Példamutató SM betegek az új Multiplex Magazinban

Sclerosis multiplexes emberekről, de nemcsak sclerosis multiplexes embereknek szól az új, országos, ingyenes lap, a Multiplex Magazin.

A Magyar SM Társaság kiadásában megjelenő újság híd szerepét szeretné betölteni egyrészt az ország különböző részein élő SM betegek, másrészt a betegszervezetek, harmadrészt pedig az SM betegek és nem SM betegek között.
Béres Alexandra fitnesz világbajnokkal a címlapon jelent meg az új országos civil újság, a Multiplex Magazin első száma. A sportoló részese annak a kampánynak, amely keretében speciális gyógytornát és életmódprogramot hirdettek a sclerosis multiplexes betegeknek. "A legnagyobb tehetség a szorgalom. Nem ahhoz kell tehetség, hogy valaki tökéletesen elvégezzen egy gyakorlatsort, hanem ahhoz, hogy ezzel nap mint nap megpróbálkozzon" - biztatja a lapban a sokszor mozgáskorlátozottsággal is küzdő SM betegeket Béres Alexandra. Az SM betegekért szervezett jótékonysági bálon fellépett Korda Györgytől is idéz az újság, az énekes azt hangsúlyozta: "A betegeknek nemcsak orvosi kezelésre van szükségük, hanem a lelkeket is gyógyítani kell."

A magazin riportot közöl egy SM beteg sportolóval, aki az SM Világnapon több mint ötven kilométert futott, hogy felhívja a figyelmet a sorstársakra, akiknek betegségük miatt már lépni is nehéz. "Szegény vagyok persze, mert kevés a nyugdíjam, de nem vagyok elesett vagy sajnálatra méltó!" - jelenti ki az az SM beteg asszony, akinek látását, hallását, járását és kezeit is legyengítette mára a betegség, mégis optimistán él együtt a kórral, kreatív gyerekjátékokat alkot és aktívan sportol, hogy küzdjön a leépülés ellen.

Multiplex Magazin

Multiplex Magazin

Milyen utat választ egy SM beteg, amikor közlik vele a diagnózist? - teszi fel a lap a kérdést, amelyre dr. Rózsa Csilla, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház neurológiai főorvosa válaszol. Az SM kezelésének aktuális lehetőségeit és dilemmáit dr. Csépány Tünde, a debreceni Neurológiai Klinika docense és prof. dr. Illés Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem és a Dél-Dániai Egyetem professzora taglalja. Az újság ismeretterjesztő küldetése jegyében figyelmezteti az olvasókat a termékbemutatók kockázataira is.

B. Papp László főszerkesztő elmondta: a független országos ismeretterjesztő és életmód magazin 2014-ben kétszer jelenik meg, eljuttatják az ország csaknem minden SM centrumként működő neurológiájára, továbbá minden SM betegklubhoz és egyesülethez is. Az újság riportjai nemcsak az SM betegek számára lehetnek tanulságosak, ezért a betegszervezetek a lapot saját programjaikon belátásuk szerint úgy helyi, mint országos szinten fel tudják használni a betegségről való ismeretterjesztő és érdekérvényesítő munkájuk során is.

A sclerosis multiplex rendszerint fiatalkorban jelentkező, gyógyíthatatlan neurológiai betegség: autoimmun gyulladás teszi tönkre az idegpályákat szigetelő myelinhüvelyt. A gerincvelő és az agy károsodása szerteágazó tüneteket okoz, ezért hívják ezerarcú kórnak a betegséget. A betegek egy része akár évtizedeken át viszonylag kevés panasszal élhet együtt a betegséggel, másokat a gyors leépülés és kiszolgáltatottság fenyeget. Az SM kezelésére alkalmazott gyógyszerek a visszaesések csökkentését, az állapotrosszabbodás elodázását szolgálják, de ma még nem tudják meggyógyítani a kórt.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +20 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől tovább csökken a felhőzet, a legtöbb helyen kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag