A széklet székhelye

A vastagbél és végbél alkotják a bélcsatorna utolsó szakaszát, az utóbelet. Együttes hosszuk körülbelül 150-180 cm. A bélszakasz átlagos átmérője 5-6 cm, űrtartalma 1-2 liter.

A vastagbél

A vastagbél a hasüregben elhelyezkedő fordított U alakú bélszakasz. Rövid volta ellenére a béltartalom hosszú időt tölt el üregében, 12-től akár 60 órát is elidőzhet. Itt szívódik fela bélsárból minden, ami még hasznosítható, főként a nedvesség és a sók. Legfőbb feladata a széklet képzése.
Első szakasza a 7 cm hosszú és ugyanilyen széles vakbél, ami a vékony- és vastagbél találkozásánál helyezkedik el. Valóban vakon végződő zsák, innen kapta a nevét is. Itt csatlakozik be a vékonybél a vakbéllel közösen egy szelepszerűen működő billentyűt kialaktíva, ami megakadályozza a béltartalom visszafolyását.
A vakbélbe nyílik a féregnyúlvány melynek gyulladását tévesen vakbélgyulladás néven ismerjük. Valójában tehát inkább féregnyúlvány-gyulladásnak kellene hívnunk. Szöveti szerkezete, felépítése is arra vall, hogy csökevényes vastagbélrészlet. Nyálkahártyája a vastagbélre jellemző, de nem az emésztésben van szerepe, hanem a manduláinkhoz hasonló nyirokszervként működik, falában számos nyiroktüszővel.A vastagbél innen a has jobb oldalán fölfelé halad, egészen a májig. A fordított U betű ezen szára a felszálló vastagbél. Itt még tart az emésztés és a tápanyag-felszívódás.
A következő szakasz a harántvastagbél, mely a rekeszizom alatt enyhén lecsüngő ívet formálva jobbról balra halad, viszonylag mozgékony szakasz.
A vastagbél harmadik darabja a leszálló vastagbél. Ezt követően a vastagbél már elválik a hasfaltól és enyhe S-alakú görbülettel átlép a kismedencébe, alakjáról a szigmabél nevet kapta. A leszálló szakaszon és a szigmabélben nitrogéntartalmú vegyületek és olyan mérgező anyagcseretermékek képződnek, melyek, ha sokáig időznek e bélszakaszban, fekélyes gyulladást, rákos szövetelfajulást okozhatnak. A vastagbélrákok 75-80 százaléka az utolsó, 60 cm-es szakaszon alakul ki.

Ahogy a feladat kívánja

A vastagbélfal felépítése is megfelel a zsigeri csöves szervek általános felépítésének, de természetesen vannak a működéséhez igazodó különlegességei is. Falának simaizomzata gyengébb, mint a vékonybélnél, mozgása lassabb. Féregszerű mozgással továbbítja a bélsarat. Külalakja is más, három párhuzamos sorban kiöblösödések látszanak rajta, melyek a bélmozgásokkal változtatják alakjukat.A bélfalon belülről mély, kriptaszerű kiöblösödések láthatók. A naponta a vastagbélbe érkező béltartalomból nagyjából 1 liter víz és a benne oldott sók szívódnak vissza. Ennek következtében a majdani ürülék egyre szárazabb lesz. Hogy a bélsár ne ragadjon bele a bélcsatornába, az e kriptákban ülő kehelysejtek szorgosan termelik a béltartalmat síkossá tevő nyálkás váladékot.
Nyálkahártyájában emésztőenzimek nem termelődnek. Nincsenek a vékonybélre jellemző bélbolyhok, hiszen tápanyagfelszívás itt már nem zajlik. Egyes gyógyszerhatóanyagok azonban képesek felszívódni, de a vékonybéltől eltérően az itt felszívódott anyagok, a víz és a sók is először nem a májkapu éren keresztül a májba, hanem közvetlenül a vérkeringésbe kerülnek.
A vastagbélnek a kiválasztásban is van szerepe, nehézfémek, foszfátok, magnézium és kalcium választódik ki, és keveredik a béltartalomhoz.

Albérlők

Ellentétben a steril vékonybéllel, a vastagbélben számos baktériummal találkozhatunk, ezek adják a bélflórát. A kémhatás itt újra enyhén savas. Nem véletlenül, ebben a közegben érzi jól magát az a milliárdnyi baktérium, ami nekiáll a tápanyag számunkra emészthetetlen maradékának feldolgozásához. Legalább 600 különféle baktériumtörzs munkálkodik a vastagbél kiöblösödéseiben, melyek kis rothasztó és erjesztő kamrákként otthont adnak a baktériumoknak. Feldarabolják az emberi enzimek számára emészthetetlen növényi rostokat, például a cellulózt és a keményítőt. Az ebből keletkező cukrok az ember számára elvesznek. Cserébe vitaminokat - főként K- és B-vitaminokat - és más fontos molekulákat termelnek, amik aztán a vastagbél falán keresztül felszívódnak.
Jelenlétükkel megakadályozzák más, esetlegesen kórokozó baktériumok megtelepedését és elszaporodását. A kiegyensúlyozott táplálkozással ideális életteret biztosíthatunk számukra, ami egyben nekünk is előnyös.

Szelek, gázok, széklet

A baktérium-albérlők lebontó működésük kapcsán gázokat is termelnek. A gázok a vastagbél falán keresztül részben felszívódnak, más részük a végbélnyíláson át távozik. Mindannyian ismerjük egyes ételek gázképződést előidéző hatását. A legendás szárazbablevestől a káposztáig nagyon változatos összetételű gázok keletkezését érhetjük tetten. A gáz mennyisége függ az elfogyasztott tápláléktól, naponta akár fél liter is távozik. Legnagyobb része szagtalan hidrogén, továbbá szén-dioxid. Érezhető összetevők a metán, a kénhidrogén és más kéntartalmú gázok, melyek a fehérjék egyes aminosavainak emésztésekor keletkeznek.
A vastagbélbe napi 500-1100 gramm béltartalom jut be. Ebből 400-1000 gramm víz még visszaszívódik, s végül napi 100-200 gramm körüli széklet képződik. A végtermékben, a székletben 60-80 grammnyi, a szervezet számára hasznosíthatatlan táplálékmaradvány van, harmadát adják az ember számára emészthetetlen rostok, a bél hámjáról lelökődött és elpusztult hámsejtek, emésztőnedv-maradékok és epe. Jelentős részét, olykor akár harmadát is (!) baktériumok teszik ki.
A székletképződés folyamatát érdemes részletesen is megismerni. Már csak azért is, hogy ezáltal rendellenességei is hamarabb feltűnjenek. Terjedelménél fogva külön cikk keretében olvashat róla.

Végbél - az anális kanális?

A tápcsatorna legutolsó szakasza az 5-20 cm-es, oldalról S-alakú végbél. Nem teljes egészében borítja hashártya, csupán felső harmadát. Fő feladata az elkészült székletnek az ürítésig való, időleges tárolása, majd ürítése. A végbél alsó része tölcsérszerűen összeszűkül, és egy szinte mindig zárt csövet képez, ami csak székletürítéskor válik átjárhatóvá. Ez a 3-5 cm-es szakasz a canalis analis. Felső, beszűkülő részén 8-10 szabályos nyálkahártya redő látható, melyek alulról öbölszerűen végződnek. A bélgázok és folyékony bélsár visszatartásában van szerepük. Végződésük alatt a végbél ürege beszűkül. Ezzel egymagasságban gyűrű alakban egy hajszálerekben nagyon gazdag, nagyjából 2 cm hosszú bélfal-darab különíthető el; az arra hajlamosaknál a belső aranyeres csomók keletkezési helye. E szakaszt az erős végbél-záróizmok szűkítik be, és tartják zárva.A végbél nyálkahártyája redőzött. A hosszanti redők mélyén a nyálkahártya még olyan, mint a vastagbélben, a redők tetején már elszarusodik. A végbél külső nyílása a végbélnyílás, a farpofák között, a farkcsont alatt 2-3 cm-re nyílik a külvilágba. A végbélnyílást kívülről már erősen pigmentált bőr borítja, ami a nyílás zárt állapotában erősen redőzött.

Minden jó, ha vége jó!

A bél zsigeri mozgásai akaratunktól függetlenül zajlanak, de a belek ürítését már tudatos irányítással kezeljük, miután az ember megtanulta, a székletürítési inger érzékelésekor is zárva tudja tartani végbélzáróizmát, ami így ellenáll a béltartalom által kifejtett nyomásnak.
Tübingeni egyetemisták vállalták, hogy részt vesznek egy székletvisszatartási képességet vizsgáló kísérletben. Némi summáért hét napig minden további nélkül sikerült megállniuk a székelést, igaz némi alhasi puffadás árán. Természetesen ilyenkor a bélcsatorna felsőbb szakaszai is lassabban eresztik át a táplálékot, az emésztés és a bélmozgások renyhékké válnak, és székrekedés lesz a végeredmény. Tehát csak óvatosan, a székletvisszatartással, nem érdemes hosszabb távon kísérletezni! Az egyes bélszakaszokra jellemző daganatkeletkezési gyakoriság a végbél felé haladva nő. Az esetek 30 százalékában a daganat a végbélben alakul ki. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy a tápcsatorna bármely szakaszán lévő zavar vagy hibás működés itt biztosan érezteti hatását, hiszen mindenképp a végbél előtt zajlik, viszont a rosszul feldolgozott táplálék biztosan eljut a végbél területére. Érdemes tehát odafigyelni az étkezésünkre, hiszen minden jó, ha a vége jó!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag