-3° - +6°
Kettős front
Kérdések és válaszok

11 éves koromban elkezdtem menstruálni, amivel semmi problémám nem volt, mert az első alkalomtól kezdve rendszeres és pontos volt. Majd 17 évesen egyik hónapról a másikra teljesen elmaradt és ez később sem változott. A húgomnál szintén ez történt, és nála sincs változás.

Panaszai leginkább az adrenogenitális szindrómára utalnak. Ez veleszületett enzimdefektus, melynek három formája van. Mindegyikre jellemző a korai nemi érés és a férfias szőrnövekedés - sok más anyagcserezavar, illetve magas vérnyomás mellett. Szerencsére az állapot jól gyógyítható, de megfelelő vizsgálatokkal meg kell mondani, hogy melyik enzim hiánya okozza a problémáit. Ha ez megvan, napi 1-2 tablettával akár 100 évig is élhet, tünetmentes lehet és gyermeket is vállalhat. Mivel ez egy genetikai betegség, célszerű lenne, ha szülész-genetikus vagy endokrinológus-genetikus segítségét venné igénybe.

Többször tapasztaltam, hogy a nagy szeméremajkaim belső felületén lévő mirigyek begyulladtak, és fájdalmas csomók alakultak ki. Egészen addig fájtak, amíg nem sikerült kinyomni, és a váladék nem ürült ki belőle. Most is megjelent egy ilyen csomó a nagy szeméremajkam és a kis szeméremajkam találkozásánál, és nem akar elmúlni. Ezek a mirigyek a Bartholi- mirigyek? Mindenképpen el kell-e mennem orvoshoz, vagy a csomó magától is elmúlik?

A Bartholin-mirigyek gyulladása nyilvánvaló. Ennek gyógyításánál figyelembe kell venni, hogy mindig idült hüvelygyulladás talaján alakul ki, a gyulladás zárja el a mirigyek kivezető csövét. A teljes gyógyulásának feltételei tehát: a kórokozó azonosítása, megfelelő gyógyszeres kezelés, a kezelés után a hüvelyt védő tejsavbacilusok pótlása, valamint a férj ondójának vizsgálata (meglehet, egy nála fennálló gyulladás tartja fenn a folyamatot). Végül pedig: a teljes gyógyulásig óvszer használata a ping-pong effektus elkerülésére. Önnél egyik feltétel sem teljesült. A nyomkodással csupán annyit ér el, hogy a fertőzés egyre mélyebb szöveti rétegekbe kerül. Ne tegye!

35 éves kétgyermekes anyuka vagyok. Amikor elmúlik a menzeszem, akkor pár nap múlva elkezdenek fájni a melleim (ez egy elég erős fájdalom), és addig tart, amíg újra meg nem betegszem. Ez a problémám már hónapok óta fenn áll. Nem szedek fogamzásgátlót, hanem fogamzásgátló kúpot használok már 8 éve, nagyon bevált. Normális ez az erős fájdalom? Az én édesanyám 32 évesen halt meg mellrákban, én akkor 11 éves voltam.

Önnél a tüszőrepedés marad el rendszeresen, így a tüsző helyén sárgatest sem képződik. A ciklusa során csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. A szervezet egyoldalú ösztrogénterhelése erős, elhúzódó, nyákos, alvadékos vérzés és emlőfájdalmat okoz. Ezt az állapotot (folliculus persistens) jellemzően stressz okozza. Mindenképp kezelni kell, mert ennek számos szövődménye lehet a miómától az emlőrákig. A kezelés tablettákkal megoldható, de szükség van a stressz eredetének feltárására is.

Van egy kb. 4 cm-es miómám. 23 éves vagyok. Még nem szeretnék gyermeket. A miómától erősek a görcseim. Orvosom műtétet javasol, de ezt nem szeretném, amennyiben van más lehetőség.

Önnél a tüszőrepedés marad el rendszeresen. A tüsző helyén sárgatest sem keletkezik, ciklusa során csak ösztrogének termelődnek, de progeszteron nem. Az egyoldalú ösztrogénterhelés vérzészavarokat, miómát, cisztás emlőbetegséget, sőt, emlőrákot is okozhat. önt nem megoperálni, hanem meggyógyítani kell, ami tablettákkal is lehetséges. A méhének eltávolítása etikátlan és szakmailag indokolatlan. A ciklusának helyreálltásával a fogamzásgátlását is meg lehet oldani.

Most voltam kontrollon ismét, a méhemben több miómát is felfedeztek. Mostanában a menstruációm is nagyon bő vérzéssel zajlik le, ami vérrögökkel van tele, és a ciklus kb. 6-7 napig tart. A nőgyógyász szerint kellene egy egészségügyi küretet csinálni, majd a következő lépés a méh eltávolítása lenne.

A mióma nem okoz vérzést. Oka olyan cikluszavar, mely vérzésben is megnyilvánul, lényegében a tüszőrepedés elmaradása. Önt tehát nem megcsonkolni, hanem meggyógyítani kell. Szükség van a normális ösztrogén/progeszteron egyensúly beállítására. Ehhez speciálisan képzett szakemberre lesz szüksége, a gyógyszerek mellett ui. a háttérben meghúzódó stressz eredetének feltárására is szükség lesz.

57 éves nő vagyok. Évente 2-3 alkalommal előfordul, hogy felfázom, és égő csípős vizeletem van. Ezt a háziorvos gyógyszerrel kikezeli. Ami nekem nagyon nagy gond, az az éjszakai vizeletvesztés, ami nem fájdalmas - ezért nem mentem még orvoshoz -, viszont kellemetlen. Lehet-e ebből nagyobb baj vagy betegség?

Kellemetlen, rontja az életminőséget, sőt szeméremtest-gyulladást is okozhat. Menopauzában gyakori, főleg a női hormon hiány miatti kismedencei sorvadás okozza, de hüvelysüllyedés is lehet a háttérben. Ezt nőgyógyászati vizsgálat derítheti ki. Első esetben lokális hormonpótlás, a másodikban rekonstrukciós hüvely plasztikától várható kedvező eredmény.

36 éves vagyok, 2 gyermek édesanyja. Kisfiam születése óta nem szedek fogamzásgátló, óvszerrel védekezünk. Ciklusaim mindig rendszeresek voltak, általában 32-35 nap, ami hosszabb, mint az átlag. Ez az utóbbi időben lecsökkent, kb. fél éve már csak 28 naposak a ciklusaim és tovább is tartanak. Eddig max. 4 napig tartott, most pedig még a 10. napon is vérzek. Ez már csak olyan barnás, darabos, de ilyen még nem volt. Kell-e ezzel foglalkozni?

UH- és hormonvizsgálat szükséges lenne. A tünetek hátterében a leggyakoribb ok az alulműködés, ami itt azt jelenti, hogy az ovuláció elmarad, és az áttöréses vérzés után sincs megfelelő petefészek stimuláció, nem emelkedik megfelelő mértékben a női hormon szint, ezért a barnás folyás elhúzódhat. Neuroendokrin okokat kellene feltárni, ill. ciklus beállítással lehetne indítani a normális működéshez való visszatérést.

3 hónapja jóindulatú fibromát találtak a bal mellemben. Később kell visszamennem ellenőrzésre, ám néha úgy érzem, mintha tűvel szurkálnák a mellemet, és mintha egy súly húzná lefele. Menjek vissza hamarabb a vizsgálatra, vagy ez egy szokványos jelenség?

A daganat általában nem fáj, az emlőfájdalom sokkal inkább hormonális változásokkal magyarázható, vagy nagy emlők esetén a kötőszövet nyúlásával. Ha valóban fibroma az eltérés, akkor elegendő a kontroll, nem kell korábban visszamenni. Mindenesetre felhívom a figyelmét az emlők vizsgálatára havonta, ha bármilyen pici eltérés van , biztosan észre fogja venni.

Egyre többet hallani arról, hogy habár terhes egy nő, ugyanúgy menstruál, és így előfordulhat, hogy a terhesség csak hónapokkal később derül ki. Ez milyen gyakori? Vannak-e arra utaló jelek, hogy az a menstruáció "nem normális" menstruáció?

A koraterhesség alatt bekövetkező álmenstruáció létezik, de nagyon ritka. A 25 éves praxisom során talán két esettel találkoztam. A jelenség oka ismeretlen, a fogamzásgátló tablettákhoz semmi köze nincs, és a vérzés jellegéből sem lehet következtetni arra, hogy ez nem valódi menstruáció. A koraterhesség első jelei az emlőfeszülés és a gyakori vizelési inger. Ez esetben célszerű orvoshoz fordulni.

A mióma nagysága befolyásolja a húgyhólyag működését? Többször kell pisilnem, és nyomást is érzek a hasamban.

Ha a mióma a méh mellső falában helyezkedik el és kellően nagy, természetesen okozhat vizelési panaszokat, sőt, vizeletelfolyási akadályt is. Ez esetben haladéktalan műtéti beavatkozás javasolt.

Cikkek