Skizofréniára utalhat, ha meg tudja csiklandozni magát

A csiklandozás az egyik legősibb emberi "tevékenység", mely segíti a kötődést, erősíti az emberi kapcsolatokat, és mással nem összehasonlítható nevetéshez vezet. Eddig úgy tudtuk, hogy nem tudjuk saját magunkat megcsiklandozni, egy új kutatás azonban cáfolta ezt, és a csiklandozást bizonyos neurológiai problémákkal is összefüggésbe hozta.

Bármennyire is erősen próbálkozunk, nem tudjuk magunkat megcsiklandozni - ez régóta ismert tény. A szakemberek szerint erre a jelenségre több magyarázat is van. Egyrészt, a csiklandozáshoz szükséges egy jó adag meglepetés is, vagyis a mozdulatoknak kellően váratlanoknak kell lenniük ahhoz, hogy az eufórikus hatást kiváltsák. Másrészt, ha saját magunkat próbáljuk megcsiklandozni, az agyunk pontosan tudja, hogy hol és milyen hatásra kell számítanunk. Azonban egy most megjelent kutatás szerzői szerint néhányan valóban meg tudják magukat csiklandozni, ez pedig bizonyos neurológiai problémákkal, elsősorban a skizofréniával kapcsolatos személyiségjegyekkel állhat kapcsolatban.
A Consciousness & Cognition című szaklapban megjelent tanulmány szerit az önmagunknak okozott, úgynevezett szomatoszenzoros stimulációt (vagyis a csiklandozást) erőteljesebben érzékelik azok, akik skizofréniával küzdenek. Mint korábban már említettük, az öncsiklandozás éppen azért lehetetlen (vagy legalábbis nagyon nehéz), mert az agyunk tudatában van annak, hogy mit fogunk csinálni és ez milyen érzésekkel jár együtt. Ez természetesen egyéb esetekben számos előnnyel járhat, például nem riadunk meg attól, ha megérintjük egy testrészünket, azzal szemben, mint amikor valaki más ragad meg minket.

Ön meg tudja csiklandozni magát?

Ön meg tudja csiklandozni magát?

Skizofrénia: kell félnünk a betegektől?

A skizofrénia nagyon összetett betegség, és talán az egyik olyan pszichiátriai zavar, melyet rengeteg tévhit, félinformáció és gyakran alaptalan félelmek öveznek. Mi az igazság? Kell tartanunk a skizofrén betegektől?

Ez a képesség azonban csökkent mértékben van jelen a skizofréneknél, akik gyakran úgy érzik, hogy más irányítja őket, esetleg a saját gondolataikat mások hangjaként élik meg. Az elmélet bizonyítására a szakemberek olyan önkénteseket vontak be a kutatásba, akiknél nem diagnosztizáltak skizofréniát, azonban rendelkeztek bizonyos, úgynevezett skizotipikus jegyekkel (ezek egyébként szinte minden egészséges emberben megvannak, bár változó mértékben). A skizotipikus jegyek a skizofrénia bizonyos tüneteire emlékeztetnek.

Ezek közé tartozik például az, ha valaki úgy érzi, hogy mások irányítják az akaratát (még ha csak pillanatokra is). Az önkénteseknél kérdőív segítségével határozták meg ezeknek a skizotipikus jegyeknek a mértékét, majd a kísérlet vezetője egy madártollal megcsiklandozta őket. Ezek után ők saját magukat is megcsiklandozták, ugyanannak a tollnak a segítségével. A kísérlet "csiklandozós részét" követően a résztvevők értékelték az élményt, vagyis hogy mennyire találták intenzívnek a csiklandozást. Úgy találták, hogy akiknél több skizotipikus jegyet állapítottak meg, az öncsiklandozást intenzívebbnek élték meg, mint azok, akiknél kevesebb ilyen jegy volt. Az idegenek által végzett csiklandozást mindannyian ugyanolyan intenzívnek írták le.

A skizotipikus jellegzetességek tehát azzal járnak együtt, hogy kevésbé tudják elkülöníteni a kívülről és a belülről jövő ingereket - állapították meg a kutatók.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag