A magánellátásban is a betegnek kell várnia

HáziPatika

Évről évre egyre többen vannak Magyarországon, akik szükség esetén magánegészségügyi ellátást vesznek igénybe. A szektor növekedésének tendenciáiról Dr. Babai László életmód-orvossal beszélgettünk.

HáziPatika.com: Hogyan alakult a magánszolgáltatók száma, kapacitása az elmúlt években? 

Dr. Babai László: A magánszolgáltatók piacán számban is, kapacitásban is folyamatos növekedés mutatkozik. Az utóbbi 2-3 évben a legszembetűnőbb a nagyobb, több rendelős szolgáltatók számának emelkedése. Korábbi jellemző elsősorban az volt, hogy orvos, gyógyszerész tulajdonosként nyitott, fejlesztett rendelőt, az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy piactól független pénzügyi befektetők jelennek meg tulajdonosként. Míg az előző, szakmai tulajdonosokra inkább a kisebb rendelők indítása, szerves növekedés, fejlődés a jellemző, az utóbbi tulajdonosok már indulásként nagyobb, komplexebb rendelőket nyitnak.

 magánszolgáltatók piacán folyamatos növekedés mutatkozik.
A magánszolgáltatók piacán folyamatos növekedés mutatkozik

HáziPatika.com: Milyen okai vannak a növekedésnek?

B.L.: A piaci növekedés mögött egyrészt az igények növekedése áll. Ez az igény megjelenik mind páciensek - szolgáltatást igénybe vevők, mind az orvosok - szolgáltatást nyújtók területén. Az igények növekedésének tekinthető az is, hogy a társadalomban egyre elfogadottabbá válik a magánorvosi szolgáltatás igénybevétele. Az igények fejlődése mellett másik hajtóerő a kínálat fejlődése - sorra jelennek meg a piacon olyan eljárások, melyek nem bírnak állami finanszírozással, és a szolgáltatók döntése, hogy nem várnak az állami finanszírozásra, elindulnak a magánfinanszírozási piacon.

HáziPatika.com: Ezzel párhuzamosan miként változott a betegszám?

B.L.: Évente 10-20% növekedés figyelhető meg a piacon, a legutóbbi felmérések és saját tapasztalatok alapján.

HáziPatika.com: Okoz-e problémát, hogy a növekvő igények kielégítéséhez találjanak elég megfelelően képzett szakembert?

B.L.: Igen, ma kifejezetten nehéz szakembert találni, pont a 40-50 év közötti szakemberekből van a legnagyobb hiány. Mind orvosok, mind nővérek terén. Ők, akik a magánegészségügy derekát adnák, már külföldön dolgoznak vagy a hazai gazdaság más szegmenseiben. A külföldön dolgozók hazacsábításának nehézségében egyszerre jelenik meg a hazai viszonyokhoz képest többszörös nyugati fizetési szint, a család kinti gyökéreresztése és a szakmai környezet eltérése.

HáziPatika.com: Melyek azok a szakterületek, ahol leginkább megjelentek a magánszolgáltatók? 

B.L.: Hagyományosnak mondható a fogászat, a plasztikai sebészet, a foglalkozásegészségügy és a nőgyógyászat. Külön entitás a céges piacon a foglalkozásegészségügy mellett a menedzserszűrés. Jelentős piaca van továbbá a lézeres szemészeti beavatkozásoknak. Ezeken túl könnyen megjelennek és finanszírozhatóan elérhetőek még az ambuláns keretek között nyújtott szolgáltatások - mint például az endokrinológia, allergológia, urológia, fül-orr-gégészet, laborvizsgálatok, képalkotó vizsgálatok. Legkevésbé "magánpiac-képesek" a fekvőbeteg környezetben végezhető eljárások. Kettő között húzódnak meg az egynapos sebészeti beavatkozások.

Már egynapos műtétekért is a magánszektorhoz fordulunk.

A magánegészségügy legnépszerűbb szolgáltatásairól korábbi cikkünkben olvashat részletesen.

HáziPatika.com: Mi az oka, hogy néhány területen nem tudnak megjelenni a magánszolgáltatók?

B.L.: Az onkológiai, idegsebészeti, szívsebészeti területeken nem jelennek meg magánszolgáltatók, mert ezek a területek nagy eszközigényűek, valamint az ellátáshoz fekvőbeteg-intézmény, a professzionális szolgáltatás nyújtásához, a komplikációk kezeléséhez pedig összeszokott team, megfelelő esetszám szükséges. Nem utolsósorban pedig olyan drágák, hogy finanszírozásuk megoldása magánzsebből jelenleg értelmezhető mennyiségi méretekben kivitelezhetetlen.


HáziPatika.com: Mennyire van egyensúlyban a kereslet-kínálat? Vannak üres kapacitások, vagy inkább a betegeknek kell várniuk?

B.L.: Ma már egyértelműen elmondható, hogy nagy általánosságban magánellátásban is a pácienseknek kell várniuk. Különösen igaz ez országos, nemzetközi szaktekintélynek számító, kiváló orvosoknál. Kihasználatlan kapacitásokról olyan területeken beszélhetünk, amelyek újonnan indultak, ismertségük még alacsonyabb, felfutó szakaszban vannak.

HáziPatika.com: Miből finanszírozzák az emberek a magánszolgáltatást?

B.L.: Ez egyre inkább vegyes képet mutat. Míg ezelőtt 8-10 évvel a páciensek jelentős többsége saját maga fizette ki a szolgáltatást, ma ez folyamatosan változik. Az egészségpénztári számla - a forgalom 21-23%-a - mellett megjelent és folyamatosan emelkedik az egészségbiztosítással rendelkező páciensek száma - ez jelenleg a forgalom 2,5-3%-át teszi ki. Hisszük, hogy ez a folyamat tovább fog erősödni a következő években, ha nem lesz semmilyen negatív makrogazdasági folyamat.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag