Nőgyógyászati menedzserbetegségek

Darwin szerint az élőlények élete folyamatos alkalmazkodás környezetük változó körülményeihez, ez a fajok fejlődésének mozgatóereje. A darwinizmus ma már több sebből vérzik, Sellye János stresszelmélete viszont az orvostudomány új áttörésének forrása lesz

Önfenntartás vagy fajfenntartás?

A stressz (=általános alkalmazkodási szindróma = GAS = general adaptation syndrome) lényege az alábbiakban foglalható össze. Egy állati élőlény csak egy dologgal lehet elfoglalva, vagy az önfenntartással vagy a fajfenntartással. Amíg az önfenntartás élvez elsőbbséget, a fajfenntartás reflexei háttérbe szorulnak. Könnyű belátni, hogy nagy aszály idején, amikor pl. a zebrák itatókat keresnek, a stressz letiltja a szaporodást, hogy a túlélést biztosíthassa. Másfelől, ha egy élőlény a fajfenntartással van elfoglalva, védtelenné válik a külvilággal szemben. Ezért tilos íváskor horgászni vagy szarvasbőgéskor vadászni. Talán kevesen gondoltak még bele, hogy egy szarvaspár közösülése miért tart csupán másodpercekig. Pedig a magyarázat egyszerű. Utód nemzés idején a szarvas védtelen a bokorban leselkedő veszélyekkel szemben. Ezért a megtermékenyítés "sürgős" feladat. Erős összefüggés van azzal a jelenséggel, hogy a szorongó embereknél általános a korai magömlés. A szorongás csökkentésével (pl. szorongást oldó "SSRI" gyógyszerek segítségével) az orgazmus ideje jelentősen kitolható.
Ne gondoljuk, hogy a mai ember biológiailag különbözik a példázatokban szereplő szarvasoktól, halaktól vagy szarvasoktól.

Mi is a stressz?

Maga a stressz fogalma Sellye János magyar származású tudóstól származik. A stressz annyit jelent, hogy a szervezet önfenntartó életmódra állítja önmagát. A stressz élettani folyamatok egymásba fonódó sokasága, mely lehetővé teszi a szervezet túlélését extrém élethelyzetekben is. A stressz az állatvilágban, általában életmentő (eustressz). Az emberi élettanban viszont számos betegség kórokozója lehet és külső ártalom nélkül is létre jöhet (diszstressz). Ma még keveset foglalkozunk a stressz (továbbiakban értsd disztressz) kórokozó szerepével, pedig nyilvánvaló, hogy több embert gyilkol évente, mint középkorban a kolera, pestis és a fekete himlő együttvéve. Ma már azt is tisztán látjuk, hogy a stressz miként okoz rákos megbetegedéseket.
Mindennek megértéséhez, először is, nézzük meg, mi is az a stressz. A stressz élettani önfenntartó folyamatok láncolata, melyet egy stresszor ingerület indít el. A stresszor nagyon különbözik az egyes emberekben. Elcsépelt viccek szerint, pl. az anyós vagy a feleség lehet a legnagyobb stresszor, de egy rossz főnök, rossz munkahelyi légkör, anyagi gondok, italozó vagy éppen hűtlen hitvestárs éppoly hatékonyan be tudja tölteni ezt a funkciót. Hogy kinek mi vált ki stresszt, az mindig egyéni. Extrém példa a mazochista, aki számára pont a fizikai fájdalom jelent élvezetet és gátolja a stressz kialakulását.

A stressz következményei: menedzserbetegségek

A jellemzően stressz által kiváltott betegségeket, divatos szóval, "menedzserbetegségeknek" nevezzük. Korunk menedzserei súlyos teljesítménykényszer alatt élnek, amiért többnyire átlagon felüli javadalmazásban részesülnek. A főnöki terror, teljesítménykényszer, a magas fizetés, szolgálati autó, stb. elveszítésének lehetősége jelenti a menedzserek számára azt a stresszt, melynek elvesztése esetén akár az életükkel is fizethetnek.
A nőgyógyászatban stresszbetegségekről nemigen szólnak tankönyvek. Jóllehet a nem szervi eredetű betegségek túlnyomó többsége a stresszre vezethető vissza. A nőgyógyászati stresszbetegségek kora Magyarországon akkor kezdődött, amikor az első tizenéves leánykát Rákosi Mátyás felültette a traktorra bizonyítván, hogy a nők is azonos teljesítményre képesek. Nyugaton inkább volt jellemző a nők vezetőpozícióba történő emelése, szinte minden átmenet nélkül, pusztán az "emberi jogokra" hivatkozva. Bevallhatjuk, ennek a folyamatnak naponta szemtanúi vagyunk.

Női bajok okozója is lehet a stressz

Régóta ismert, hogy vannak betegségek, sokszor halálos betegségek, melyek a stresszre vezethetők vissza. Gondoljunk pl. a szívinfarktusra, gyomorfekélyre, fekélyes vastagbél-gyulladásra (colitis ulcerosa), agyér-katasztrófára ("gutaütés"), stb. Arra azonban ma sem gondol senki, hogy a nőgyógyászati daganatok (méhizom-daganat, méhtestrák, az emlők cisztás betegsége, emlőrákok 70%-a, az endometriózis, stb., ezek éppúgy stressz eredetű betegségek, mint a vegytisztán "pszichés" problémának kikiáltott orgazmushiány, frigiditás, hüvelyszárazság és a nőgyógyászati vizsgálattal nem igazolható szexuális problémák döntő többsége (pl. fájdalmas közösülés, "szűk hüvely", közösülés közben elszenvedett sérülések, stb.). Amiért ma ezek a menedzserbetegségek kategóriájába sorolhatók az a puszta tény, hogy a női szervezet az elmúlt 50 év során nem készült fel hormonálisan a férfi társadalmi szerepek átvállalására, akárhogy követelte is ezt a társadalom. A női menedzserbetegségekről szóló cikksorozatunkban megismerhetik a stressz, a fokozott társadalmi ambíciók hatását az "ab ovo" anyának teremtetett női szervezetre. Kérem, ne vegyék ezt az egyenjogúság ellen indított akciónak. Célom ugyanis nem ez, inkább a női nem nagyszerűségének, a társadalom barbárságának hangsúlyozása.

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag