Jobb a jobb?

-práger-

Egy 1991-ben elvégzett felmérés szerint az emberek tíz százaléka balkezes. Vagyis a legfontosabb tevékenységek mindegyikét vagy többségét bal kézzel végzik. Régen setének hívták a bal kézzel írókat, ma már saját boltjuk is van. De mi is a balkezesség?

Ma már a 18-20 hónapos gyerekekről meg tudják mondani, hogy melyik kezét fogja használni. Az emberiség fejlődésében azonban sokáig nem volt jelentősége a két kéz megkülönböztetésének. A jobbkezes dominancia kialakulására több magyarázat is létezik. Egy angol történészprofesszor teóriája szerint a harcoló ősöknek köszönhetjük, hogy a jobb kéz lett az ügyesebb, illetve az ügyesebbnek elfogadott. A szív a bal oldalon van, így a csaták során a pajzsot is a bal kezükkel tartották a harcosok, tehát a kard csakis a jobb kézben lehetett.
Más elképzelések szerint szervi oka van annak, hogy a jobb oldalunk a domináns. Ez a magyarázat arra épül, hogy a jobb oldali végtagok vérellátása kedvezőbb. A balkezesek esetében pedig egy rendellenességnek köszönhetően más sorrendben ágaznak le a két kar felé vezető artériák, így ők inkább a bal oldalukra számíthatnak. A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat szerint az agyféltekék valamelyikének dominanciája miatt alakul ki a jobb vagy a bal kéz használata. Azonban az előbb felvázolt teóriák egyike sem ad magyarázatot arra, hogy miért nem esik egy oldalra az ügyesebb láb, szem és kéz. A megfigyelések szerint ugyanis a balkezeseknek csupán 45 százaléka ballábas és 57 százalékának gyorsabb reagálású a bal szeme, mint a jobb. Tény, hogy a láb és a szem esetében sokkal kevésbé érvényesül a környezet hatása.
Ma már a legtöbb család elfogadja, ha a gyermek balkezes, régen azonban az iskolában és otthon is mindent megtettek, hogy a gyerekeket átszoktassák a "rendes" kézhasználatra. Ez statisztikákkal is alátámasztható, hiszen az idősebb korosztály tagjai között 6 százalékkal kevesebb a balkézzel író, mint a fiatalabbaknál. Az átszoktatásról sokan hiszik, hogy azért káros, mert dadogást okozhat. Nos, bizonyos esetekben valóban megtörténhet, hogy a stressz és az erőszak dadogást vált ki, de ez nincs szoros összefüggésben a balkezességről való leszoktatással. Ennek ellenére komoly károkat okozhat, ha kényszerrel próbálunk rábírni valakit a jobbkezességre. A lelki sérülések mellett a csúnya, kusza kézírás is megmaradhat. Ráadásul más tevékenységek esetében valószínűleg megmarad a bal oldali dominancia. Remek példa erre Einstein, aki bár jobb kézzel írt, sok más tevékenységet a bal kezével végzett.

McManus és Bryden tíz évvel ezelőtti kutatásai kimutatták, hogy a balkezesség öröklődik. Míg két jobbkezes szülőnek alig tíz százalék esélye van arra, hogy gyermekük balkezes legyen, addig két balkezes szülő esetében ez az esély a két és félszeresére nő. A kulturális, környezeti hatás fontosságáról szóló teóriát gyengíti az a tény is, hogy az örökbe fogadott gyerekek inkább vér szerinti, mint fogadott szüleik kézdominanciájára hajlamosak. Ezt bizonyítja a Kerr család legendája is, akik a középkori Anglia legendás balkezes klánja voltak. Fegyvereiket, váraik lépcsőit mind-mind úgy alakítatták ki, hogy e másságukat előnyként használhassák a harcban.
Persze sok minden mással összefüggésben is vizsgálták már a balkezességet. Volt, aki a koraszülés, mások a migrénre való hajlam, megint más kutató pedig a szellemi retardáció körül kereste a kiváltó okot. Egyiket sem sikerült mindent kétséget kizáróan bizonyítani. Az egyik legérdekesebb és legabszurdabb feltételezés szerint a balkezesség a hajszínnel függ össze: megpróbálták bizonyítani, hogy a szőkék hajlamosabbak a sutaságra, mint a más hajszí-nűek. A kutató balkezes színésznők sorával próbálta igazolni elképzeléseit.
A "balosok" megítélése az idők során sokat változott. Míg a XV. században boszorkányságért megégették őket, addig később már "csak" az átszoktatás nehézségeit kellett elszenvedniük. A XX. században még mindig sok nehézséggel kellett számolniuk, hiszen igen sok tárgy jobb kézre van kitalálva, gondoljunk csak az ollóra, a konzervnyitóra vagy a számítógép klaviatúrájára. Az elmúlt években azonban a gyártók is rájöttek arra, hogy az emberiség egy tizedét kitevő kisebbség remek piacot jelent. Megkezdődött hát a különféle, direkt balkezeseknek kitalált szerszámok és konyhai eszközök gyártása. Ma már Budapesten is működik olyan bolt, ahol kifejezetten a balkezesek számára előállított tárgyakat árusítanak a bögrétől egészen a tésztaszűrőig...

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag