speciális Olimpia minél szélesebb körben ismertté váljon, segítse, bátorítsa a sportolókat és ráébressze a társadalmat, hogy a fogyatékos emberek mindannyiunk segítségével teljes értékű életet élhetnek. A programokon résztvevő közismert személyek: olimpikonok, zenészek jelenlétükkel, támogatásukkal még inkább ráirányítják a társadalom figyelmét az értelmi fogyatékkal élő emberek mindennapi életére, tiszteletére és elismerésre méltó teljesítményére.
A Speciális Olimpia Játékokat minden évben egyre több televíziós társaság kíséri nyomon, s ezzel növekvő népszerűséget és presztízst biztosítanak e méltó verseny szellemének.
Az elfogadás, a tolerancia rendkívül fontos. Sok minden változott ezen a területen, de ez még mindig nem elegendő- vázolta a helyzetet a szövetség elnöke.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag