+11° - +28°
Nincs front

A külső nemi szervek és a hüvely anatómiája, működése

A hüvely három hónapos magzati korra készül el. Csak egy kis kamaszkori igazítás szükséges, és kész is a nemi életre. A közösüléskor szűknek, a gyermekszüléshez hihetetlenül tágnak kell lennie...

Hogy simán menjen!Ha szemérmesen akarunk közelíteni a hüvelyhez, induljunk el a szeméremdombról (mons pubis), amit a kamaszkortól kezdve a felső határán jellegzetes domború ívvel záródó fanszőrzet fed. Alatta a domb formáját a serdüléskor kialakuló zsírpárna adja, ami még a legsoványabb nőknél is megtalálható. Innen lejjebb haladva a szőrzet ráhúzódik a nagy szeméremajkak külső felszínére is, hátrafelé azonban egyre ritkásabb. A két nagyajkat hátul harántredő köti össze. A nagyajkak szintén bőr alatti zsírszövettől duzzadnak. Köztük a gáttájék hasadéka, a szeméremrés (rima pudendi) fekszik, ami a külső nemi szerveket rejti.
Az összefekvő nagy szeméremajkak alatt a hasadék felső csúcsában, a szeméremrés kezdete mögött kapucni szerű bőrredő alatt a csikló borsó nagyságú csomója (glans clitoridis) bújik meg. A csikló a férfi hímvesszőjének megfelelő, ún. erektilis szövet, melynek erekciója és vérbősége azonban nem olyan feltűnő. Tőle lefelé két alig elszarusodott bőrredő, a kisajkak húzódnak lefelé, és a hüvelynyílás hátsó széle mögötti redőben találkoznak újra össze. A kisajkak belső felszíne folyamatosan megy át valódi nyálkahártyába. A kisajkak által közrefogott résbe (vestibulum vaginae) nyílik a csikló alatt nagyjából 2 cm-re a húgycső, illetve alatta, lejjebb a hüvely nyílása, valamint néhány mirigy-kivezető nyílás. Szexuális izgalomnál ezekben vizes nyálka képződik, mely elönti a szeméremrést (lubrikatio). A Bartholin-mirigyek kivezetői közvetlenül a kisajkak tövénél nyílnak. A belőlük ürülő nyákos váladék síkosítja a bejáratot, a hímvessző behatolásával pedig az egész hüvelyt.

Hatoljunk mélyebbre az ismeretekben!

A női belső nemi szervek legkívül eső tagja a hüvely, egy jól táguló, 8-10 cm hosszú és 2-3 cm széles, izmos falú, elölről és hátulról lapított cső. Az álló nő függőleges helyzetéhez képest 30-40 fokos szöget bezárva indul enyhén hátrafelé dőlve a kismedence belseje felé. Elülső fala mintegy másfél cm-rel rövidebb, mert a méh, illetve a méhszáj a függőlegeshez képest 70 fokban előre dőlő tengellyel csatlakozik hozzá. A hüvelybe felülről mintegy belóg, befordul a méhnyak hüvelyi része (portio vaginalis cervicis), amit a hüvely körülölel. Itt egy kisebb, elülső és egy nagyobb, hátsó hüvelyboltozat (fornix vaginae) alakul ki.
Azok az óvatlan nők, akik nem kívánt gyermekáldásuktól orvosi segítség nélkül szerettek volna megszabadulni, e boltozatnál akadhattak el a művelethez használt eszközzel, és a hátsó boltozat falánál átszúrva súlyos sérüléseket okoztak magunknak.
A hüvely hátsó fala kötőszövetes sövénnyel (septum rectovaginale) fekszik neki a végbélhez. A cső elülső oldala pedig a hólyaghoz és a húgycsőhöz fekszik.

A hüvelynyálkahártya

Ahogy már volt róla szó, a hüvelybemenet a szeméremajkak között elhelyezkedő mélyedésben bújik meg. Az első közösülés előtt a nyílást a végbélnyíláshoz közelebbi felén egy változatos formájú, általában félhold alakú nyálkahártyaredő, a szűzhártya szűkíti be, de teljesen nem zárhatja el, mert az akadályozná a menstruációs vér távozását. Később a szétszakadozott szűzhártya a hüvelynyílás körüli apró nyálkahártyacsomók formájában emlékeztet csak a nő egykori érintetlenségére.
A hüvelyt belülről el nem szarusodó többrétegű, mirigyes laphám borítja, melynek magassága és felépítése a nő korától és nemi hormonháztartásának állapotától függ. Serdülés előtt álló lányokban a hám sima, és csak nagyon kevés váladékot termel, de az első menstruáció jelentkezése előtt a hüvelyváladék mennyisége az ösztrogén hatásra megnőhet, és szagtalan, fehéres, üveges folyásként jelenhet meg a hüvely nyílásában. A nemi érés során a felnőtt hüvelyre jellemző nyálkahártya redők is kialakulnak, melyek felfelé nyitott V betűkbe rendeződnek. Feladatuk többek között a befogadandó hímvessző ingerlése.
A menstruációs ciklus meghatározó hormonjai, az ösztrogén és a progeszteron havi ritmusban is befolyásolja a nyálkahártya állapotát, hatásuk nyomán - kicsit a méhnyálkahártyához hasonlóan - szüntelen átépül.
A hüvelyváladék az ösztrogén hormon hatására, illetve jellegzetes baktériumflórájának (Döderlein féle tejsavbacillusok) köszönhetően 4-4,5-ös pH-jú, azaz enyhén savas kémhatású. A szervezet célja ezzel a kívülről érkező, a nemi szerveket veszélyeztető kórokozók elleni védelem, és a hüvely tisztán tartása. A szintén ösztrogén hatására képződő glikogén adja a hasznos tejsavbaktériumok táplálékforrását.

Több feladathoz egyetlen jól kitalált szerkezet

Eddig is kiderült már, hogy a hüvely egyes tulajdonságait milyen működés indokolja, de foglaljuk most össze, milyen feladatoknak is kell eleget tennie. Lényegében háromnak:

1. Lehetővé teszi a menstruációs vér távozását. A menstruáció idején a hüvely kissé szárazabb, kevesebb hüvelyváladék termelődik, kémhatása is kevésbé savas a hormonok és a távozó vér együttes hatására.

2. A hüvely a női szervezet kopulációs, azaz párzószerve. Közösüléskor kifejezetten kellemes helyet kell adjon a hímvesszőnek, és befogadja az abból távozó ondót.
A hüvely enyhén savas kémhatását az ide eresztett spermiumok nem kedvelik, igyekeznek minél gyorsabban elhagyni a terepet a sokkal lúgosabb méhnyak irányába. Érdekes módon közvetlenül az ovuláció után a vegyhatás egy kicsit még savanyúbb, és glikogénben gazdag.
Nyilvánvaló, mire föl ez a változás: A női hüvely egyszerűen kedvében akar járni a férfiaknak, illetve a hímivarsejteknek, hogy azok minél sikeresebben eljussanak a hüvelyből a méhnyakon és a méhen át a petevezető felé.
A hüvely viszonylag gyengén beidegzett szerv. Többek között ezért is vitatott, hogy a nők kéjérzésénél (orgazmus) a hüvely belsejéből származó ingerekkel van dolgunk, vagy a hüvely mozgásai valójában csiklói örömérzést váltanak ki. Így a német nőgyógyász, Ernst Gräfenberg által beazonosított, a hüvely elülső falán a bemenettől mintegy 3-4 cm-re lévő, viszonylag gazdagon beidegzett G-pont szerepe is csak nagyjából ismert.

3. Végül a hüvely a szülésnél a szülőcsatorna részeként lehetővé teszi a gyermek világra jöttét. A hüvelynek a közösüléshez épp megfelelőn szűk csatornája ilyenkor csaknem harmincszorosára képes tágulni, majd utána lényegében az eredeti szűk keresztmetszet áll helyre. Erre a trükkre különleges szöveti szerkezete teszi képessé.

Izmos feladat

A hüvely falára az a jellemző, hogy hiányzik belőle az üreges szervekre jellemző réteges szerkezet, ami például a méhnél is megtalálható. A nyálkahártya még viszonylag jól elkülöníthető, de alatta a rugalmas és elasztikus rostokat tartalmazó kötőszövetes állomány annyira szorosan szövődik össze a simaizom-rostokkal, hogy nem különíthető el a szervezetünk izmos csöveire jellemző, körkörös és hosszanti lefutású izomkötegek rétege. Miért ilyen a felépítése, és miért különbözik ennyire a méhszájétól, ami éppúgy a szülőcsatorna szakasza, ráadásul még szomszédos is? Azért, mert ez a filcszerűen tömör szövet jól állja a sarat akkor is, amikor a szülőcsatorna hüvelyi szakaszára érő baba nagyon erőteljesen kitágítja azt. Egy réteges szerkezetű cső egyes rétegei óhatatlanul elcsúsznának egymáson, s szabályos szerkezetük nem viselné el sérülés nélkül azt a gyors tágulást, amit a hüvelynek kell kibírnia. Gondoljunk csak bele, hogy míg a méhnek kilenc hosszú hónapja van arra, hogy babaméretűre nőjön, addig a hüvelynek ezt szinte percek alatt kell produkálnia.
A hüvely a szülés rendkívül jól regenerálódni, pár nap alatt eredeti méretére húzódik össze, esetleges sérülései nagyon hamar gyógyulnak.
A teljesség kedvéért végül meg kell jegyezni, hogy a hüvelyfal belső simaizmain kívül harántcsíkolt izom (musculus pubococcigeus) is körülveszi, mely a medencefenék izomzatának része. Ezek segítségével a hüvely akaratlagos mozgatása is lehetséges, és elsajátítható.

A hüvely csak egy a rafináltan felépített női nemi szervek közül! Érdemes megismerni a többit is!

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag