Hagyja a hormonokat másra!

A nők két dologért képesek mindent megtenni: hogy legyen, illetve, hogy ne legyen gyermekük - állítja a régi mondás. Persze a "ne legyen" többnyire nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem akar gyereket valaki, hanem csak azt, hogy későbbre tervezi.

Az orvostudomány egyik legjelentősebb eredménye mindenképpen az, hogy ma már a leendő anyák, illetve a leendő szülők eldönthetik, hogy mikor szeretnének gyermeket, módjuk van megtervezni, kivárni azt az életszakaszt, amikor testileg-lelkileg, egzisztenciálisan a legkedvezőbb a számukra a gyermekvállalás.
A párok a fogamzásgátlás számos módja közül választhatják ki a körülményeiknek, koruknak, egészségi állapotuknak, stb. legmegfelelőbbet. Ezúttal a természetes, hormonmentes fogamzásgátló módszereket, eszközöket vesszük sorra, következő összeállításunkban pedig a hormonális fogamzásgátlás lehetőségeit járjuk majd körbe.

Ősi módszerek

A Talmud engedélyezte a megszakított közösülést, addig, amíg a feleség szoptat.
A legrégibb, legelterjedtebb módszerek egyike a megszakított közösülés: amikor a férfi a közösülés csúcsán igyekszik megakadályozni, hogy az ondó a hüvelybe ürüljön. A leírása a Bibliában is szerepel (igaz, rosszallva): Onan a magját a földre irányította, nehogy testvére özvegye teherbe essen tőle. Az ősi módszer természetes, eszköz sem kell hozzá, de a hatékonysága meglehetősen esetleges: 25 százalékos a sikertelenségi mutatója, ami azt jelenti, hogy évente az ily módon védekező négy nő közül egy teherbe esik. Ezt a módszert általában azok a párok alkalmazzák, akiknek az utolsó pillanatban nincs más lehetőségük.
Hasonlóan igen régi tapasztalat, amit tudatosan is használtak fogamzásgátlásra, hogy a szoptatás ideje alatt kevesebb az esélye a teherbeesésnek. A hosszú szoptatás, mint fogamzásgátló módszer azonban nagyon megbízhatatlan, mivel a szülés utáni első tüszőrepedés időpontja egyénileg nagy eltéréseket mutat.

A számolás, mérés, önmegfigyelés is segíthet

A női fogamzás periodikusságának az alapgondolata az antik Róma legnagyobb nőgyógyászaként emlegetett, a 2. században működő Szoranusztól származik. Véleménye szerint a teherbeesésnek közvetlenül a menstruáció előtt és után van a legnagyobb valószínűsége.
Az Ogino-Knaus-féle naptármódszer időszakos tartózkodást jelent a nemi élettől: az aktusra a 28 napos ciklus esetében a 19. nap és a következő ciklus 9. napja között kerülhet sor. A kockázat nagy, mivel kevés nőnek van teljesen szabályos ciklusa. Ennek hatékonyabb változata a hőmérőmódszer. A fogamzóképes időszakokat ugyanis a hőmérsékletváltozás alapján is meg lehet határozni. Tüszőfázisban, a ciklus első felében a testhőmérséklet 37 fok alatt marad, és jellemző ingadozásokat mutat. Ovulációt követően a progeszteron hatására az ébredési alaphőmérséklet - amit szájban vagy végbélben (de mindig ugyanott!) felkelés előtt, még az ágymelegben kell mérni -, 0,2-0,4 fokkal, 37 °C-ra vagy annál magasabbra emelkedik. Ha a hőmérséklet három napon át magas, könnyű teherbe esni. A petesejt 24 órán át életképes. Sajnos az ovuláció bekövetkeztére nem lehet a hőmérsékletingadozásból előre következtetni, ezért félidő előtt óvszer vagy a nemi élettől való tartózkodás szükségeltetik. Szigorú önfegyelmet, pontos napi mérést és feljegyzést igényel, de mindezt betartva, helyesen alkalmazva egészen hatékony módszer, mindössze egy-két százalékos a hibaszázaléka és az egészségre természetesen teljesen ártalmatlan.
Szintén ön-megfigyelésen alapul a Billins-módszer, amely méhnyak nyákjának termelődéséből állapítja meg a termékeny napokat. A ciklus ideje alatt a méhnyak nyákjának állaga megváltozik. Ha a nő a hüvelyváladékot naponta megvizsgálja, a menstruációt megelőző és követő napokon ujjai szárazak maradnak. A peteérés közeledtével egyre több sűrű váladék képződik. A peteérés napján, az azt megelőző és követő 3-3 napon a nyák egyre nyúlósabb lesz, olyan, mint a tojásfehérje. Két ujj között akár másfél centis szálat is lehet húzni belőle. Ameddig ilyen, addig tartózkodni kell a (védekezés nélküli) szextől. Néhány hónapnyi gyakorlásra szükség van, de egyébként egyszerű, bárhol elvégezhető módszer - meglehetősen biztonságosan meghatározhatók vele a veszélyes napok.

Óvszerek férfiaknak és nőknek

Férfiak számára a gumióvszer a legegyszerűbb, legelterjedtebb és legmegbízhatóbb fogamzásgátló eszköz. Helyes alkalmazásával 95 százalékos hatékonyság érhető el. Előnye, hogy véd a nemi betegségek ellen, a mai napig egyedül a kondom nyújt hatásos védelmet az AIDS ellen.
A kondomot a merev hímvesszőre kell felhúzni, közvetlenül a behatolás előtt. Az óvszer megakadályozza, hogy a hímivarsejtek a hüvelybe kerüljenek. Nagyon fontos, hogy a férfi a behatolást megelőzően felvegye az óvszert, és az ondó kilövellése után, az elernyedés előtt visszahúzza a hímvesszőt. Ekkor a kondom alsó részét a hímvesszőhöz kell szorítani, nehogy ondóváladék kerüljön a hüvelybe.
A diafragma (pesszárium), ez a kerekded, kupola alakú óvszer gumiból készül, szélébe rugalmas gyűrűt helyeznek. A nő helyezi fel a hüvelyébe, elzárva vele a méhnyakat. Rendszerint spermaölő zselével együtt alkalmazzák, és így igen hatékony fogamzásgátló eszköz (95 százalékban sikeres). Felhelyezése azonban meglehetősen nehézkes, mivel gondos előkészületeket igényel, és alapos anatómiai ismereteket feltételez. A gyenge hüvelyizomzatú nő nem tudja megtartani a pesszáriumot. A viselésével járó apró kényelmetlenségek miatt elsősorban olyan nők számára ideális, akiknek ritkán van szexuális kapcsolata.

Spermaölő szerek

A hüvelyi fogamzásgátlás egyik módja az irrigálás: a nő vízsugár kíséretében spermaölő szert juttat a hüvelyébe egy irrigátorral az ondó kilövellését követően. Az eljárás azzal a veszéllyel jár, hogy a vízsugár éppenséggel még gyorsabban a méhbe hajtja az ondósejteket. A módszer hatásfoka csak 60 százalékos, arról nem is szólva, hogy megfosztja a nőket az orgazmus teljességétől, s végül az oldódás fázisától, ráadásul a hüvelynek sem tesz jót. Manapság egyre inkább hatékonyabb módszerek váltják föl.
A hüvelyi, hormonmentes fogamzásgátló film huszonegynéhány évvel ezelőtt magyar orvos találmánya volt, majd az eszköz új, korszerű formában Amerikából tért vissza. A hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló készítmény, a "film" a modern kondomhoz hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Ha betartják az előírásokat, kellő védelmet nyújthat a teherbeesés ellen. Fiatal, még nem szült nők, szoptatós kismamák és mindazok alkalmazhatják, akik nem szednek tablettát, vagy nem használhatnak méhen belüli fogamzásgátló eszközt. A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a film ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem a nőt, sem a férfit nem zavarja aktus közben. Az USA-ban ez az egyik leggyorsabban terjedő hormonmentes fogamzásgátló módszer.
Használatosak ezen kívül olyan habok, kenőcsök, zselék, illetve szivacsok, amelyek elpusztítják a hímivarsejteket. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe őket. Hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Ismételt közösülések esetén újra fel kell helyezni az anyagokat. Kivétel a spermiumölő készítménnyel átitatott szivacs, amely huszonnégy órán keresztül nyújt védelmet. A közösülés után legalább nyolc óráig nem szabad kimosni a hüvelyt. Helyes alkalmazás mellett rendkívül hatékony eljárás.

Méhen belüli fogamzásgátló eszközök

A felnőtt, már szült nők a méhen belüli eszközöket is igénybe vehetik. Fiatalkorban, különösen, ha a méh még kicsi vagy fejletlen, nem célszerű ezen eszközök alkalmazása.

A ciklus bármely időszakában felhelyezhető. Úgynevezett sürgősségi fogamzásgátlóként is alkalmazható. Ha védekezés nélküli közösülés történt, és ezután 5-6 napon belül felhelyezi az orvos, akkor a megtermékenyült petesejt nem tud beágyazódni a méh nyálkahártyájába. Az eszköz öt éven át biztosítja a fogamzásgátló hatást. Eltávolítása után a fogamzó-képesség azonnal helyreáll. A spirált általában olyan nőknek szokták ajánlani, akik már szültek.

Ezt a kis műanyag eszközt - újabban ezüstözött vagy aranyozott - rézdrót fogja körül. A nőgyógyász helyezi fel a méhbe. A modern spirálokat öt évre is felhelyezhetik, de akár hosszabb ideig is gond nélkül benntarthatók. A spirál egyedüli ellenjavallata a méh gyakori vagy jelenleg is fennálló gyulladása, fertőzése. A spirál hatásfoka nagyon jó, használata rendkívül kényelmes. Természetesen szükség van az évenkénti nőgyógyászati ellenőrzésre, panasz esetén pedig sürgős kivizsgálásra.
A középkorban az első méhen belüli eszközök a csirke villa alakú mellcsontjából készültek. Később fémből, sőt aranyból "barkácsoltak" hasonló alakú eszközöket, majd golyókat, gyűrűket.

A szakértő szemével:

Az optimális fogamzásgátló módszer százszázalékosan hatékony, könnyen elsajátítható, az egészségre nem veszélyes, nem befolyásolja a későbbi fogamzó-képességet, nem zavarja a házasélet harmóniáját. Vagyis: optimális fogamzásgátló módszer nem létezik - fogalmaz summásan dr. Elek Csaba szülész-nőgyógyász, humángenetikus A fogamzásgátlásról című könyvében. - Jó viszont számos akad. Az egyes párok számára az egyénileg a legmegfelelőbbet kiválasztani ezek közül nem egyszerű feladat, alaposan kell tájékozódni és a legtöbb esetben tanácsos kikérni a nőgyógyász szakorvos véleményét is. Figyelembe kell venni az egyes módszerek megbízhatóságát, biztonságát, hatásmechanizmusát, az alkalmazási módjával járó esetleges kényelmetlenséget, és nem érdektelen az ára sem. Érdemes tudni arról is, hogy a fogamzásgátló hatás mellett milyen egészségvédő szerepe van. Amikor Magyarországon manapság még mindig sok tízezer terhesség-megszakítást végeznek évente, nem lehet eléggé hangsúlyozni a korszerű fogamzásgátló módszerek jelentőségét.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag