Az egészségesek doktora

Miért nézi meg a háziorvosán kívül más szakember is a gyereket? Mi a célja az iskolában működô egészségügyi ellátásnak?

Az elsősök - és szüleik - várakozással néznek a következő időszak elé. Az iskolában a kicsi sok idegen gyerekkel, új tanárokkal találkozik, ráadásul ott van még az orvos is. Miért nézi meg a háziorvosán kívül más szakember is a gyereket? Mi a célja az iskolában működő egészségügyi ellátásnak?
Az iskolában az orvos feladata egészen más, mint a háziorvosi rendelőben. Még akkor is, ha netán a személye ugyanaz. Az iskola-egészségügy kifejezetten megelőző szerepet tölt be, meghatározott rendben vizsgálják meg a gyerekeket. Itt nem a betegek, lázasak, hányósak, hasmenésesek ellátása a feladat. A bizonyos életkorban elôforduló olyan rejtett betegségeket keresik, amelyek nem okoznak jelentős tüneteket, nem fájnak. Elôfordul, hogy a szülők esetleg nem is fedezik fel a problémát, ezért nem fordulnak a háziorvoshoz segítségért.

Mivel a gyerek már iskolás lett, szülei igyekeznek otthon megoldani a csip-csup betegségeket - ha nem muszáj, ne hiányozzon a csemete, és persze ők sem a munkahelyükről.

Az iskolaorvos a gyerekeket délelőtt, tanítási időben nézi meg. Szerencsés esetben előre egyeztet a tanárral, akinek az órájáról jönnek a gyerekek. Jó szervezéssel a tanóráról csak nagyon keveset hiányoznak. Az orvos mellett a védőnőnek is vannak feladatai, így képeznek egy csapatot.

Teljes "feltérképezés"

Az általános iskolában kötelezően a páratlan osztályok tanulóit vizsgálják. Rögzítik a testsúlyt, a testmagasságot. Ellenőrzik a látásélességet és a hallást. A "szokásos" belgyógyászati vizsgálat során a gyerekeket tetőtől talpig "feltérképezik". Különös gondot fordítanak a mozgásszervek vizsgálatára, a gerincre. Problémás, gyanús esetekben a gyerek beutalót kap a megfelelő szakorvoshoz.

Az iskolában dolgozó orvos határozza meg, hogy a gyerek a testnevelésórákon könnyített foglalkozásokon vegyen-e részt, illetve felmentést kapjon. Ehhez természetesen át kell néznie a tanuló egészségügyi papírjait (ha vannak).

Előzzük meg!

Ha úgy alakul, hogy a kisfokú gerincprobléma kezelésére, gyógytornára, gyógyúszásra délután kell(ene) vinni a gyereket, a családi "kupaktanács" gyakran a nyelvóra, informatikai szakkör mellett dönt. Ez kétségtelenül fontos a továbbtanulás, a majdani megélhetés szempontjából, azonban az orvos tudja az iskoláskorban észlelt kis elváltozások felnőttkori hatásait, így megpróbál mindent megtenni azért, hogy a "kecske is jól lakjon, a káposzta is megmaradjon". Csak ő tudja előre, hogy a felnőttként munkát, koncentrálást nehezítő, teljesítményt rontó derék-, hát-, nyak-, láb-, boka- és térdfájásokat iskoláskorban mikor és hogyan lehetett volna megelőzni. Amíg nem fáj, nem kell táppénzre menni, nem jár munkahelyvesztéssel, más problémával. Gyakran nehéz ezt a gyerekeknek megmagyarázni, mert szégyenlik bajukat, mert kinevetik őket. Ezért inkább hozzák sorban a kifogásokat. Fontos a jó orvos-gyerek kapcsolat, a megoldás sok odafigyelést, gondolkodást, gondoskodást, szervezőkészséget kíván.

Mivel ők nem tudhatják, nekünk kell helyettük látni a következményeket, megtalálni a megfelelő motivációt, megteremteni a lehetőséget. S ha azt látjuk, hogy a szakorvosi beutalóval nem kerül el a gyerek a vizsgálatra, érdemes azon gondolkodni, mit tehetünk. Ha jó a kapcsolat az iskolavezetéssel, akár a szakorvosi vizsgálatokhoz is megfelelő körülményeket lehet teremteni.

Amennyiben hozzájárul a szakhatóság, egy sor szakorvosi vizsgálat megszervezhető az iskolában. Természetesen röntgenkészüléket nem lehet kihelyezni, de az ortopéd szakorvos kimehet a vizsgálatra. A szemészeti műszerpark - igaz, nem könnyen, de - kitelepíthető, a bőrgyógyász a gyanús anyajegyeket a kézi eszközeivel is meg tudja vizsgálni, a légzésfunkció megítéléséhez szükséges eszközök szintén mobilizálhatók. Ha szépen akarjuk csinálni, úgy, hogy az ellátás ne csak statisztikai rubrika kitöltése legyen, ne csak adatot szolgáltassunk a népegészségügyi helyzet felméréséhez, akkor bizony sok a dolgunk.

Küzdelem az elhízás ellen

Kicsit divatosnak tűnik, de rendkívül nagy erőfeszítésbe kerül az elhízás elleni küzdelem. Testmozgás, egészséges táplálkozás, helyes életvezetési szokások kialakítása - ez szintén az iskolaorvos feladata. Sok türelmet, kitartást, odafigyelést kíván. Sajnos az ilyen jellegű délutáni programokról (diétás nővér egyénre szabott tanácsadása, ducitorna) nagyon nagy a lemorzsolódás. A folyamatos, egész évben segítséget nyújtó próbálkozásoknál sikeresebbnek tűnnek a kampányjellegű, táborozással, főzéssel egybekötött összejövetelek. Meg kell tanítanunk a helyes szájápolást is, törekednünk kell a dohányzás, a drogozás megelőzésére. A nagyobbaknál a pubertással járó változások megismertetése, az önvizsgálat megtanítása szintén az iskola-egészségügy feladata.

Lelki segítség

Eddig nem is beszéltünk másról, csak a testről, a megfelelő magatartásról. S ott van még a gyerek lelke is! Azzal is foglalkozni kell, észrevenni a konfliktushelyzetben levőt, a családi titok rejtegetéséből adódó szorongásokat, a testi tüneteket, a nagyobbak lelki problémáit. Sokat tud segíteni ilyenkor egy megfelelően képzett ifjúsági védőnő, aki a diákok bizalmasa lehet, hiszen nem a tanári kar tagja. A gyerekek első kérdése az szokott lenni, hogy kapnak-e "szurit". A védőoltásokkal kapcsolatos rend megváltozott, a hatéves korban kötelező védőoltást a gyerekek nem az iskolában, első osztályban kampányszerűen kapják. Azt a háziorvos adja be pontosan hatéves korban, ugyanúgy, ahogy a csecsemőkori, a 15 hónapos, illetve a hároméves korban kötelező védőoltásokat. Így a gyerek az iskolába kerülésekor nem kap védőoltást, a szülőnek nem kell izgulnia, hogy nincs mellette.

Az iskolában 6. osztályban, 8. osztályban kapnak kampányszerű védőoltást a tanulók.

Az iskolaorvosi rendelőben van lehetőség arra, hogy a rendszeresen gyógyszert szedők piruláiból tartsanak néhány darabot, ha a gyerek otthon felejtené. A korábbi betegségek ismeretében bármi történik vele - márpedig egy iskolában mindig történik valami, váratlan furcsaságok nem csak a filmekben vannak -, a szülőt azonnal lehet értesíteni, a gyereket pedig a megfelelő ellátóhelyre küldeni. Ehhez az orvosnak nem kell állandóan jelen lennie. Egy jól felkészült asszisztens akár telefonon is segítséget kérhet. Nem az a feladatunk, hogy mindent megoldjunk, de az igen, hogy kellő időben, kellő információval lássuk el a szülőt, és gondoskodjunk a gyerek megfelelő szakemberhez juttatásáról.

TERMÉKEK A KINÁLATÁBÓL

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag