A kettéválás nem elválás

A szülés előtt nem sokkal, babák többsége a búcsúzkodásra megindul az anyaszív felé, jelezve, hogy lélekben még nehezen barátkoznak az elszakadással.

Sorozatomban részletesen ismertettem a mélylélektani hátterű anya-magzat kapcsolatfejlesztő módszert, amelyet magyar tudósok dolgoztak ki. Sok kismama vett részt már benne, akik spontán alakítottak egy kismamaklubot. Tehát összefogtak a hasonló felfogású és gondolkodású szülők. A kapcsolatanalízisből született gyermekek is érettebbek, intelligensebbek, kommunikatívabbak, kiegyensúlyozottabbak azoknál, akik nem ismerik a módszert, amelynek működését többször illusztráltam gyakorlati példákkal. Most a németországi kutatási anyagunkból szeretnék két érdekes esetet elmesélni.

A kismama a 22. terhességi hetében volt, amikor találkoztunk. Rögtön az óra elején sikerült elérnie a babáját, aki a kapcsolatfelvételre viharos gyorsasággal megindult anyja szíve felé. Alatta landolt, majd kopogtatott hármat. Az anyának az az érzése támadt, hogy a gyermeke játszani szeretne vele. A megfogalmazást azonban nem követte tett, az anya nem kopogott vissza a babájának. A pici pár másodpercet kivárt, majd visszatért kiindulópontjára. Behúzódott a méh sarkába és mozdulatlanná vált. Én akkor azt mondtam az anyának, úgy tűnik, a baba most neheztel rá, mert nem játszott vele. Az anya elfogadta a közlésemet, tudott vele azonosulni, és a gyermeke abban a pillanatban újra elindult fölfelé, és azt követően már játszottak egymással.
Lelki közösség

Hogy mi játszódhatott le pár percen belül anyja és gyermek között? Az anya a segítségemmel megértette és visszatükrözte a baba érzéseit, amit erre ő úgy élt meg, hogy az megosztható, hiszen van valaki, aki tudja, hogy ő most mit érez. Ezzel kiszabadult saját érzésének fogságából, vagyis a lelki izoláció helyett anyjával alkotott lelki közösséget.
A másik példában egy 20. hetes kismamáról van szó. A kapcsolatfelvételre a baba ugyancsak megindult anyja szíve felé. Örömében olyannyira fölnyomult, hogy anyjának légzési nehézségei támadtak. Hangot is adott neki. Erre én azt javasoltam, jelezze vissza a babájának, hogy kellemetlenséget okozott neki, és kérje meg, húzódjon egy kicsit lejjebb. A baba erre megindult lefelé. Alighogy leért, ismét fölfelé mozgott. Anyja megdöbbenésének adott hangot. Én megkérdeztem miért, a válasz pedig a következőképpen hangzott: "Amikor a baba a kérésemre lement, annyira lehúzódott, hogy ettől az alhasam kezdett el fájni. Éppen arra gondoltam, milyen jó lenne, ha egy kicsit följebb jönne, és akkor, csupán a gondolatomra azonnal megindult."
Készülni az elszakadásra

A várandósság vége felé fel kell készülni a születésre, más szóval az elszakadásra. Ahol kötődés van, ott elszakadás is, és ennek megfelelően harag és gyász is. Újabban kollegámmal együtt azt javasoljuk, hogy a 36. héttől kezdjék el a kismamák gyermeküket és önmagukat is felkészíteni az elszakadásra. Ugyanakkor hívják fel a gyermekük figyelmét arra, hogy nem megszabadulni akarnak tőle, mint ahogy azt egyébként a babák megélhetik, hanem világra hozni őket, mert belül nincs már több tér a további fejlődéshez. Azt is javasoljuk: közöljék a babáikkal, hogy mi fog történni, milyen utat kell megtenniük, és mi fogja őket várni a külvilágban. Figyelemre méltó módon az anyák többsége azt az információt kapta gyermekétől, hogy tudja, mit kell tennie.
Az ikrek felkészítése ebből a szempontból speciális. Őket arra is fel kell készíteni, hogy átmenetileg egymástól is elválnak, ami nem jelenti azt, hogy ezzel megszűnnek egymásnak létezni vagy hogy az egyik elhagyja a másikat.
A babák többsége a búcsúzkodásra megindul az anyaszív felé, jelezve, hogy lélekben még nehezen barátkoznak az elszakadással. IX. évf. / 5. szám

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt kezdetben erősebben, majd változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag