+13° - +31°
Nincs front

Egynapos sebészet

Az irodalom sokféle névvel illeti, ambuláns sebészetnek is hívják. Lényege, hogy a műtött egyetlen éjszakát sem tölt kórházban.

Alighanem legtöbbünk a műtét szó hallatán körülbelül egyhetes kórházi tartózkodásra gondol, pedig a műtéti beavatkozások egy jó része megfelelő feltételek mellett rövidebb kórházi ápolás mellett is elvégezhető.
A modernkori orvostudomány irodalmában már 1909-es dátummal találunk összefoglalót az ambuláns sebészetről, ami tehát korántsem újdonság, és aminek elterjedését az tette lehetővé, hogy a betegek ma már megfelelő otthoni szociális körülmények között élnek, képzettebbek, másrészt a diagnosztikai (ultrahang), aneszteziológiai és sebészi módszerek is sokat fejlődtek.
A gyermekellátásban az egynapos sebészet lehetőségének különösen nagy jelentősége van, mivel nagyszámú, viszonylag egyszerű beavatkozásra van szükség a gyermekbetegek körében, akik így nem is érzik magukat betegnek. A gyerekeket amúgy sem lehet magukra hagyni, tehát a körülöttük lévő felnőttek otthon egyben "ápolószemélyzetnek" is alkalmasak.
Egynapos ellátásban végezhető gyermeksebészeti műtétek a testüreg megnyitása nélkül járó beavatkozások (sérvműtétek, fitymaszűkület, húgycsőhasadék miatti beavatkozások, ajak- és szájpadhasadék miatti egyes műtétek, nyaki ciszták eltávolítása, felületes kimetszések, egyes plasztikai műtétek, ujjrendellenességek, elálló fül korrekciója, stb.) endoszkópos, laparoszkópos és thorakoszkópos (mellkasi) beavatkozások.
Jelenleg a műtétek 30-50%-a végezhető ebben a rendszerben, és ez az arány 70%-ra emelhető.

Az egynapos sebészeti ellátás menete

Az első fontos adatokat, információkat a műtéti előjegyzés alkalmával kérdezi meg, szerzi be az orvos. A szülőnek elmondják, mennyi ideig nem ehet, nem ihat a gyermek a műtét előtt. A részletes fizikális vizsgálat már a műtét reggelén zajlik, felveszik az anamnézist, a szülők részletes tájékoztatást kapnak az érzéstelenítés javasolt módjáról - amelybe egyben beleegyezésüket is kérik - és esetleges szövődményeiről. Olykor kiegészítő laboratóriumi vizsgálatokra is szükség lehet.
A legfontosabb a gyermekek lélektani felkészítése, hiszen mindenki fél az ismeretlentől, a műtét alatt az önkontroll időszakos elvesztésétől. A gyerekeket az is aggasztja, hogy el kell válniuk a szüleiktől.
A beavatkozás előtt a fél évesnél idősebb gyerekek mindig kapnak valamilyen nyugtató hatású készítményt, még akkor is, ha teljesen tisztában vannak a rájuk váró műtéttel és nyugodtak. Ha a feltételek a műtőben adottak, a szülő sem fél, és nem hátráltatja az orvosok és nővérek munkáját. Arra is egyre nagyobb az igény és a lehetőség, hogy a legközelebbi hozzátartozó a beavatkozás idejére is a kis páciens mellett maradjon.
A műtétek rendszerint altatásban zajlanak, de természetesen a választás mindig a beteg szempontjából a legkedvezőbb módszerre esik. A műtét utáni várható fájdalom megbecsülhető, ezért a fájdalomcsillapításra előre fel lehet készülni, ahogy az egyre fejlettebb analgetikumok használatával és megfelelő ellátás mellett a műtét utáni leggyakoribb szövődmény, a hányinger is minimálisra csökkenthető, ill. kiküszöbölhető.
Amikor a gyermek teljesen magához tér, légzése, keringése, koordinált mozgásai is rendben vannak, a szülők hazaviheti. Természetesen az otthoni teendőkről részletes írásos anyag áll a szülők rendelkezésére.

Vizit Garami Sámuelnél

Délután három óra van. A posztoperatív osztályon néhány percen belül megkezdődik a vizit. Az egyik ágyban kifejezetten huncut mosollyal egy kisfiú, Garami Sámuel ül, felugrál. Türelmetlenül várja, hogy hazamehessen. Bemutatkozunk egymásnak, készségesen, elhelyezi a fényképezőgépemet az éjjeli szekrényén. Ha nem volna a lábfejein egy-egy gézlap és karjában a vénás kanül, senki nem gondolná, hogy ő a friss műtött. Kórlapján az áll, hogy "kétoldali retenció".
-Tudod-e, mi történt ma veled?
-Azt csinálták velem, hogy megműtöttek, mert a golyócskák nem voltak jó helyen. Tudod, mi történt? Aludtam és úgy vittek be. Nem féltem, mert nem is tudtam, mi történik, nem is éreztem semmit... - meséli lelkesen, mintha csak a legújabb számítógépes játékáról vagy kedvenc filmjéről mesélne. Fájdalomról szó sem esik.
-Most hogy érzed magad?
-Jóóól!
-Vannak már terveid otthonra, mit fogsz csinálni, ha ma hazamész?
-Igen, számítógépezni fogok, játszani.
-Volt már Sámuel máskor is kórházban? - kérdeztem az édesanyját.
-Kétszer is. Egyszer tíz napra egy vírusfertőzés miatt, egyszer meg négy napig, és most hála Istennek csak egy nap az egész.
-Könnyű volt eldönteni, hogy ambuláns műtét legyen?
-Nagyon könnyű. - Könnyű! - helyesel a nap hőse is. - Nagyon örültünk neki, mert úgy gondolom, hogy a saját környezetükben, otthonukban sokkal jobb a gyerekeknek lelkileg, és ezáltal a fizikai egészségük is gyorsabban felépül. Abszolút meg is oldható, mert szerintem a szülőnek teljesen mindegy, hogy itt, a kórházban van reggeltől estig a gyermek mellett, vagy pedig otthon csinálja végig.
-Volt-e valami különleges felkészülés a műtétre?
-Elláttak minket mindenféle szaktanáccsal, hogy mi az, amire ügyelnünk kell, hogy pl. a seb ne fertőződjön el, de olyan különleges dolgot nem igényel egy ilyen ellátása. Nyilván figyel az ember, hogy belázasodik-e a gyerek, esetleg akkor telefonon konzultálunk. Úgy gondolom, hogy minden teljesen rendben lesz. Megfelelő segítséggel kontrollálni tudjuk az állapotát.
-Mennyiben volt más a mostani műtét?
-A 10 napos vírusos fertőzés alkalmával nagyon rosszul viselte a kórházat, azelőtt pedig mandula-orrmandula műtétje volt. Most előtte is összehasonlíthatatlanul jobb volt a kedélyállapota, mert tudta, hogy már ma este hazamehetünk. Így mindent sokkal jobban viselt, és szívesebben alávetette magát a beavatkozásoknak, együttműködött.
Van, akinek a műtét után nagyobb nyugalomra volna szüksége, mint amit egy ilyen felszabadult társaság nyújtani tud. Néhány ággyal odébb mélyen alszik egy kislány, infúziós csövek lógnak ki a karjából, végtagjait gézzel rögzítették a kiságyhoz. Bizony, jó volna, ha az egynapos műtötteket vidámabb látvány venné körül. Verebély doktor Sámuel vizitje után rákacsint, és hangosan szól a nővéreknek:"Gyorsan engedjék haza ezt a fiatalembert, amíg még épp alatta a kiságy!"
Reméljük, nemsokára megvalósulhat az egynapos posztoperatív osztály!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag