A Vaszary Kolos Kórház mint az első magyarországi ispotály örököse

Esztergom városa büszkélkedhet a "Magyarország legrégibb gyógyhelye" titulussal: a bencés rend több mint 1000 évvel ezelőtt, István király idején alapította itt az első ispotályt.

A kezdetektől napjainkig

A bencés szerzetesek utódai Vaszary Kolos bíboros esztergomi érsek jelentős támogatásával közel 110 évvel ezelőtt döntöttek arról, hogy a városnak - az akkori igényeknek megfelelő - modern kórházat építenek, mely 1902-ben készült el, és eredeti épülete ma is áll, de a legkülönbözőbb formájú és funkciójú új épületek épültek köréje az idők folyamán.
Az igények növekedésének megfelelően folyamatosan zajlanak az átalakítások, átköltöztetések és felújítások azóta is. 1995-ben kezdődött a kórház nagy volumenű felújítása - pályázat során elnyert pénzből -, melynek első lépéseként az ún. központi épületet korszerűsítették. Ebben a központi épületben a földszinten szakrendelőket és ambulanciákat alakítottak ki, a második szinten a kórház konyhaüzeme és ebédlője, valamint a központi laboratórium és a központi sterilizáló helyezkedik el, felette pedig a sebészet-urológia mátrix, illetve a traumatológiai osztály működik. Egy szinttel feljebb kapott helyet a légkondicionált műtőblokk a beteg-előkészítővel és -ébredővel, valamint a központi intenzív osztály.
A felújítás folytatódott a belgyógyászati tömb újjávarázsolásával, ami a betegek és a benne dolgozók számára teremtett kulturált körülményeket a kórházi bentfekvés és gyógyító munka számára. A rekonstrukció fontos része volt egy reumatológiai és mozgásszervi pavilon kialakítása orvoslakásokkal.

Az intézmény alapvető törekvése, hogy a gyógyító munka a tudomány mindenkori állásának és követelményeinek megfelelően folyjék. PHD-, szakorvos- és rezidensképzés, medikusoktatás, valamint a szakdolgozók gyakorlati oktatása, továbbképzése folyik a kórházban. Az Eurorégiós együttműködéshez tartozik az Érsekújvári Szakképző Iskola hallgatóinak gyakorlati továbbképzése is.

Büszkeségeink

  • Kórházunk osztályait országos tekintéllyel és elismertséggel rendelkező főorvosok vezetik, akiknek egy része megyei szakfelügyelő főorvosi tisztet is ellát. Ez biztosítéka annak, hogy az osztályok az elvárható ellátások tekintetében naprakészen működnek.

  • I. Belgyógyászati Osztály: kardiológiai és diabetológiai profilú osztály, mely korszerű, transthoracalis és transoesophagialis szívultrahang vizsgálatokat, terheléses EKG vizsgálatokat, 24 órás ABPM, kardiotens vizsgálatokat, 24 órás Holter EKG-vizsgálatokat végez. A szívbetegek ellátásának színvonalát jelentősen emeli a négyágyas kardiológiai intenzív részleg.

  • II. Belgyógyászati Osztály: A fő profil a gasztroenterológia és nefrologia. A jelenleg ismert endoszkópos vizsgálatok és beavatkozások szinte minden formáját elvégzik. Külön specialitás az ún. kapszulás endoszkópia.

  • Központi Intenzív Osztály: Megfelelő felszereltséggel az orvosok és ápoló személyzet szakértelmével olyan betegek is megmenthetővé váltak, akiket korábban elvesztettünk.

  • Sebészeti Osztály: A Crohn-betegség speciális műtéti ellátása folyik mindamellett, hogy megmaradt az érsebészeti profil, a laparoszkópos beavatkozások lehetősége, valamint a műanyaghálós, beültetéssel járó sérvműtétek végzése.

  • Traumatológia Osztály: Itt gyermek traumatológiai ellátás működik, de megmaradtak a legkorszerűbb műtéti lehetőségek is.

  • Szülészet-Nőgyógyászati Osztály: Az általános szülészeti ellátás mellett kiemelnénk a bababarát rooming in szülészeti részleget, ahol a szülésnél hozzátartozó is jelen lehet. Az édesanya a szüléstől kezdődően együtt lehet csecsemőjével, és megtanítják a szoptatás fontosságára is.

 • Szemészeti Osztály: Itt a szemészetben használatos legkorszerűbb beavatkozásokat végzik, ahová a betegek a kórház ellátási területéről kívül is nagy számban jönnek.
  • Ideggyógyászati Osztály: Stroke központként jelentős szerepet vállal a megye ilyen természetű betegeinek ellátásában, és emellett elismert sclerosis multiplex központként is szeretnének működni.

  • Reumatológiai Osztály: Komárom-Esztergom megye egyetlen reumatológiai osztálya, mely 2008-tól magas komfortigényt kielégítő körülmények között működik.

  • Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály: Az utóbbi idők egyik legfontosabb fejlesztése volt kórházunkban, hiszen ilyen jellegű rehabilitáció nélkül elképzelhetetlen a betegek normális életvitelének elérése.

 • Vértranszfúziós Osztály: A műtéti és intenzív betegellátásban nélkülözhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre. Ezt a feladatot látja vérellátó osztályunk.
  • Radiológiai Osztály: Nagy előrelépés volt a néhány éve bevezetett digitális röntgentechnika, mely a röntgenfilmek kiiktatásával az egyes osztályokon a röntgenfelvételek speciális megtekintését teszik lehetővé.

  • CT Laboratórium: Külső cég által működtetett, de a térség betegeinek magas szintű ellátását szolgálja.

  • Központi laboratórium: A legkorszerűbb automatákkal felszerelve működik.

  • Fresenius Művese Állomás: Kórházunk területén helyezkedik el, és nemcsak a környék vesebetegeit látja el, hanem alkalmanként a kórházban fekvő betegek művesekezeléséhez is fontos segítséget nyújt.

  • Gyógyszertár: Intézményünkben közforgalmú gyógyszertár működik, mely a betegek kiszolgálása szempontjából könnyebbséget jelent.

 • A vallásgyakorlás feltételeinek megteremtése a betegágy mellett és a kórház néhány éve felújított kápolnájában.
Kórházunk egyéb szakmákban is ellátást nyújt: urológia, fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, pszichiátria, krónikus pszichiátriai rehabilitáció, hospiceellátás, illetve patológia. Az egy kórteremre jutó ágyszám 3,4, ami azt jelenti, hogy elsősorban a felújított vagy újonnan épült épületekben, de egyéb osztályokon is általában 3 ágyas, zuhanyozóval, WC-vel rendelkező kórtermeket alakítottak ki.

Minőségügyi rendszerünk a kórház működésének rendszerességét és adminisztratív megfelelőségét biztosítja. 2002-től az Egészségügyi Standardoknak megfelelően szerveztük meg minőségügyi rendszerünket, melyet évenként külső szervezettel auditáltatunk. A minőségügyi csoport rendszeresen készít elégedettségi vizsgálatokat, ezen belül vizsgáljuk a betegek, a kórházi dolgozók és a háziorvosok elégedettségét. Ezek a vizsgálatok lehetőséget adnak a hiányosságok megismerésére, és ezek kiküszöbölésére.

Úgy gondoljuk, hogy kórházunk megfelel egy korszerű városi és regionális kórházi működési kritériumoknak. Rövid- és hosszú távú fejlesztési terveink között kiemelt fontosságú műszerparkunk folyamatos korszerűsítése és fejlesztése, a sürgősségi betegellátó hely megteremtése, illetve Eurorégiós szerepünk kiteljesítése.

Vaszary Kolos Kórház Esztergom
Főigazgató: Dr. Kanász Gábor
Kórházalapítás: 1902
Osztályok száma: 16 + 6 diagnosztika
Vonzáskörzet: 100.000 - 340.000 fő
Ellátott fekvőbetegek száma: 22.000 fő/év
Ellátott járóbetegek száma: 340.000 fő/év
Orvos létszám: 89 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 408 fő
Aktív betegágyak száma: 375 aktív + 105 krónikus
Alapítvány: Vaszary Kolos Bíboros Kórházalapító emlékezetére
Közhasznú Alapítvány
Cím: 2500 Esztergom, Petőfi S. u. 26-28.
Bankszámla száma: 10403648-50526565-55501002


Látogasson el az Év kórháza oldalunkra, és adja le szavazatát a kórházakra!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag